Emekli olduktan sonra evinin alt katını atölyeye çeviren 2 çocuk sahibi 63 yaşındaki baston ustası Zafer Yiğit kızılcık ağacından çakı ile yaptığı çilekli bastonları sanat eserine dönüştürdü.

 


YETENEĞİ FARKEDİLDİ

Yiğit, 1964 yılında kemik oyarak baston yapan ustanın yanında  çalıştığı sırada bu yeteneğini keşfettiğini söyledi. Çakı ve törpü ile el işlemeli baston yaptığını anlatan Yiğit şu ifadelere yer verdi: "Ustamın yaptığı bastonları görünce, 'bunu ben de yapabilir miyim?' diye düşündüğüm. Daha sonra ise kendimi kızılcık ağacı ile oyma yaparak buldum. Minyatür bastonlar yaparak kendimi yetiştirdim. Yaptığım bastonları yakınlarım beğenince hobi olarak başladığım bu meslekte artık farklı bir noktaya geldim. Memuriyet hayatım döneminde de boş vakitlerimi baston ve çeşitli eserler yaparak değerlendirdim, emekli olduktan sonra ise evimin altını atölyeye çevirerek burada bambaşka bir dünyaya girdim"

 




OSMANLI ÇİLEK MOTİFLİ BASTONLAR

Yaptığı bastonlara ilk kez Osmanlı çileği motifi koyduğunu ifade eden Yiğit, "Kendim tasarladığım çilek motifi kentimizin simgesi olan Osmanlı çileğidir. Bunun yanı sıra yılan, lale, gül başta olmak üzere çeşitli figürlerin de bulunduğu bastonlar yapmaya devam ettim. İlçeye gerek ülkemizden gerekse yurt dışından gelen pek çok kişi bir şekilde bana ulaştı ve benden hediyelik bastonlar aldı. Giderek de ilgi görmeye başladım, 2015 yılında Türkiye'nin pek çok ilinin yanı sıra yurt dışına hediyelik osmanlı çilek motifli bastonlar gönderdim. Talepler çok olunca bazen yetiştiremez duruma geldim, gece geç saatlere kadar çalıştım ardından da osmanlı çilek motifli bastonun seri üretimine başladım" dedi.






"EREĞLİ ÜNLÜ BİR BASTON ŞEHRİ OLABİLİR"

Bastonun hammaddesinin kızılcık ağacı olduğunu anlatan Yiğit, "Kızılcık ağacından başka bir ağaçtan baston olmaz yapılıyorsa o değnek olur. Kızılcık ağacının en bol olduğu yer de Ereğli'dir. Osmanlı çilek figürlü bastonunu elle yapıldığı için en az sade ise 3 gün, derin işlemesi ise 10 günde meydana geliyor.  Temin etmek çok kolay. Dünyaca ünlü Devrek bastonlarının ardından Ereğli'de dünyaca ünlü bir baston şehri olabilir" dedi.

 

İLGİ GÖRÜYOR

Yurt içi ve yurt dışından talep gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu en büyük hedefinin ise yaptığı eserlerin gösterileceği bir sergi açmak olduğunu ifade eden Yiğit, "Bu yıl içerisinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışına pek çok bölgeye Osmanlı çileği motifli baston göndereceğim. Bunun yanı sıra da yaptığım çok değerli bastonlar ve ürünler var bunları sergileyerek halkımızın beğenisine sunmak istiyorum" ifadelerine yer verdi.

 

(Haber-Fotoğraf: Mustafa Kemal Bektaş)