Uzun Mehmet'in doğup büyüdüğü Kestaneci Mahallesindeki Kestaneci Camisinde, yatsı namazından sonra taş kömürünü bulan Uzunmehmet ve tüm maden şehitleri anısına mevlit okutuldu.

Mevlit programına Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, eşi Sevim Uysal, Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Başer, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tayfun Özcan, Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Armutçuk Şube Başkanı Çetin Yiğit, Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, Mahalle Muhtarı Ahmet Özer, maden işçilerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Taş kömürünü bulan Uzunmehmet için ilk kez doğup büyüdüğü mahallesinde mevlit programı düzenlendiğini ve bu programı geleneksel hale getireceklerini belirten Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Uzunmehmet olmasa burada taş kömürü bulunmasa buraya Karaelmas diyarı denir miydi? Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları buraya gelir miydi? İşçi olmadığı zaman emeğin başkenti denir miydi? Uzunmehmet olmasaydı bir kıyı kasabası olurduk. Belki de 10-15 bin nüfuslu yazın da 30-40 bine çıkan nüfus ile övünür dururduk. Uzunmehmet'i, kömürü hatırlamamak mümkün mü? Her şey enerji ve enerjinin başı Uzunmehmet. Büyüklerimize değer vermemiz gerekiyor. Anma törenlerinde sadece Uzunmehmet konuşulmalı. Tarihi kişilik bölgemizde var. Tarihi kimliğimiz var. Biz başka ne arıyoruz ki? Bunun kıymetini bilerek bundan sonra adımlar atmamız gerekiyor"

Uysal ayrıca Uzunmehmet anıtının yenilenerek modern bir görünüme kavuşması için de çalışma başlatılacağını da sözlerine ekledi.

Program, okunan Kur'an-ı Kerim ve dualarla sona erdi, katılımcılara şehitler için hazırlanan mevlit pilavı ve ayran dağıtıldı.

Katılımcılar Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'a desteklerinden ötürü de teşekkür ettiler.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)