Kandilli Belediyesi ile Kandilli Kültür Derneği’nin düzenlediği Geleneksel Kahvaltı, Kandlilli  Şehitler Parkı’nda yapıldı. 20 Ağustos 2017 cumartesi günü saat 10.00’da başlayan “anılarınızı da alıp gelin” buluşmasında her zaman olduğu gibi Kandilli dışından yine büyük bir katılım oldu. Daha önce Kandilli’de yaşayan ve çeşitli sebeplerle beldeden ayrılmak durumunda kalan Kandillililer, özlemle birbirlerine sarıldılar.

İkinci Geleneksel Kahvaltı Etkinliğinde Gazeteniz Önder’e konuşan Kandilli Kültür Derneği Başkanı Korhan Us, “Kahvaltılı etkinliğin geleneksel hale gelmesi yönünde çabalarımız devam edecektir beledimizin yardımlarıyla.” Dedi.

Belediye Başkanı Mustafa Aydın da, “Zaten geleneksel hale geldi. Her sene biraz daha üzerine koyarak bu etkinliğimizi devam ettireceğiz. Kandilli zaten bu insanlarla güzel.” Sözleriyle konuştu.

Her platformda “Anavatanım Kandilli” diyen Korhan Us’a “Neden?” diye sorduk. “Gerçekten Anavatan bizim için. Burada doğduk, burada büyüdük. Aldığımız bütün kültür, bilgi hepsini burada aldık. Burayı unutamıyoruz aradan uzun yıllar geçmesine rağmen, Yine özümüzü geri döndük Kandilli’ye. Keşke mümkün olsa da burada devamlı yaşayabilsek. Bunu kast ediyorum” sözleriyle yanıt verdi.

Derneğin eski Başkanlarından Orhan Akçakese ise soruları hep gülümseyerek esprileri ile geçiştirdi.

Belediye Başkanı Mustafa Aydın’a “Kandilli deyince aklınıza ne geliyor?” sorusunu yönelttik. Aydın,  “Geçmişten Geleceğe Kandilli Buluşması” pankartındaki “Görgüyü, Bilgiyi, Hoşgörüyü Kandilli’de Öğrendik” sözleri gösterip “Bakın, yaşam sevincini biz Kandilli’de öğrendik. O sevinçle hayatımızı idame ettiriyoruz. Bu kadar sıkıntı çeken bir bölgede, insanlar nasıl bu kadar pozitif olabilir? Geçmişten aldıkları o kültür birikimle. Öğretmenlerimiz burada, onların bizlere öğrettikleri ile biz ayakta kaldık. Bunlardır Kandilli’yi özellikli kılan. Kandilli’nin kültürü budur. Türkiye Kandillidir.

Kandilli’ye yolu düşmüş veya yaşamış bütün herkesten bir anısını istedik. Kandillililerden özellikle rica ediyorum, bizlerle bunları paylaşır ve biz bunları kitapçık haline getirelim.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

Kandilli’nin sembolü olmuş öğretmenlerden Kenan Duru’da kahvaltılı etkinliğe katıldı. Olabildiğince tüm etkinliklere katılan Kenan Duru’ya “Kandilli deyince aklınıza ne geliyor?” sorusunu yönelttiğimizde, “acı geliyor” dedi. Duru, 7 Mart 1983 tarihinde TTK Armutçuk Müessesesi’nin Kandilli işletmesinde meydana gelen grizu faciasını hatırlatarak “Allah bir daha böyle acılar göstermesin” dedi.

Haber: Eyüp Bektaş