Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın ağustos ayında öğretmen ataması yapılmayacağını açıklamasına Eğitim-Sen’den tepki gösterirken   “her fırsatta öğretmenlerin niteliklerini ve yeterliliklerini tartışmaya açıp, siyasi kadrolar üzerinden öğretmenlerin performansını ölçmeye çalışırken, öğretmen açıklarını kapatmak için yeterli atamamakta ısrar etmektedir. 14 yıllık AKP iktidarının 6. Milli Eğitim Bakanı olan İsmet Yılmaz, bu yıl ağustos ayında öğretmen ataması yapılmayacağını açıklayarak, atama bekleyen yüzbinlerce öğretmeni büyük bir hayal kırıklığına uğratmıştır.” İfadelerini kullandı.

Eğitim Sen’in açıklamasının tamamı şöyle:

İŞSİZ ÖĞRETMENLER BEKLENTİ İÇİNE SÜRÜKLENDİ

Eğitim sistemi her geçen gün artan sorunlar ve derinleşen çelişkiler ile tam bir çürüme içinde bulunurken, AKP iktidarı döneminde ortaya çıkan ataması yapılmayan öğretmenler sorunu eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline gelmiştir.

Hükümetin bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen atamaması, Türkiye’nin kısa süre içinde “işsiz öğretmenler” sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Bu durum atama bekleyen işsiz öğretmen sayısını her geçen yıl arttırarak, işsiz öğretmenleri büyük bir strese sokmakta, intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bugüne kadar ataması yapılmadığı için bugüne kadar 42 işsiz öğretmen intihar etmiştir.

AKP Hükümetleri döneminde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan öğretmen atamaları, ihtiyacın ve beklenen rakamların çok altında kalmış, işsiz öğretmenler sürekli bir beklenti içerisine sürüklenerek sorunun büyümesine resmen göz yumulmuştur. 2003-2015 yılları arasında Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) giren öğretmenlerin sayısındaki artışa bakıldığında bu durum daha net bir şekilde görülebilmektedir.

ÖĞRETMENLER KENDİ MESLEKLERİ DIŞINDA İŞLER YAPMAK ZORUNDA

AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den sonra yapılan ilk KPSS sınavına giren işsiz öğretmen sayısı 127 bin 973 olmuştur. Bu rakam 2014 yılında 325 bin 419, 2015 yılında ise 283 bin 583 olmuştur. Aradan geçen sürede, öğretmen açıklarını kalıcı olarak kapatmak için somut adımlar atılmamış, bunun sonucunda işsiz öğretmen sayısı katlanarak artmaya başlamıştır. Aynı süre zarfında “sözleşmeli öğretmenlik”, “ücretli öğretmen” gibi güvencesiz istihdam uygulamaları hayata geçirilmiş, ataması yapılmayan öğretmenler kendi meslekleri dışındaki işleri yapmak zorunda bırakılmıştır.

Yıllar içinde ataması yapılan öğretmenleri, ataması yapılmayan işsiz öğretmenlere oranladığımızda karşımıza olumsuz bir tablo çıkmaktadır. 2003-2015 yılları arasında KPSS’ye giren her yüz öğretmenden ortalama 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka bir alanda çalışmak zorunda bırakılmıştır. 2016 yılı Ağustos ayında atama yapılmayacağının bakan tarafından açıklanması, bu yıl KPSS’ye girecek öğretmenlerle birlikte, işsiz öğretmen sayısının tarihte hiç olmadığı kadar artması riskini taşımaktadır.

ATAMASI YAPILMALAYAN ÖĞRETMENLERİN SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu yıl yeni öğretmen ataması yapmayacaklarını açıkladıktan sonra, eğitimde güvencesiz istihdamın bir parçası olan “sözleşmeli öğretmenlik” uygulamasına yeniden dönüleceğini açıklayarak eğitime ne kadar “önem” verdiklerini göstermiştir. 2017 yılı Şubat ayında 5 yıl süreli “çakılı sözleşmeli” öğretmen istihdamı yapılacağının açıklanması, eğitim emekçileri için güvencesiz istihdam döneminin yeniden başlaması anlamına gelmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın mevcut öğretmen açıklarına rağmen ihtiyaç kadar öğretmen ataması yapmaması, “ücretli öğretmen” istihdamının üzerine 5 yıl “çakılı sözleşmeli öğretmen” istihdam edeceğini açıklaması kabul edilemez bir durumdur.

Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları süreci planlı bir şekilde işletilmeli, giderek büyüyen ataması yapılmayan öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmelidir. Ağustos’ta atanmak isteyen öğretmen arkadaşlarımızın talepleri yerine getirilmeli, yapısal bir sorun haline gelen öğretmen açıklarını kapatmak için gerekli adımlar derhal atılmalıdır.”