Hukuki anlaşmazlıklarda alternatif çözüm yolu olarak hayata geçirilen arabuluculuk uygulaması, her geçen gün yaygınlaşırken, Adalet Bakanlığı’nın bu uygulaması sayesinde vatandaşların, mahkemelere gitmeden hukuki anlaşmazlıklarına büyük oranda çözüm bulduğu belirlendi. Medya Takip Ajansı Interpress’in incelemesine göre yılbaşından bu yana arabuluculuk uygulaması hakkında medyaya 3 bin 373 haber yansıdığı tespit edilirken, Interpress’in medyada çıkan haberlerden elde ettiği bilgilere göre, arabuluculuk uygulaması sayesinde hem yargının iş yükünün hafiflediği hem de vatandaşın uzun yargılama süreçlerinden kurtulduğu ortaya çıktı.

 

Başvuruların yüzde 91’i çözüldü…

 

Bugüne kadarki arabuluculuk uygulamalarında 16 bin 630 uyuşmazlıktan 15 bin 141’inde anlaşmaya varılırken, sadece bin 489 dosya anlaşmazlıkla sonuçlandı. Buna göre arabuluculuk uygulaması sayesinde uyuşmazlıkların yüzde 91’inin anlaşmayla sonuçlandığı tespit edildi. Türkiye genelinde Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı koordinesinde, 107 adliyede arabuluculuk bürosu kurulurken, 13 bin 446 avukatta arabulucu olarak görevlendirildi.

 

İşçi işveren uyuşmazlıkları ilk sırada…

 

Konularına göre arabuluculuk uygulamalarına bakıldığında ilk sırayı 14 bin 909 dosya ile işçi ve işveren uyuşmazlıklarının aldığı görüldü. İkinci sırada 334 dosya  ile maddi-manevi tazminat, üçüncü sırada 266 dosya ile fikri sinai mülkiyet, dördüncü sırada 236 başvuru ile alacak uyuşmazlıklarının bulunduğu anlaşıldı. En az arabulucuya gidilen konuların ise spor ve komşuluk hukuku olduğu belirlendi. Sporda 1, komşuluk hukuku alanında ise 2 arabuluculuk uygulaması yapıldı.

 

En çok arabuluculuk İstanbul’da…

 

En çok arabuluculuk uygulamasının yapıldığı illere göz attığımızda ilk sırada 6 bin 516 dosya ile İstanbul yer alırken, bu ilimizi 2 bin 918 dosya ile Ankara, 2 bin 877 dosya ile de İzmir’in takip ettiği saptandı. Bursa’da 1.922, Kayseri ve Kocaeli’de 265, Mersin’de 218, Adana’da 163, Şanlıurfa’da 144 ve Antalya’da ise 138 dosyaya uygulama yapıldığı tespit edildi.