Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz “Bu yıl 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü OHAL ile birlikte gelen açığa almalar, ihraçlar ve sözleşmeli öğretmenliğin bizlere yüklediği sorunlarla kutlanacak. EĞİTİM SEN  olarak bu 5 Ekim’i taleplerimizi ve yaşanan olumsuzluklarla  gündemleştiriyoruz.”  Dedi.

 

Yılmaz yazılı açıklamasında; AKP’nin 2002 seçim bildirgesinde “Öğretmenlik mesleğinin toplumda hak ettiği itibarı yakalayabilmesi için öğretmenlerin nitelikleri artırılacak, buna paralel olarak özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilecektir” ifadesinin yer almasına karşın, 14 yıllık iktidarı süresinde öğretmenlik mesleğinin hak ettiği itibarı yakalayamadığını, öğretmenler tarihin hiçbir döneminde AKP iktidarı döneminde olduğu kadar hakarete maruz kalmadığını, mesleğin tarihte hiç bu kadar büyük bir itibar kaybına uğramadığını öne sürerek şunları vurguladı.

 

“Göreve gelen her bakan fırsat buldukça öğretmenlerin az çalıştığını, uzun tatil yaptığını iddia etmiş, her fırsatta öğretmenlik mesleğini “itibarsızlaştıran” ifadeler kullanmıştır.

Türkiye’nin dört bir yanında fedakârca görev yapan öğretmenlerimizin büyük bölümü yaptığı işe yabancılaştırılmış, MEB’in yanlış politikaları ve siyasilerin öğretmenlik mesleğine yönelik olumsuz söylemleri nedeniyle mesleğine küstürülmüştür.

Yaşamın olduğu her yerde eğitim emekçilerini görmek mümkündür. Bu nedenle öğretmenler Türkiye’nin en ücra köşelerinde, her türlü olumsuz koşullarla mücadele ederek, görevlerini yerine getirmeye çalışmaktadır. Ancak verdikleri hizmetin karşılığı olan değeri görmemekteler.

Öğretmenlerin yıllar boyunca büyük fedakârlıklara katlanarak çalışırken yaşadığı zorluklar ortadayken, angarya çalışma ve performans değerlendirme girişimleri ile çalışma ve yaşam koşulları zorlaşmıştır. Yıllardır  hak ettiği değeri göremeyen  eğitim emekçilerinin en temel ekonomik, mesleki ve özlük talepleri ısrarla görmezden gelinmektedir.

Uluslararası bir araştırma şirketinin yaptığı araştırma sonuçlarına göre ülkemizde en çok öğretmenlere güvenilirken , en az güvenilenlerin ise sorunlarımızı çözmekle sorumlu olan politikacılar olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçları, halkın güvenini kazanan öğretmenlerimize hak ettiği değerin verilmesi gerektiğini göstermektedir.

Yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bizler için klasik anlamda “kutlanan” bir gün olmaktan çok, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve mücadelesinin simgesi olan özel bir gün olma özelliğini sürdürmektedir. 

Eğitim Sen olarak, siyasi hedefleri için ülkeyi ateşe atanların savaş çığırtkanlığına karşı, barış koşullarının bir an önce sağlanmasını diliyor, eğitim ve bilim emekçilerinin 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.