Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcis, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu  Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin  bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüleceğini ve  tasarıya göre de; elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin kayıp-kaçak, sayaç okuma, perakende satış hizmeti, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedelinin tamamının tüketicilerden tahsil edeceğine vurgu yaparak kaçak elektrik kullananların bedelini kaçak elektrik kullanmayanların ödediği gerçeğine parmak bastı.

Bacıoğlu açıklamasında şöyle dedi:

İADENİN YARGI YOLU KAPANIYOR

“Geçtiğimiz yıllarda bazı vatandaşlar elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için mahkemelere başvurmuş, yargı da bu bedellerin vatandaşlardan alınamayacağına ve kayıp-kaçak bedelinin geriye dönük 10 yıllık bölümünün vatandaşa iadesine hükmetmişti. Ancak, TBMM’de görüşülecek olan kanun kabul edilirse, vatandaşlar kayıp-kaçak bedeli ile diğer bedelleri ödemeye devam edecek. Aynı zamanda da ödenen bu bedellerin iadesi için yargı yolu kapanacaktır.

 

FATURA MASUM VATANDAŞA

Elektrik dağıtım şirketleri yeterli düzeyde kar edemiyor bahanesi ile kaçak elektrik kullananların faturasını masum vatandaşlara ödetmek, devlete olan güveni zedeleyecektir. Ahlaki olmayan bu hususun; Milletin Meclisinde, milletin hukukuna tecavüz olarak karşılık bulması kabul edilebilir bir durum değildir. Aynı zamanda böyle bir düzenleme hak ve adalet anlayışına da uygun değildir. Hukuk dilinde de, “suçlunun cezasını, suçsuza yani masum insana ödetmek” anlamına gelir.

Devlet ürettiği elektriğin bedelini tahsil etmekte zaafa düşüyorsa, bu beceriksizliğinin faturasını hiçbir sorumluluğu olmayan vatandaşlara yüklemek zalimliğini de gösteremez. Hukuki olarak da mümkün olmayan böyle bir uygulama, vicdanları yaralayacak ve devlete olan güveni de sarsacaktır. Yargı kararlarını bypass ederek yapılacak bir yasal düzenleme de hükümetin ayıbı olarak tarihe geçecektir.

 

KAÇAK ELEKTRİK KULLANANLARIN CEZASI DÜRÜST VATANDAŞLARA

AKP Hükümetinin kanunlaştırmak istediği bu yasa tasarısı ile hükümet  “dürüst ve sorumluluk sahibi” vatandaşlarını cezalandırmaya devam edecektir. Hiçbir vebali olamayan vatandaşlar elektrik kayıp-kaçak bedelini ödeyecek. Hükümet elektriği kaçak kullananların cezasını “dürüst vatandaşlara” ödetecektir.

 

EN ÇOK KAÇAK MARDİN’DE

Son verilere göre; Türkiye’de 2014 yılı bölgeler itibariyle elektrik kayıp-kaçak istatistiklerine baktığımızda, en çok kaçak elektrik kullanılan il ve bölgelerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ve illerinden oluştuğu görülmektedir. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. kapsamındaki kayıp kaçak oranı %75 ile ilk sırada yer almaktadır. İllerin oranı ise Mardin %86, Şırnak %79, Batman %76, Şanlıurfa %73 ve Diyarbakır %72’dir.

Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ. kapsamındaki kayıp kaçak %61’lik oranı ile ikinci sırada yer almaktadır. Bu kapsamdaki iller ise; Van, Muş, Bitlis ve Hakkari’dir.

 

BU İLLERİN DIŞINDAKİLER  MAĞDUR

Üçüncü sırada ise %62’lik kayıp kaçak oranı ile Aras Elektrik Dağıtım AŞ. yer almaktadır. Bu kapsamdaki iller ise; Erzurum, Ağrı, Kars, Erzincan, Iğdır ve Ardahan’dır. Bu istatistikler de gösteriyor ki, bu illerimiz dışında olan illerimizdeki vatandaşlarımız kayıp kaçak bedelini ödemeye devam etmektedir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, bu haksızlığı sorumlu ve dürüst vatandaşlara yüklemek için yasa tasarısı hazırlayan iktidarı kınadığımızı duyururuz.”