3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da ve 7 Mart 1983 tarihinde Armutçuk’ta hayatını kaybeden maden şehitlerini andığını bildiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu,Bu ölümler ve facialar ne bu ülkenin gerçeğidir ne de madenciliğin kaderidir! Hepimizi derin bir üzüntüye boğan bu facialar birden çok ihmalin arka arkaya dizilmesi sonucunda gerçekleşmiştir. Bu nedenle, İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili gerekli tedbirler alınarak, benzer facialar yaşanmaması için ilgili makamdakiler üzerine düşeni yapmalıdır.  Madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ardından unutulmaktadır. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin geride bıraktığı ailelerinin ve yakınlarının yaşadığı sorunları dikkate almak zorundayız.”  Dedi.

Turpcu açıklamasına şöyle devam etti:

“AMACIMIZ ACILARI TAZELEMEK DEĞİL”

 “2014 yılında, Soma ve Ermenek`te yaşanan facialar sonrasında bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması vicdanları yaralamaya devam etmektedir. Oysa Zonguldak`taki madencilerimiz de Soma ve Ermenek’te hayatını kaybeden emekçilerimiz gibi ülkemizin refahı ve kalkınması için mücadele ederken hayatlarını kaybetmişlerdir.  Amacımız acıları tazelemek veya acıları karşılaştırmak değildir, ama şu bir gercektir; maden şehidi, Soma`da da aynıdır, Ermenek`te de aynıdır, Zonguldak`ta da aynıdır. Türkiye’nin her yerinde aynıdır.”

“MADEN ŞEHİTLERİ İÇİN VERİLEN KANUN TEKLİFİNE AKP MİLLETVEKİLLERİ `HAYIR` DEDI”

“Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine de tanınması amacıyla tarafımdan verilen ve 12.07.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu`nda gündeme alınması görüşülen kanun teklifim, diğer muhalefet partilerinin milletvekillerinin de `evet` demesine rağmen AKP milletvekillerinin `hayır` oylarıyla reddedilmiştir. Beş binden fazla maden şehidi vermiş bir ilin iktidar vekillerinden gelen bu reddin ise izahatı yoktur, olamaz!”  

“MADEM BİZİM TEKLİFİMİZİ REDDETTİNİZ, SİZ GETİRİN BİZ DESTEKLEYECEĞİZ”

“Bizim verdigimiz kanun teklifini reddedenlere sesleniyorum; gelin vicdanlara sığmayan bu ayıbı, maden emekçilerimizin ailelerini daha fazla incitmeden, bir an önce ortadan kaldıralım. Bu konunun partisi olmayacağını artık anlamanız gerekir. Madem bizim teklifimizi reddettiniz, siz getirin biz destekleyeceğiz. Zonguldak ve diğer maden şehitlerine yaptığınız bu acımasızlığı ve vicdansızlığı derhal düzeltelim. AKP`nin şehitlerle ilgili yaptığı bu akıl almaz ayrım sadece maden şehitleriyle ilgili değil, terör şehitlerinin bile arasında ayrım yapılıyor. Bu kabul edilemez bir durumdur.

Zonguldak`ta ve ülkemizin diğer yerlerinde gerçekleşmiş kazalarda hayatını kaybetmiş maden emekçilerimizin yakınlarına sahip çıkarak, vicdanlara sığmayan bu durumu ortadan kaldıralım.

Bu düşüncelerle, yaşadığımız acı olaylar nedeniyle kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, maden emekçilerimize kazasız günler diliyorum.”