TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan, Zonguldak’a yapılan ve yapılması hedeflenen termik santrallere çok sert tepki gösterdi. CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Aydan ve çevreciler, İl Başkanı Ertuğrul Koltuk’tan çevre konusunda daha dikkatli olunmasını istedi. Aydan, “Biz tabi ki ‘hiçbir yatırım yapılmasın, ekonomisi çöksün’ bunu söyleyemeyiz, ama neden Zonguldak ve çevresine hep kirli teknolojiler yükleniyor? Artık ‘dur’ demenin zamanı çoktan geldi de geçti” dedi.

 

ZONGULDAK’TA ARTIŞ GÖSTERİYOR

TEMA’ya ve çalışmalarına her zaman destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini belirten CHP İl Başkanı Ertuğrul Koltuk ise, “Halkımızla beraber bu termik santrallere ‘dur’ demek gerekiyor. Bize düşen ne görev varsa, biz yapmaya hazırız” diye konuştu.  Termik santrallerin Zonguldak’ta arttığına ve birçok termik santral projesinin olduğuna dikkat eken TEMA İl Temsilcisi Berran Aydan, “Biz tabi ki ‘hiçbir yatırım yapılmasın, ekonomisi çöksün’ bunu söyleyemeyiz, ama neden Zonguldak ve çevresine hep kirli teknolojiler yükleniyor? Artık ‘dur’ demenin zamanı çoktan geldi de geçti. Başka illerde çok güzel başarılara girilmiş mücadele örnekleri görüyoruz, bir Gerze’de bu kazanıldı, Yırca’da zeytin ağaçları kesildi, termik santral yapmak amacıyla halk bir bütün oldu ama Zonguldak’ta bir böyle ‘kaderine razılık ya da bana necilik mi?’ diyeceğim bilemiyorum, böyle sinmiş bir halimiz var. Biz, bizi yönetenlerden, bütün yetkililerden buraya farklı yatırımların yapılmasını talep etmemiz lazım. Tabii ki insanların işe, aşa ihtiyacı var, ama termik santraller buna çözüm değil. Bir yandan da bereketli tarım arazilerimiz elden gidiyor, ormanlarımız gidiyor, termik santrallerden çıkan zararlı gazlar havayı kirletiyor, herkesi hasta ediyor. Bunlar direk denizi kirletiyor, balık ölümlerine sebep oluyor. Yan zararları da var. Örneğin; iletim haklarının geçirilmesi için de tarım arazilerinin, mera alanlarından, ormandan ağaçlar kesilerek de bir iletim hattı inşaatı meselesi var” açıklamasında bulundu.

 

“DUR DEMEK GEREKİYOR”

TEMA’nın çalışmalarına destek verdiklerini ve yakinen takip ettiklerine dikkat çeken CHP İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, “Çalışmalarınızı basından yakinen takip eden biriyim. En son yapmış olduğunuz çalışmaları da izledim, bu Çatalağzı’ndaki çalışmalarınızdan bahsediyorum. Oradaki Belediye Başkanımızla da konuyu konuştuk. Bu alanda sizin çalışmalarınıza da destek veriyoruz. Bırakın Belediye Başkanını veya Valiyi ve diğerlerini, termik santrallerin Zonguldak ilinde yoğunlaşması hepimizi tedirgin ediyor. Zaten ben önceki açıklamamda da yeterince santralin Zonguldak’ta olduğunu ve kanser vakalarının, kanser hastası sayısının gerçekten Zonguldak’ta her geçen gün arttığını belirtiyoruz. Bunları sizlerde açıklıyorsunuz. Şunu söylemek istiyorum, ben sizin TEMA Vakfı olarak bu çalışmalarınızı takdir ediyorum. Bu konu da ne gerekiyorsa partimiz olarak il düzeyinde, milletvekillerimiz düzeyinde veya Genel Başkanlığımız, Genel Merkezimiz düzeyinde bizlerden nasıl bir talebiniz varsa bu termik santrallerin Zonguldak’a artık yapılmaması açısından her zaman yanınızda olduğumuzu bilmenizi istiyorum. Gerçekten hepimiz rahatsızlık duyuyoruz. Bir takım konuşmalar da kulağımıza geliyor, ‘İşte iki-üç işçi alınacak’ ama üç işçi alınırken de Zonguldak halkının sağlığı gidiyor. Bunları bazılarımız sonrada idrak ediyor, bir yerden de hava kirliliği, ağaç kesimi, orman yıkımı… Kabotaj Bayramı nedeniyle Vali Muavini, Belediye Başkanımızla beraber şöyle sahilde bir tur attık, Eren Enerji’ye kadar gittik. Oradaki durumu görünce o dağlar yıkımın gerçekten çok üzüldüm. Deniz kenarlarına hala bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bunlardan benim haberimde yoktu, oradaki yapılanları görünce üzüldüm. Dönüşte arkadaşlarımızla durumu görüştük. Yani biz buna sessiz ve duyarsız kaldığımız sürece orada bir şeyler yapılacaktır. Yapılmaya devam edecektir. Herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum. Bizler üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız. Bu mücadele bizimle de sınırlı kalmasın istiyorum. Halkımızla beraber, sokakta ki vatandaşımızla beraber bu termik santrallere dur demek gerekiyor. Bir kere daha tekrarlıyorum bize düşen ne görev varsa biz yapmaya hazırız diyorum” dedi.

 

(Haber Merkezi)