EMEKLİYE SİBİRYA KÖMÜRÜ: Kandilli HEMA’nın kapanmasını talihsizlik olarak değerlendiriyoruz, bizleri de çok üzdü. Emekli üyelerimizi mağdur etmemek için Sibirya’dan yıkanmış, paketlenmiş, kalorisi yüksek kömür anlaşması yaptık. TTK Armutçuk Müessese Müdürü ile zaman zaman bir araya gelerek bazı firmaları da devreye sokarak 500 ton anlaşma sağladık. İsteyen emeklimiz ya Kandilli kömürü isteyen emeklimiz Sibirya kömürü alabilecektir.

 

EMEKLİLERE YÖNELİK ÇALIŞMA: Emeklilerin ucuz taksit ile ev sahibi olması noktasında Genel Merkezimiz talep etti. Konu Başbakana bizzat iletilecek. Bütün özel hastaneler ile ayrı ayrı anlaşmalar yapıldı. Şehirlerarası yolculuklarda kısa 5 uzun mesafe de 10 TL indirim yapılıyor. Ereğli’nin en büyük marketleri ile de emekliler adına yüzde 5 indirim uyguladık. Emeklilerimizin dilekçelerini şubemizde ücretsiz yazıyoruz.  Balıkesir’de ve yakında hizmete girecek Ankara’da tatil imkanı sağlayabileceğiz.

 

İşçi Emeklileri Derneği Karadeniz Ereğli Şube 2. Başkanı Köseler Mahallesi Muhtarı Saip Erarslan, İşçi Emeklileri Derneği Genel Merkezi tarafından gerçekleştirilen Başkanlar Kurulu toplantısında ele alınan konuları değerlendirdi, ilçede yürütülen çalışmalara ilişkin ise bilgiler verdi.  İşçi Emeklileri Derneği’nin yılda 2 kez gerçekleştirdiği Başkanlar Kurulu’nun ilk toplantısının geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapıldığını, son gün toplantısına ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in bizzat katılarak sorunları yerinde dinlediğini belirtti. Emeklilere TOKİ aracılığı ile konut edindirme projesinden Ereğli’deki emeklilere sağlanan kolaylıklara kadar yapılan, yapılması hedeflenen çalışmaları Erarslan şu sözlerle dile getirdi.

 

BAKAN ÇELİK İLE BİREBİR GÖRÜŞTÜLER

İşçi Emeklileri Derneği Genel Merkezinin her 6 ayda bir tüm şube başkanlarının katılarak yaptığı Başkanlar Kurulu toplantısını 15-16 Nisan tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Hem şubelerin birbirleri ile kaynaşmaları sağlanıyor hem de şubeler kendi çalışmalarını detaylı anlatma şansını buluyor. Genel Merkez de yapılan çalışmaları bizlere aktardı. Son günü Genel Başkanımız Kazım Ergün liderliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in isteği olmuş şube başkanları ile bir araya gelme konusunda, son gün oraya geldi, bizlerle tanıştı. Son günü bizleri onurlandırdı, genel merkezimize geldi. Emeklilerin dertlerini dinledi, bazı tespitleri oldu. Bizim de genel merkez düzeyinde Bakan Faruk Çelik’den emeklileri ilgilendiren konularda taleplerimiz oldu.

 

EMEKLİLERE DÜŞÜK ÖDEMELİ EV İMKANI

Bu taleplerden birincisi Genel Başkanımızın çabaları sonucu emeklilerin ev hayaline bir adım daha yaklaşılıyor. Daha önce TOKİ ile görüşülme yapıldı şimdi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’den talep edildi, Bakan konuyu Başbakana bizzat iletilecek. Emekli olmuş insanlarımızın hiçbirinin üzerinde gayrimenkulü yok bir kereye mahsus bunlar da ev sahibi olsun noktasında aynen bakkal parası gibi anlaşabilirsek ucuz taksit ile her emeklimizi ev sahibi yapması konusunda talep edildi. Bakanımız da, “Neden olmasın” dedi. Müjdeli haber verebileceğini bizlere ilettiler.

 

EMEKLİLERE KÖMÜR SİBİRYA’DAN

Türkiye Emekliler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi’nin faaliyetlerini de anlatan ve yaklaşık 5 binden fazla üyeye ellerinden gelen çabayı ortaya koyduklarını belirten Erarslan şu ifadelere yer verdi: “Herşeyden önce emeklilerimize yakacak konularında bazı firmalar ile kömür anlaşmalarımız oldu. Kandilli HEMA’nın kapanması bizleri üzdü. Bir talihsizlik olarak kapanmasını görüyoruz. Emekli üyelerimizi mağdur etmemek için Sibirya’dan yıkanmış, paketlenmiş, kalorisi yüksek kömür anlaşması yaptık. Hema’nın kapanışından buraya kadar olan sürede Sibirya kömürü dağıtımını sağladık. Kömürden üyelerimiz de memnun kaldılar. Yine bazı üyelerimiz haklı olarak Kandilli kömürü konusunda talepte bulundular. Biz de dernek olarak arayış içerisine girdik. TTK Armutçuk Müessese Müdürü ile zaman zaman bir araya gelerek bazı firmaları da devreye sokarak 500 ton anlaşma sağladık. İsteyen emeklimiz ya Kandilli kömürü isteyen emeklimiz Sibirya kömürü alabilecektir. İnşallah bu konuda emeklilerimizi memnun ettiğimizi düşünüyoruz. Bir ekip olarak çalışıyoruz.


“5 BİNİ GEÇEN ÜYEMİZ VAR”

Emeklilere sağlık konusunda nasıl yardımcı olabiliriz konusunda da çaba gösteriyoruz. Ereğli’de demokratik kitle örgütleri arasında en büyük üyeye sahip olan Emekliler Derneği şubesiyiz. 5 Binin üzerini aşan bir üyeye sahibiz. Üyelerimize ne yapabiliriz diye düşünüyoruz, emekliler var ise biz burada oturabiliyoruz. Biz onlara hizmet konusunda elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışıyoruz.

 

SAĞLIKTA İNDİRİM DÖNEMİ

Bütün özel hastaneler ile ayrı ayrı anlaşmalar yapıldı. Emeklilerimiz bu konuda da çok memnunlar, bizlere teşekküre geliyorlar. Şehirlerarası yolculuklar oluyor, emeklilerin ihtiyacından ötürü. Ereğli’de bir otobüs firması ile anlaşma sağladık, kısa mesafe 5 uzun mesafe 10 TL indirim yapılıyor, yüzdeliğe vurunca yüzde 20’yi buluyor. Emeklilerimize karınca kararınca yardımda bulunuyoruz.

 

SEKRETERYA HİZMETİ ÜCRETSİZ

Ereğli’nin en büyük marketleri ile de emekliler adına yüzde 5 indirim uyguladık. Emeklilerimiz bunlardan da memnun. Üyelerimizin devlet dairelerinde, adliyelerde işleri oluyor. Bunları aşmak için ise dilekçe gerekiyor. Sekreterimiz sağ olsun verimli bilinçli olarak bunlara ücret karşılığı olmadan dilekçelerini yazıyor, yardımcı oluyor. Bankalardan geçmişte çekilen kredilerinin masraflarını alabilmeleri için emeklilerimiz bize geliyor yazılarını veriyoruz, işini kolaylaştırıyoruz.

 

EVİNİZE GELİN ÇAĞRISI

Emeklilerimiz hukuk işlerinde sorunu olduğunda Genel Merkez düzeyinde 2 hukuk danışmanımız var. Bunlar için müracaat ederek yardımcı olmaya çalışıyoruz. Emeklilerimize de seslenmek istiyorum. Kdz.Ereğli Şubesi emekli arkadaşlarımızın emekli kardeşlerimizin evidir, avukatıdır, yuvasıdır. Emeklilerimiz Ereğli’ye geldiklerinde önce evlerine gelsinler, çayımızı içsinler ondan sonra günlük işlerini yapsınlar. Buraya ne kadar duyarlı olurlar ise bizler de mutlu oluruz.

 

EMEKLİLER İLE ARAMIZDA DUVAR YOK

Bizim emekliler ile üyelerimiz ile aramızda bir duvar yok. Sabah 09.00-05.00 arası sürekli açıktır, sekreterimiz ve yönetim kurulumuz emrinizdeyiz. Eksikliğimiz ve öneriler varsa gelip bizlere iletsinler, sokakta bizleri eleştirmelerini etik de bulmuyoruz. Sokakta bizim karşımızda olan rakip kuruluşların menfi sözleri ile tenkit ediyorlar bizleri de bu üzüyor. Gelseler iç dünyamıza bizi görseler menfi konuşacaklarını da tahmin etmiyorum.

 

EMEKLİYE TATİL İMKANI

Derneğimiz aktif çalışmalarına devam ediyor. Balıkesir’de emeklilerin yararlanabileceği bir otelimiz var. Tüm şubelere belirli aylar da bu tatil imkanı veriliyor bize de bir takvim dahilinde ay verildi, emeklilerimizi aileleri ile tatile gönderebiliyoruz. Piyasadaki otellerin ücretlerinin yarıdan aşağısına tatil yapma fırsatı bulabiliyor. Yine Ankara Kızılay’da yaklaşık 1.5 sene önce başlanan otelimiz var. Bu otelin tek amacı Anadolu’dan Ankara’ya gelen emeklilerimiz konaklama yerinde bulmakta zorlandıklarında otelde her türlü konuda yarı fiyata faydalanmasını istiyoruz. 2015 yılının sonlarına doğru faaliyete geçme durumu var. Emekli Ankara’ya gittiğinde diğer oteller 50 TL ise bizim otelde 25 TL’ye, parası yoksa da emekliler derneği üyelik kartını göstererek ücretsiz kalabilecek.

 

“İLK GENEL MERKEZİMİZ GÜNDEMİ GETİRDİ”

İntibak konusunda da çalışmalar sürüyor. Türkiye Emekliler Derneği’nin çalışmaları sonucu bu intibak konusu çıkmıştır. Bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da teyit etmiştir. Biz de bir kez daha şube başkanları olarak genel merkezin ne kadar verimli çalıştığını görünce sevindik, duygulandık. En azından düşük ücret alanlar biraz ortalara doğru çıktılar. Şimdi 2000-2008’e kadar bir intibak çalışması var. Emeklilere de duyuruyoruz, Genel Başkanımız ve Yöneticilerimiz, Başbakan ile Bakanlara iletiyorlar. Bakanımızın samimiyetinden hiç şüphe etmedim belki ‘benim dönemime yetişmeyecek, 2016-2017’ye kadar intibak sonuçlanacak, emekliler intibak alacaktır’ dedi.

 

EMEKLİLERE PROMOSYON

Promosyon diye bir olay var. Promosyon tabi biz esprisini bilmiyorduk. Geçmişin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanının 2007’de 21 sayılı tebliğ ile Türkiye genelinde bir genelge yayınladı. Devlet, kamu görevlileri senede 1 defa promosyon alabilir diye bunun içerisine emekliler dahil edilmemiş. Bizim promosyon almamızda sıkıntı çıkıyormuş bu yüzden. Bakanımız Faruk Çelik, bunu hallettiklerini ama bunu söylemeye utandıklarını belirtti. Bu promosyon doyurucu şekilde eninde sonunda dalacağını bizlere söyledi.

 

EMEKLİYE İKTİDARDAN 100 TL

Bugünde bazı kişiler söylüyor iki maaş konusunu. Bakan, ‘136 milyar dolar kasamda para var bende verebilirim, elimi kolumu tutan yok ki, verince ne iyi derler, bir sene sonra Yunanistan Başbakanı gibi tekrar seçime gitmek zorundalar’ dedi. Konut Edindirme Paraları ödendi, hastanelerdeki devrimi saydı. Emeklimiz hak ettiği yeri bulacaktır. Emekli aylıklarının düşük olması nedeniyle seyyanen 100 TL yardım edildiğini söyledi”

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)