Kdz.Ereğli'de Uzunmehmet Mahallesi Radar mevkisindeki bir barakada 9 Eylül 2013'te taksici Murat Erdoğan, yakınındaki ormanlık alanda ise elleri kesilmiş halde Gizem Tunç'u kasten öldürdüğü ve suç delillerini gizlediği suçlaması ile 50 yıl hapis cezasına hükmedilen Deniz Boyraz'ın cezası Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozuldu.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanık lehine hak etmediği halde takdiri indirim uygulaması ile eksik cezaya hükmolduğunu belirtti.

 

KARAR ŞU ŞEKİLDE:

 

"Somut olayda takdiri indirim uygulanmasının, "makul" ve "makbul" olup olmadığı değerlendirildiğinde, suçun işlenme biçimindeki hususiyetler, toplumda meydana getirdiği tepki ve infial, kamu vicdanını rencide edici niteliği, sanığın kişiliğindeki, geçmişindeki ve sosyal ilişkilerindeki olumsuz özellikler nazara alındığında, takdiri indirim uygulanmasına karar verilmesi suretiyle eksik cezaya hükmolunması, Anayasa Mahkemesinin 08.10.2015 tarih 2014/140 esas ve 2015/85 sayılı kararı ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinin iptal edilen bölümleri doğrultusunda sanığın hukuki durumunun yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması. Sanık Ali hakkında suç delillerini gizlemeye suçundan kurulan hükme yönelik incelemeye gelince, Zonguldak Cumhuriyet başsavcılığının 14.02.2014 tarih, 2014/1336 soruşturma numaralı iddianamesi ile sanık Ali Boyraz'ın, maktuller Murat Erdoğan ve Gizem Tunç'u kasten öldürme suçundan cezalandırılması istemiyle kamu davası açıldığı, anlatım kısmında sanığın kasten öldürme suçuna ilişkin delilleri gizleyerek yok ettiğinde bahsedildiği, ancak kendi işlediği suçun delilini gizlemesi nedeni ile hakkında TCK'nın 281. maddesi gereğince bu yönde suçlama yapılmadığı açıkça ifade edilerek bu suçtan dava açılmadığının tereddüte yer vermeyecek biçimde ortaya konulduğu gözetilerek, sanık Ali'nin bahsi geçen eyleminden ötürü kamu davasının açılıp açılmayacağının takdir ve ifası için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulması yerine yazılı şekilde açılmayan davadan hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup katılanlar Mehmet Yunus Tunç, Gül Kapusuz, Dilara Tunç vekilinin, katılan Dürdane Erdoğan vekilinin ve sanık Ali Boyraz müdafiinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak bozulmasına oybirliğiyle karar verildi"

 

TUNÇ VE ERDOĞAN CİNAYETİ

Ereğli'de Uzun Mehmet Mahallesi Radar mevkisindeki bir barakada 9 Eylül 2013'te taksici Murat Erdoğan'ın, yakınındaki ormanlık alanda ise elleri kesilmiş halde Gizem Tunç'un cesedi bulunmuştu. Olayla ilgili yürütülen soruşturmada genç kızın erkek arkadaşı olduğu ileri sürülen Deniz Poyraz, cinayet şüphesiyle Denizli'deki askeri birliğinde gözaltına alınmış ve çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Delilleri karartmaya çalıştığı iddiasıyla zanlının babası Ali Boyraz hakkında da tutuklama kararı verilmişti. Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesinin otopsi raporunda, Tunç'un ellerinin öldürüldükten sonra bileklerinden kesildiği belirlenmişti. Yargılama sonucunda mahkeme heyeti, kasten adam öldürmek suçundan iki kez müebbet hapse çarptırdığı sanığın cezasını, duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak 50 yıl hapse düşürmüş, sanığın babası Ali Poyraz'a da bir yıl hapis vererek hükmün açıklanmasını geri bırakmıştı.