Madenciler, 10 Temmuz günü tabutlu yürüyüş gerçekleştirmiş ve sendika ile şirket yetkilileri arasında süren görüşmelerin sonucunu beklemişti. Öğleden sonra yapılan görüşmelerde bir sonuç alınamamıştı. Akşam saatlerinde GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ ile Hattat Enerji ve Madencilik A.Ş. (HEMA) Genel Müdürü Selim Şenkal ve şirket yetkilileriyle yeniden bir görüşme yaptılar.

Akşam geç saatlere kadar süren görüşmelerde iki asgari ücretin sürekli ödenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bilgisini işletme binası önünde eylemlerini sürdüren madencilere GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan verdi.

Arslan, “Geriye dönek haklarımız ile ilgili olarak Hattat Şirketi, Yönetim Kurulu’nu yarın toplayacak ve orada bir karar alacaklar. Biz de bu karara göre hareket edeceğiz. Ancak bu gece rahat bir nefes alabilirsiniz. Çünkü iki asgari ücret bundan böyle sürekli ödenecek. Bunu bir protokolle imza altına alacağız.  DENFA’daki arkadaşlarımızın da maaşları çift asgari ücret olarak ödenecek.

Geçmişe dönük diğer alacaklarımızla ilgili sağlıklı düşünelim. Şirketin yönetim kurulu kararının ardından yine burada birlikte olacağız. 5-6 gündür nasıl emekçiye, madenciye yakışır şekilde nasıl hareket ettiysek bundan sonrada hareket tarzımız o olacak. Şartlar ne olursa olsun birbirimizden kopmak yok.

Ben Yönetim Kurulumuza, ekibimize ve Sayın Vekilimiz Rıza Yalçınkaya’ya teşekkür ediyorum.

Adam gibi çalışacağız, hak ettiğimiz ücreti adam gibi alacağız. Toplu sözleşme sürecimizde devam ediyor” dedi.

 

RIZA YALÇINKAYA; DAYANIŞMA İÇİNDE MÜCADELE VERDİNİZ

Madencilerin eylemine destek veren ve yalnız bırakmayan, sorunun çözümü için görüşmeler yapan CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya da şöyle konuştu;

“Bu akşam yapılan görüşmelerle belli bir noktaya kadar geldik. 2014 yılının 9. Ayında çıkan yasaya göre almamız gereken iki asgari ücreti bugüne kadar almamıştık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ödeme talimatına, geriye dönük ücretlerin işçilerin banka hesaplarına yatırılması talimatına rağmen alamamıştık.

Sizin 5 gündür sürdürdüğünüz bu hak arama mücadelesinde gerek Sendikamız, gerek Genel Başkanımız, gerek sendika yöneticilerimiz ve gerekse ben, hep birlikte bu hakkınız olan ücretin verilmesi konusunda büyük bir mücadele verdik. Geldiğimiz noktada bunu kazandık.

Diyorlar ki “Biz iki asgari ücreti ödeyeceğiz. Her ay devamlılık arz edecek şekilde iki asgari ücret tutarındaki maaşları yatacak”.

Geriye dönük alacaklar ile ilgili olarak da sizler birer ay birer ay eklensin istediniz. Biz toplantıda bunu da teklif ettik. Onu da yarın (11 Temmuz 2015) Mehmet Hattat bey Yönetim Kurulu’nda bir karara bağlayacak. O kararla ilgili bizi bilgilendirecekler ve sizlerle paylaşacağız.

5 gündür yaptığınız yasal hak arama mücadeleniz nedeniyle -ki Bakanlık da bunu size hakkınız olarak bildirdi- yine yasal olarak her hangi bir arkadaşımızın iş akdinin feshi gibi bir şeyle karşılaşmaması lazım.

Ama biz herşeye karşılık bu hususları bir protokolle imza altına alalım dedik.

Gelinen noktada çok önemli bir mesafe kat ettik. Geriye kalan kısımları da yarın tamamlayacağız.

İşçi temsilcisi olarak Genel Başkan, Hakkı Başkan, Sendika yöneticileri, ben de sizlerin Bartın halkının temsilcisi olarak burada bulunuyoruz. Dolayısıyla biz sadece sizlerin haklarını korumak için burada bu mücadelenin içerisinde, sizlerle beraber olduk. Ama esas mücadeleyi siz ortaya koydunuz. Birlik, beraberlik içerisinde hiç kimseye zarar vermeden, kırıp-dökmeden, işyerinize sahip çıkarak bir dostluk örneği, bir işçi dayanışması, bir hak arama mücadelesini ortaya koydunuz. Hepinizi kutluyorum”.

Eylemdeki işçilerin yanına gelen Hattat Enerji ve Madencilik A.Ş. Genel Müdürü Selim Şenkal’a, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, işçilerin sorunun çözümü için samimiyetle çaba gösterdiği için teşekkür etti. Demirci, “Bir noktaya geldi. İnşallah yarın da güzel bir anlaşma yaparak bu işin tadını çıkartırız. Hepinizin önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

Hattat Enerji ve Madencilik A.Ş. Genel Müdürü Selim Şenkal, disiplinli bir şekilde hareket ettikleri ve olgun davrandıkları için maden işçilerine teşekkür etti.