Zonguldak Demokrasi Platformu yaşanan Darbe Girişimini “demokrasi adına bir kara leke” olarak değerlendirdi. Platform “Darbe; radyo ve televizyon kanallarında okunan bildirilerle toplumun yaşadığı sıkıntılara değinir ve dile getirilen şikâyetlerin askeri yönetimin iş başına gelmesiyle çözümleneceğini vurgular” görüşünü şu sözlerle sürdürdü:

ÖZGÜRLÜKLERİ KISITLAYARAK DEMOKRASİYE DARBE VURULMUŞTUR

“Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizdeki darbeciler de yapılmış ya da yapılmaya teşebbüs edilmiş tüm darbe girişimleri ile halkın şikâyetlerine tercümanlık yaparak her türlü sıkıntının giderileceğini söylemişlerdir. Ancak hiçbiri sıkıntıları gidermediği gibi özgürlükleri kısıtlayarak en başta demokrasiye darbe vurmuşlardır. Bizler bugüne kadar iş kollarımızla ilgili yaptığımız tüm eylemlerde ve açıklamalarda ülkemizin içine çekilmeye çalışıldığı savaş ile yaratılacak kaos ortamında özgürlüklerin askıya, demokrasinin rafa kaldırılacağını, ekonomik çıkmazın daha da derinleşeceğini halkın yönetenlerden demokratik, hukuk ve laik düzenden yana beklentilerinin yaratılan kaotik ortam bahane edilerek erteleneceğini söyledik, söylüyoruz, söyleyeceğiz.

HALKI DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMAYA ÇALIŞMASINI SAMİMİ BULMUYORUZ

Yıllardır söylüyoruz bu ülkede bırakın hukukun evrensel normlarını, yasalara bile uymayanlar, alabildiğine azgınlaşan yolsuzluklar, hırsızlıklar, mezhep ayrılıkları ile yurttaşların ötekileştirilmesi, çevrenin talan edilmesi ve ekonomik sıkıntılar AKP hükümetleri zamanında artmıştır. Demokratik taleplerini dile getirenlerin işten atılması, sürgün edilmesi, sokak aralarında dövülerek öldürülmesi bu ülkenin yaşadığı gerçekler değil midir? Demokratik taleplerini dile getirmek için sokağa çıkanları çapulcu, 15 yaşında öldürülen çocuğu terörist ilan edenlerin koltukları ile ilgili sıkıntıya düştüklerinde halkı demokrasiye sahip çıkmaya çalışmasını samimi bulmuyoruz. Ancak onların bile bir gün demokrasi ve hukuk için halka çağrı yapmasını oldukça manidar buluyoruz. Söylemiştik hukuk ve demokrasi bir gün herkese gerekli olabilir.

BUGÜNLERİ ARAMAMAK DİLEĞİYLE

Darbelerden çok çekmiş insanlar olarak kim ne adına teşebbüs ederse etsin demokrasi dışı her türlü girişime karşı olduk, karşı olacağız. Darbe korkusu ile yarın, bugünleri de aramamak dileğiyle demokrasimize sahip çıkıyor, askeri ve sivil darbelere karşı olduğumuzu bir kez daha söylüyor ve sivil, asker, polis tüm halkımızı sağduyuya davet ediyoruz.”