Türkiye İstatistik Kurumu Zonguldak Bölge Müdürlüğü, kurum tarafından hazırlanan doğum yeri istatistikleri 2014 sonuçlarını açıkladı.



Buna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yüzde 78,2’si doğduğu, yüzde 19,9’u ise başka bir İl’de ikamet ediyor. Zonguldak’ta ikamet eden vatandaşların yüzde 78,2’si doğduğu ilde, yüzde 19,9’u ise başka bir ilde, Karabük ilinde  ikamet eden vatandaşların yüzde 66,6’sı doğduğu yüzde 31,5’i ise başka bir ilde ikamet, Bartın’da vatandaşların,  yüzde 80,7’si doğduğu yüzde 18,2’si ise başka bir ilde ikamet ediyor.

Kurumdan konuya ilişkin yapılan açıklama şu şekilde:  Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’nden elde edilen istatistiklerin geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)’nde yer alan “doğum yeri” kayıtları üzerinde yapılan analiz çalışmaları sonucunda, doğum yeri bilgisi idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez üretilmiş ve bu bilgiler 31 Aralık 2014 tarihli ADNKS sonuçlarıyla ilişkilendirilerek, kişilerin ikamet ettikleri illerle karşılaştırmalı olarak sunulmuştur. Daha önce 10 yılda bir yapılan genel nüfus sayımlarından elde edilebilen doğum yeri bilgisi, bu çalışma ile artık her yıl idari kayıtlara dayalı olarak üretilebilecektir.

 

ADNKS SONUÇLARI

Ülkemizde her 10 kişiden 3’ü doğduğu ilden farklı bir ilde yaşamaktadır. Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının %96,8’i Türkiye doğumlu, %1,3’ü ise yurt dışı doğumludur. ADNKS 2014 yılı sonuçlarına göre ülkemizde ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %65,5’i doğduğu ilde, %31,3’ü ise başka bir ilde ikamet etmektedir. Doğduğu ilde ikamet edenlerin en yüksek olduğu il Kahramanmaraş’tır. Doğduğu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek olan ilimiz %90,4 ile Kahramanmaraş oldu. Bunu %89,7 ile Şanlıurfa ve %89,6 ile Adıyaman izledi. Doğduğu ilde ikamet edenlerin en düşük olduğu il Yalova’dır. İkamet ettikleri ilde doğan kişilerin oranının en düşük olduğu il %30,4 ile Yalova oldu. Bu ilimizi sırasıyla Kocaeli (%42,9) ve Tekirdağ (%43,7) takip etti.

 

İSTANBUL’DA İLK SIRA SİVAS

En yüksek nüfusa sahip ilimiz olan İstanbul’da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir il olanlar arasında Sivas doğumlular birinci sırada yer alırken, Ordu ikinci ve Tokat doğumlular da üçüncü sırada yer aldı. İkinci büyük nüfusa sahip ilimiz Ankara’da ise, farklı bir ilde doğup Ankara’da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum olanlar gelirken, ikinci sırada Yozgat ve üçüncü sırada Çankırı doğumlular yer aldı. En yüksek nüfusa sahip üçüncü ilimiz İzmir’de ise en çok Manisa doğumlular ikamet ederken, Manisa’yı sırasıyla yurt dışı ve Erzurum doğumlular takip etti. Doğum yeri yurt dışı olup İzmir’de yaşayanlar arasında Bulgaristan doğumlular (%48,7) ilk sırada yer aldı.

 

HER 10 KİŞİDEN BİRİ İSTANBUL DOĞUMLU

Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşlarının doğum yerleri incelendiğinde %9,5’inin doğum yerinin İstanbul olduğu görülmektedir. Ankara %4,3 ile ikinci sırada yer alırken, onu sırasıyla %3,3 ile İzmir, %2,8 ile Konya ve Şanlıurfa illeri izledi. Doğum yeri yurt dışı olanlar arasında Bulgaristan doğumlular ilk sıradadır. Türkiye’de ikamet eden ancak yurt dışında doğan T.C. vatandaşlarının, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada %37,6 ile Bulgaristan doğumluların yer aldığı görülmektedir. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (%22,2), Makedonya (%4,3), Hollanda (%2,9) ve Belçika (%2,6) doğumlular takip etti.

 

(Haber Merkezi)