Tören, Devrim Bulvarındaki Atatürk Anıtı’na Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın çelenk sunumuyla başladı.

Saygı duruşu ve  İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona eren törenin ardından Ereğli Kaymakamı Madenoğlu, Bölge ve Garnizon Komutanı Doğan ve Belediye Başkanı Uysal, Kaymakamlıkta tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Devrim Bulvarı'nda devam edilen törende konuşan Deniz Yarbay Serhat Eren, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın anlamını öğrenmek ve hatırlamak ile mümkün olacağını belirterek, “Bugün tarihinin hiçbir evresinde özgürlüğünden zerre kadar ödün vermemiş büyük Türk milletinin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesini anlatan çok anlamlı bir gündür” dedi.

Büyük fedakarlıklarla yapılan lojistik hazırlıkların ardından büyük taarruza 93 yıl önce 26 Temmuz’da başlanıldığını belirten Eren konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk’ün kurtuluş yürüyüşü ise 30 Ağustos sabahı düşmanın kesin yenilgisiyle son bulmuştur. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir’ emrini alan kuvvetlerimiz 9 Eylül 1922 tarihine kadar büyük bir azim ve iradeyle düşmanı denize dökmüşlerdir.  30 Ağustos zaferi, zafere inanan, kendisine güvenen, askerine inanan ve özgürlüğe gönül vermiş bir milletin destanıdır. Bu askeri zaferle siyasi zaferlerin de yolu açılmıştır. Mudanya Mütarekesi yapılmış, Trakya işgalcilerden kurtarılmış ve nihayet askeri zaferle manevra gücü artan Türk delegasyonunun hamleleriyle barış anlaşması imzalanmıştır. Böylece büyük Türk zaferi milletlerarası hukuk kurallarına göre tescil edilmiş ve Türk Kurtuluş Savaşı filen sona ermiştir. 30 Ağustos’un önemi sadece askeri bir başarıyla sınırlı değil, aynı zamanda yeni bir sayfa açarak yeni Türk Devleti’nin kuruluşuna olanak sağlamasındadır”


Yapılan tören geçişinde Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli askerler slogan atarak tören alanından ayrıldı. “Vatan sana canım feda, her Türk asker doğar, Ne Mutlu Türk’üm diyene” sloganı atan askerleri vatandaşlar da alkışladı.

 

CHP’DEN VE CUMHURİYET KADINLARI DA ÇELENK KOYDU

Cumhuriyet Halk Partisi Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal, İlçe yöneticilerinin yanı sıra partililer, Cumhuriyet Kadınları Ereğli Derneği, Atatürk Anıtına çelen koydu, saygı duruşunda bulundu.

 

KAYMAKAM HASSASİYETİ

Karadeniz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, törenlere katılım konusunda hassas davranılmasını istediği öğrenilirken daire müdürlerinin tamamına yakını tören alanında yer aldı.

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)