KESK Zonguldak Şubeler Platformu adına Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin engellenmesi sonrasında kamu kurumlarında yürütülen “açığa alma” dalgasının  PTT’ye de ulaştığını belirterek “Cadı avına son verilsin” dedi.

İsmet Akyol, KESK’e bağlı Haber-Sen Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Şube Yöneticileri, il temsilcileri ve üyelerinin OHAL bahane edilerek Kanun Hükmünde Kararnamelerle sadece sendikal faaliyet yürütmelerinden dolayı açığa alındığını, açığa alınanlar arasında Zonguldak’tan 10 Ekim Ankara Katliamında yaralanan Haber-Sen Zonguldak Şube Yöneticisi İbrahim Damatoğlu ve  PTT emekçisi Ramazan Ergil de bulunduğunu,  Türkiye genelinde açığa alınan Haber-Sen yönetici ve üye sayısının 3’ü önceden 25’i yeni olmak üzere toplam 28’e ulaştığını belirtti.

Akyol açıklamasına şöyle devam etti:


“Darbeye, darbecilere karşı kameraların önünde özgürlük ve demokrasi nutukları atanlar özgürlük ve demokrasiyi sadece kendileri için istediklerini kısa sürede gösterdiler.

Bugün de PTT’de deki açığa alınanlara bakılırsa çalışanların hak ve çıkarlarını savunmak adına yapılan sendikal faaliyetler darbe girişimi fırsatçıları tarafından açığa almaların, gerekçesi haline getirilmek istenmektedir.

 

Bu saldırılarla,  kamu emekçilerini kendisine biat eden “kapı kullarına”  dönüştürmeyi hedefleyenler onların hükümlerine boyun eğmeyen biat etmeyen sendika yönetici ve üyelerini açığa almaktadırlar. Haber-Sen, tıpkı KESK ve KESK’e bağlı tüm sendikalar gibi her türlü baskıya, engellemeye rağmen herkese güvenceli iş güvenli gelecek talebinden taviz vermeyen kamu emekçilerinin mücadele örgütüdür.


Tüm kurumlarda olduğu gibi PTT’de de “darbecileri temizliyoruz” maskesinin altında muhalif tüm kesimleri temizleme harekâtı başlatılmıştır. Açığa alınan Haber-Sen yönetici ve üyelerine imzalatılan tebligatta “2016/4 sayılı Başbakanlık Genelgesini istinaden, terör örgütleri ile bağlantısı veya ilişkisi oldukları şüphesiyle görevi başında bulunmasında sakınca görülen personelin hakkında disiplin soruşturması yürütülmesi ve soruşturmanın selameti açısından 399 Sayılı KHK nin 51 ve 52 maddeleri gereğince görevden uzaklaştırılmasına makam oluru ile uygun görülmüştür.” denilmektedir.

Böyle gerekçeleri asla kabul etmiyoruz ve etmeyeceğiz. PTT yönetimini hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz. Ön soruşturma dahi yürütülmeden doğrudan açığa almalar tamamen keyfi ve hukuksuzdur.  Darbe girişimi, hukuk-yargı yolunun kapatılması ile kamu emekçilerinin iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılmasının dayanağı haline getirilmek istenmektedir. On binlerce kişinin hiçbir hukuki gerekçe ileri sürülmeden, hukukun en temel ilkeleri yok sayılarak bir anda açığa alınması kabul edilemez!

Başta hükümet olmak üzere TBMM’deki siyasi partileri, darbe girişimine karşı yürütülen sürecin siyasi bir cadı avına dönmesinin engellenmesini, herkesin temel hak ve hukukunun korunmasını ve soruşturmaların evrensel hukuk ilkeleri içerisinde kalınarak yürütülmesini sağlamaya çağırıyoruz.

Haber-Sen ve Konfederasyonumuz KESK ve KESK’e bağlı sendikalar, mücadele tarihi boyunca darbelerin, baskıların ve anti-demokratik uygulamaların hedefi olmuştur.

OHAL ile yaşanan hukuksuzluğa karşı durmak, hukukun, adaletin, barışın hakim olduğu, laik, demokratik bir ülkeyi yaratmak için emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi dışında başka bir yol görülmemektedir.

Bizler buradan bir kere daha ilan ediyoruz ki, hukuku, adaleti, barışı, laikliği, demokrasiyi kazanmak için sokak sokak, meydan meydan, işyeri işyeri kol kola, omuz omuza demokratik mücadele hakkımızı kullanacağız.

 

Bilinmelidir ki hukuksuz bir şekilde açığa alınan arkadaşlarımız yalnız değildir. Derhal bu cadı avına son verilmelidir. Kamu alanının tümünde yaşanan haksız ve hukuksuz açığa alma ve ihraçlara son verilmelidir. Başta Haber-Sen Zonguldak Şube Yöneticisi İbrahim Damatoğlu ve PTT emekçisi Ramazan Ergil olmak üzere keyfi ve hukuksuz bir şekilde açığa alınan Haber-Sen yönetici ve üyeleri ile tüm kamu emekçileri görevlerine başlatılmalıdır. KESK olarak arkadaşlarımızın yanındayız ve arkadaşlarımız görevlerine dönene kadar her türlü dayanışmayı gösterip mücadele edeceğiz.


Konfederasyonumuza ve Konfederasyonumuza bağlı sendikalar, 15 Temmuz 2016’da Türkiye’nin darbeler tarihine bir yenisinin eklenmesi girişimine karşı açık bir tutum almıştır. Bizler; eşit, özgür, demokratik ve barış içinde bir Türkiye için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Sivil ya da askeri darbeler çözüm değil! Çözüm emek, barış ve demokrasi güçlerinin ellerinde, halkların ortak geleceğindedir!  Baskılar bizi yıldıramaz!   “