Alaplı’da kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel, işitme engellilerle iletişim kurabilmek için işaret dilini öğreniyor.

Anadolu Engelliler Derneği Alaplı Şube Başkanı İsmail Korkut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneklerinin Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle "İşaret Dili Öğreticiliği Projesi" kapsamında çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan 54 kişinin işaret dilini öğrendiğini söyledi. 

Engellilerin toplumun her alanına dahil olması ve toplumla bütünleşmesini sağlamak istediklerini ifade eden Korkut, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 120 saat sürecek kursun bitiminde kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Alaplı Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle iki grup halinde açtığımız kursa çeşitli kamu kurumlarında çalışan 54 personel katılmaktadır. İşitme engellilerin dertlerinin anlaşılmasını sağlayacak ve onlara değer verildiğini gösterecek her türlü projenin destekçisi olmaya devam edeceğiz. Bizim amacımız, bir işitme engelli, hastane, jandarma ya da farklı bir kamu kurumuna gittiği zaman derdini anlatacak, karşısındaki kişi de bunu anlayıp cevap verebilecek. Böylece iletişim sağlamış olacağız. Engellilerin toplumsal eşitliği açısından da çok faydalı bir eğitim olduğunu düşünüyorum."

Kurs eğitmeni Hatice Çakaloğlu, kursiyerlere engelli alfabesini öğrettiklerini belirterek, "Kursiyerlerimize adını söyleyebilme, kendini tanıtabilme, ailesini anlatabilme, nereli olduğunu söyleyebilme gibi alt seviyede eğitim veriyoruz. Yaklaşık 120 saatlik kursu tamamlayanlar kendisini çok rahat ifade ederek, karşı tarafa kendini anlatabilecekler" dedi.

Kursa katılan Alaplı Devlet Hastanesi personeli Ayfer Ölüç de işitme engelli bir insanı anlamanın gurur verici olduğunu belirterek, "Çalıştığım kurumda işitme engelli insanlara yardımcı olabilirsem ne mutlu bana. Bu kursa katılmaktan dolayı çok mutluyum" ifadesini kullandı.





Haber: Cem Sürmeneli