Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de katıldığı basın toplantısıyla açıklanan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün kararında;  Sağlık Bakanlığı’na tahsisli binalar ve arazinin bu bakanlığa gönderilen yazıya iki ay içinde yanıt gelmemesi nedeniyle tahsisin kaldırıldığı ve ticari amaçla kullanılmaması şartıyla eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmak üzere BEÜ’ye kesin tahsisinin uygun görüldüğü bildirildi.

 

***Milli Emlak Genel  Müdürlüğü (Hazine) tarafından Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilen ve üzerinde 6 adet bina  yaklaşık 40 dönümlük arazi, var olan tahsis kaldırılarak Bülent Ecevit Üniversitesine ‘kesin tahsisli’ verildi.

Kdz. Devlet Hastanesinin Ömerli Mahallesi’nde yapılan yeni binaya taşınması üzerine boşalan eski binalar ve arazinin Bülent Ecevit Üniversitesi’ne (BEÜ) devir edilmesi için AKP Milletvekili Ercan Candan tarafından başlatılan girişimler, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal başta olmak üzere ilçedeki tüm sivil toplum örgütlerinin de ortak talebi olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu’na dosya olarak verilmişti. Ereğli-Ankara arasındaki bu yoğun trafik, seçimlerden önce Zonguldak’a gelen Ahmet Davutoğlu’na bu kez Milletvekili adayı Faruk Çaturoğlu tarafından aktarılmıştı. Başbakan Davutoğlu’nun Zonguldak’ta söz verdiği konu, nihayetinde Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün Zonguldak Valiliği Defterdarlık’a gönderdiği 29 Haziran 2015 tarih ve Bakan A. Genel Müdür H. Abdullah Kaya’nın adının bulunduğu (basına dağıtılan belge imzasız) yazıyı Milletvekili Çaturoğlu açıkladı.

Çaturoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AKP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve sivil toplum örgütlerinin başkan ve yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısını Öğretmenevinde yaptı.

 

Çaturoğlu’nun verdiği müjdeli haberde, Milli Emlak Genel Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı ve Bülent Ecevit Üniversitesi’ne de bilgi amaçlı olarak gönderdiği yazıda şöyle diyor:

 

BEÜ’YE KESİN TAHSİS

 

Kdz. Ereğli Süleymanlar Mahallesi’nde Sağlık Bakanlığı’na tahsisli bulunan toplam 38 bin 824 metre kare yüzölçümlü 6 adet taşınmazla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na yazılı yazımıza 2 ay içerisinde cevap verilememesi nedeniyle tahsisin kaldırılmasına uygun görüş verildiği kabul edildiğinden tahsisin kaldırılarak;

*Ticari amaçlı kullanılmaması,

*Üçüncü kişilere ticari ya da gayri ticari amaçla kullandırılmaması/devredilmemesi,

*Tahsisli idarenin ilgili mevzuatları ile belirlenen ve alınması sorunlu olan giderler dışında her ne ad altında olursa olsun herhangi bir ücret alınmaması,

*Tahsisli idare tarafından tahsis amacına uygun kullanım nedeniyle ticari amaca yönelik ünitelerin söz konusu ve zorunlu olması durumunda ise Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmeliğin maddelerine göre işlem yapılması,

*Her türlü uygulama öncesi ilgili Koruma Bölge Kurulundan izin alınması kaydıyla,

*…maddesi gereğince eğitim ve öğretim amaçlı kullanılmak üzere Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğüne kesin tahsisi uygun görülmüştür.

 

ÇATUROĞLU: ARTIK BUNU HALLEDİLMİŞ OLARAK GÖRÜYORUZ.

Milletvekili Çaturoğlu,Biz bu işi birlikte başardık. Sivil toplum kuruluşları itme gücü oldu bizlerde bize verilen emaneti en üst noktalara taşıdık, takip ettik ve nihayetinde de neticeyi de aldık. Allah ömür verirse önümüzdeki günlerde Ereğli ve Zonguldak’ı ilgilendiren ne kadar sorunlar var, çalışma, proje var ise hep birlikte başaracağımızdan kimsenin endişesi olmasın” sözleriyle başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

 

REKTÖRE MÜJDE

Rektör beye de müjdeyi verdik, çok sevindi. Biz Ereğli’de üniversiteyi büyütmek istiyorduk büyütemedik nedeni ise yer sorunuydu. Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı fakültelerin, yüksek okulların büyümemesi, öğrenci sayısının 10 binlere aşmaması için beyan etti. İnşallah bu büyük proje Ereğli’nin önünü açar. Biliyorsunuz hastanenin taşınmasından dolayı Ereğli’nin merkezinde ticareti olarak durağan bir döneme geldik, bunlar olup biten şeyler. Bu tür açılımlar ile biz buralarda öğrenci sayılarımızı arttırırsak ilçenin ekonomik durumu daha iyi noktalara gelecektir. Çaycısından, taksicisine, dolmuşçusundan bakkalına kadar bu şehirde yaşayan küçük esnaf dediğimiz aynı zamanda toplumun bel kemiğini de oluşturan kesime nefes aldıracaktır. Önümüzdeki kısa sürede buranın devir işlemleri için mücadele vereceğiz. Bundan sonra top üniversite ile milli emlak arasında olacak biz de işin hızlanması için devrede olacağız.

 

“SİNERJİ YARATACAĞIZ”

Biz şehrin enerjisini şehrin gücünü birbirimiz ile uğraşmamız yerine şehri nasıl büyütür, enerjiyi nasıl arttırır, iş, istihdam, sosyal imkanların arttırılması yönünde hedef koymalıyız. Yoksa eskiden hep böyle olmuş insanlar birbirleri ile mücadele eder hale gelmiş. Seçim öncesi ne olursa olsun destek versin vermesin hiçbir kişi, kurum, kuruluşa en ufacık bir ön yargımız yok. Hep birlikte çalışacağız, basın mensupları için de bunu söylüyorum. El ele kol kola verip çalışacağız. Sinerji yaratarak Ereğli ve Zonguldak’ı hak ettiği noktaya getireceğimize inanıyorum. Bundan sonrası da Ereğli ve Zonguldak’ın önünü açacak başka projeler var. Artık bunu halledilmiş olarak biliyoruz, çabucak hayata geçmesi için bunun takipçisi olacağız. Bölgenin kronikleşmiş sorunların üzerine gideceğiz. Zonguldak’ta başarılamayacak hiçbir şey olmayacağına inanan bir kardeşinizim, ekip çalışması ile Antep, Denizli ülke ekonomisinde nerelere gelmiş ise neden bizim Zonguldak, Ereğli’miz bir yerlere gelmesin”

 

ÇOK GÜZEL BİR GELİŞME

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da söz konusu müjdenin ilçenin hem bugününü hem de geleceğini kurtardığını söyledi. Emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Uysal konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Çok güzel bir müjde verildi. Bizler yıllardır heyecan ile dört gözle olmaz ise olmazımız tabi ki çok iddialı söylemlere kadar varan iddialı laflar da ediyoruz.

 

“EREĞLİ’DE BAYRAM YAPMALIYIZ”

Sağ olsun Vekilimiz Faruk Çaturoğlu böyle birşeyin gerçekleştiği kağıdını getirince aslında bizim Ereğli’de bayram yapmamız, havai fişekler patlatmamız lazım. Böyle bir inanamıyoruz, olmadı, acaba, böyle bir duruma geldik. Aslında bizim hayalimizdi arkasından hedef haline koyduk ve arkasından gerçekleştirdik. Şuan Ereğli’de yaşayan insanlar olarak mutlu, gözlerimizin ışıl ışıl, pırıl pırıl olması lazım. Belki de hem Ereğli’nin bugününü ve geleceğini kurtardık.

 

“GÜZEL BİR GELECEK BEKLİYOR”

Ereğli’yi çok güzel bir gelecek bekliyor, bunu fark etmemiz gerekiyor. Sanırım algılamamız 1-2 haftayı bulacak gibi geliyor bana. Hem Ereğli’nin bugünü kurtardı gelecek 100-200 yılı kurtuldu. Müthiş bir arsa aldık. Bunda herkesin katkısı vardır ama başta teşekkür edilmesi gereken önce Başbakanımız Prof.Dr.Ahmet Davutoğlu’na bizzat ben Ereğli Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyorum. Devletin diğer kademelerindekilerine, Milletvekillerine, sivil toplum kuruluşlarına, odalara teşekkür ediyorum.

 

İŞYERLERİ ÜNİVERSİTE İSTİYORUZ AFİŞİ ASTI

Sokaktaki insanımız da üniversite kampüsü istiyoruz diye işyerlerine yazılar yazdırdı. İlk müjdeyi veren önemlidir, hayatımda da böyledir. Bizim Milletvekilimiz Faruk Çaturoğlu’nu sarılmamız, öpmemiz tebrik etmemiz ondandır, bunu da kimse yanlış yerlere çekmesin. Ben her zaman şunu söyledim bir ilçenin bir yerin bir bölgenin ileriye gitmesi için belediye, ticaret odası ve valilik, kaymakamlık gibi devletin üst kurumu birlikte çalışmalıdır.

 

PERSONELE DİKKAT ÇEKTİ

Bu çoğu konuşmalarımda da kayıtlarda da vardır. Üniversite olmakla sadece öğrenci olarak da bakmayalım. Dünya üniversitelerinde öğrenci sayılarının 2,8’i kadar da personel istihdamı sağlarsınız. Neredeyse 3 öğrencinin 1 tanesi de personeldir, çalışan insandır. Olayın bu yönüne de bakmak gerekir. Ereğli çok şey kazandı”

 

ÇAKIR’IN AÇIKLAMASI

AK Parti Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çabaladıklarını belirterek şunları söyledi: “Ereğli’de adım atmaya çalışıyoruz mutlaka eksikliklerimiz olacaktır. Ereğli’de birlikte hareket etmekten yanayız. Ben AK Partinin bir temsilcisi olarak bu gelişmeden mutluyuz, Ereğli’nin diğer sorunlarını çözmek için de ekip olarak daha da genişleterek bunu yapacağız. Rektörümüze gideceğiz, daha geniş katılımlı olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz”

 

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TEMSİLCİLERİ

 

Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç: Zaman birlik ve beraberlik zamanıdır bu sadece Ereğli için değil ülke içindir. Biz muhtarlar olarak ilçede atılacak her türlü olumlu adımın sonuna kadar yanındayız.

 

Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Murat Cebesoy: Üniversitemiz Ereğli için hayırlı uğurlu olsun bizim açımızdan çok çok muazzam bir iş oldu. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

 

Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat: Kutluyor, başarılar diliyorum. Gerçekten üniversite demek bacasız fabrika demek. Üniversite ekonomiyi canlandırır. Ereğli için üniversiteli sayısında farkındalık olmasını diliyoruz”

 

Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatif Başkanı Hikmet Tezel: Ereğli’nin ekonomik ve kültürel anlamda ihtiyacı olduğu alanın üniversiteye devir işlemi gerçekleşti, müjdeyi milletvekilimiz verdi, teşekkür ediyorum. Emeği geçen başta fikir babası olan Ercan Candan, sivil toplum örgütleri, İlçe Başkanımız, özveri ile uğraşan Faruk Çaturoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Ereğlimiz için hayırlı uğurlu olsun.

 

Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş: Bu olay için daha önce de komisyon kuruldu, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, saygı duyuyorum. Bölgemize hayırlı uğurlu olsun. Biz bu bölgenin menfaati için herşeye varız. Yine bölgenin menfaati için herşeyde olacağız. Birlik ve beraberlik içerisinde sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasiler ile güzel işler yaparız.

 

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker: Biz daha önce basın ile yaptığımız aylık değerlendirme toplantılarında 4 maddeden bahsettik. Erdemir ile olan ilişkiler, tersanelerin durumu, Organize Sanayi Bölgesindeki rehabilitasyon ve Ereğli’deki öğrenci sayısının arttırılmasıdır. İnsanların birbirlerini anlaması lazım. Rektör bize dedi ki bin 700’den ilk sene 5 ikinci sene de 10 bine ç ıkartayım öğrenci sayısını dedi. Projeyi yaptık götürdük teslim ettik. Fakültenin yemekhane ve kantinin. Bir çabamız var yine aynı şekilde Karadeniz Ereğli tüccar ve sanayicinin parasının emanetçisiyiz. Emeği geçenlerden allah razı olsun. Bin 700’de kalmış Ereğli’deki öğrenci sayısı haksızlık olmuş bunu sorgulayan var mı?

 

Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Cevdet Civelek: Emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Hepimiz Ereğli için buradayız. Kavgasız gürültüsüz bir şey istersek her zaman güçlü oluruz. Meclise gitsek sivil toplum örgütleri gelir ve oradan alması gerekeni alır. Bu tür toplantılarda öteki siyasi partilerin de burada olması lazım onlar da bu bölgenin insanı. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmeliyiz. Fakülte olmasından bizler de mutlu olduk.

 

Deniz Ticaret Odası Batı Karadeniz Bölgesi Başkan Yardımcısı Ali Doğru: Yapılan işlemler için herkese teşekkür ediyorum, bölgemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

 

MÜSİAD Ereğli Şube Başkan Vekili Murat Çatalcı: Bölgemiz için atılan bu hamlede emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)