Toplum doğa ile buluşabilmek için her fırsatı değerlendirmeye çaba gösteriyor. Kimileri hafta sonlarında eşini, çoluk çocuğunu alıp kahvaltı mekanlarını akın ederken, bazıları da direkt olarak doğanın koynuna giderek, dağlarla, tepelerle, ağaçlarla, börtü böcekle, denizle, rakımı çok yüksek alanlara koşuyor.

Şehrin sevgisizliğinden bırakan doğaseverlerin bu açlığına aracı olan da Herkül Doğa ve Motor Sporları Derneği oluyor. Kendi dar olanakları ile düzenlediği çok yönlü etkinliklerle doğaseverlerin dostu ve yoldaşı olan derneğin en son hafta sonu gezisi ise Kireçlik bölgesi oldu. Kireçlik sahiline 17 Kasım Pazar günü sabahı 10.30’de 5 otobüsle giden doğaseverler, her zaman olduğu gibi Rehber Alpay Çiftçi’nin verdiği çevre bilgisiyle güzergah konusunda bilgilendirildiler.

Kireçlik, adında “Ereğli”olan EKİ’nin adının TTK olarak değiştirilen kömür işletmesinin Armutçuk Müessesesine bağlı bir maden ocağıydı. Burada EKİ lojmanları, sinema, ekonama, hamamlar, lambahane ve sosyal tesisleriyle ayrı bir yerleşim alanıydı. Son dönemde İl Genel Meclisinin tüm üyelerinin katıldığı gezinin ardından yolu asfaltlanan ve bölgenin de kamp alanı olarak ilan edildiği bölge, doğaseverlerin ilk uğrak yerlerinden biri oluyor.

Doğaseverler, Kireçlik’in bu özellikleri anlatılarak  bilgilendirildikten sonra, gerçekten de müthiş bir doğa ile buluştular. Yaklaşık 2 saat süren yürüyüş sırasında, ışık hüzmelerinin dans ettiği yolculuklarında oksijen bombardımanı altında Bayat Köyü’nün altındaki yer yer patika yoldan Alacaağzı kavşağına kadar tırmandılar.

Burada çevrenin nasıl katledildiği, kuvars ocağını görünce anladılar. Gölet oluşan alanda iş makinaları dağları, tepeleri dümdüz ederken bu olay “Kaz Dağlarının bir örneği de burada” yorumlarının yapılmasına neden oldu. Büyük üzüntü içinde tepenin ortasında oluşan göbeği süzen 120’den fazla doğaseverlerden bazıları, o alanda çalışanların kendilerine “buradan çıkın, buraya gidemezsiniz” diye müdahale ettiklerini de ifade ettiler.

Hoş bir Pazar gününün zirvesinde yaşanan bu tatsızlık, dönüş yolunda çok tartışılırken, 1,5 saatlik yolculuğun ardından ilk geliş noktasına gelindiğinde, hamsi partisi için balıkların geldiği, ateşlerin yakıldığı ve ızgaralar ile ekmeklerin hazır olduğu görüldü. Herkül Doğa ve Motor Sporları Derneği Başkanı Taner Tatoğlu’nun “Biz verdiğimiz sözü tutarız” diyerek, gelenleri mutlu ederek karşıladığı ortam mis gibi demlenmiş çay ile tamamlandı.

Doğaseverler hamsi partisinin ardından çay ile  çıkınlarında getirdiklerini yiyerek açlıklarını bastırırken, çevre temizliğine başladılar. Kireçlik sahili boydan boya temizlenince, dönüş yolu başladı.

Taner Tatoğlu ve Alpay Çifti katılımcılara teşekkür ederek, sonraki haftanın programını açıklamak için çalışmaların sürdüğünü açıkladılar.

Bir hafta daha, kirlenmeye ve  dedikoduya bulaşmayıp, sevgi yüklenerek geçirmenin coşkusuyla mutlulukla tamamlandı. 

Haber: Eyüp Bektaş

20 HAZİRAN 2016 TARİHİNDE KİREÇLİK ŞELALERİNİN VİDEOSUNU EREĞLİ ÖNDER GAZETESİ'NDE YAYIMLAMIŞTIK. İZLEMEK İSTEYENLER AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYABİLİR:

https://www.youtube.com/watch?v=M9a8NnU7S9g