Zonguldaklı termik santrallerin yarattığı kirlilik karşısında başta kanser ve kalp krizi olmak üzere bir çok hastalıkla mücadele ederken; bu kez yeni santraller gündeme getiriliyor.

 

Yaşam hakkı kutsaldır. Zonguldaklının ise sanki yaşam hakkı yok gibi yeni yeni santrallerle yok edilmeye çalışıyan bu vilayette, Çatalağzı Belediye Meclisinin aldığı “Bizi başka yere taşıyın” kararı bile rant cephelerinin vicdanında etki yapmıyor.

 

Dünya fosil yakıtlı ve nükleer enerjiden vazgeçip yenilenebilir enerjilere yönelirken, Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi Batı Karadeniz’in en büyük kanser araştırma merkezini kurmanın gururunu (!) yaşıyor.

 

 

Çevre konusunda dünyanın en büyük sivil toplum hareketi Greenpeace’nin Meltem Cumbul’un da yer aldığı “Kapkara Günler” başlıklı videolu haberibu kara tehlikeye dikkat çekmek için yayımlıyoruz.

Türkiye geçtiğimiz haftalarda son derece çarpıcı bir şirketle tanıştı: Term-x.

Term-x’in sahibi Ali Salih Sirkeci, bir video ile Türkiye’yi 80 kömürlü termik santral ile donatacağının “müjdesini” verdi. Kimse Sirkeci’ye inanmak istemedi. Çünkü Sirkeci “şaka gibi” bir karakter, 80 santral ise gerçek olamayacak kadar yüksek bir sayıydı.

Bu konuda size bir iyi bir de kötü haberimiz var. 

Önce iyi haberi verelim: Evet, Term-x gerçekten bir şakaydı. Kötü haber ise, Türkiye’de başta Çanakkale, Soma, Batı Karadeniz ve İskenderun Körfezi olmak üzere gerçekten de 80 kömürlü termik santral daha yapılması planlanıyor. Eğer harekete geçmezsek bu planlar hepimizi bekleyen kapkara günlerin habercisi.

Çünkü 80 tane kömürlü termik santral inşa edilmesi demek daha kirli ve daha karanlık bir gelecek demek. Yayımladığımız “Sessiz Katil” raporuna göre 
2010 yılında Türkiye’de 7 bin 900 kişi kömür yakıtlı enerji santralleri nedeniyle hayatını kaybetti. 

Sağlık ve çevre kurumlarının bir araya geldiği Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Türkiye’de Hava Kirliliği: Kara Rapor” adlı rapor da Türkiye’de 81 ilin 80’inde hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü’nün limit değerlerinin üzerinde olduğunu ortaya koydu. Tüm bu rakamlar da 80 rakamı kadar gerçek. Ve tüm bu gerçekleri, “Bize bir şey olmaz”, “Çaresi bulunur”, “Neyse kader” diyerek savuşturabilmek mümkün değil.

“İklim değişikliği dünyanın geleceği için büyük bir tehdit. Geleceğimizi kurtarmak hepimizin elinde. Ben de bu noktada üzerime düşeni Greenpeace’in kömüre karşı başlattığı kampanyaya destek vererek yapmak istedim. Çünkü kömürlü termik santrallerin neden olduğu karbon salınımı iklim değişikliğinin baş sorumlusu. Kömürlü termik santraller sadece iklimi değil aynı zamanda sağlığımızı da tehdit ediyor. Ben de Greenpeace’le birlikte hayatımızı ve geleceğimizi böylesine kirleten kömürden vazgeçerek, acilen yenilenebilir enerjiyi gündeme alma çağrısında bulunuyor ve Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı devam eden küresel mücadelenin öncülerinden olmasını umuyorum” diyen Meltem Cumbul seni de komurcanalir.org’a girip, imza vererek bu mücadelenin parçası olmaya davet ediyor.

KAYNAK: http://www.greenpeace.org/turkey/tr/news/hepimizi-bekler-kapkara-gunler-160409/