Deniz Ticaret Odası Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, üniversite-sanayi işbirliğinin önemine sağladığı desteklerden ötürü Erdemir Yönetimine teşekkür etti.


Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) Limanına demir atan gemi Salı günü ilçeden ayrılacak. Deniz Ticaret Odası Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem, Başkan Yardımcısı Ali Doğru, Şube Müdürü Yelda Çelebi’nin de katıldığı toplantıda gemi gazetecilere gezdirildi ve Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof.Oral Erdoğan açıklamalarda bulundu.


Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Oral Erdoğan, 23 Temmuz Perşembe günü İstanbul'dan 195 stajyer öğrenci, 10 öğretim üyesi ve 51 personel ile denize açıldıklarını belirtti.


İLK MEZUNLARINI VERDİ

2008 Yılında kurulan Piri Reis Üniversitesi’nin 2009 yılında aldığı ilk öğrencileri geçtiğimiz yıl mezun etmeye başladığını ifade eden Erdoğan, “Bu üniversitenin eksik kalan noktalarından biri gemisinin olmaması idi, Piri Reis gemisine kavuşmuş oldu. Gemi ‘Ankara Gemisi’ olarak Türkiye Denizcilik İşletmelerinde hizmet vermesinden sonra devletin özelleştirmesi kapsamından sonra denizciler de bir araya gelerek Deniz Ticaret Odası çatısı altında bu gemiyi satın aldılar. Çok da önemli bir yatırım yapılmış, kaliteli bir yolcu gemisi olması için feribot olması için ilave yaklaşık 10 milyon dolar civarında bir yatırıma ulaşılmıştır” dedi.


5 YILDIZLI OTELDE STAJ İMKANI

Öğrencilerin zorunlu stajlarına cevap verecek akademik çalışma yaptıklarını, Türkiye’de denizcilik ile uğraşan diğer üniversitelerle de iletişime geçtiklerini belirten Erdoğan, “Bu doğrultuda 8-9 üniversiteden 46 tane öğrenciyi de hiçbir ücret almaksızın misafir ettik. Toplam 24’ü kız olmak üzere 195 öğrenci ile Tuzla’dan çıktık. Şuan için 2 öğrenci ayrıldı 193 öğrencimiz var. Öğrencilerimiz 5 yıldızlı bir otel ayarındaki bir gemide staj yapabiliyorlar. Bu sadece basit bir staj gemisi değil, aynı zamanda eğitim ve kültür kazanma gemisidir. Öğrencilerimiz stajlarını tamamlıyor ve her gün çeşitli seminer programları yapılıyor” sözleri ile konuştu.


DOLULUK ORANINDA CİDDİ ARTIŞ

Katar’dan öğrencilerin okutulup stajlarını bu gemide yapabilmesi için teklif geldiğini, önümüzdeki süreçte pek çok ülkeden de bu tür teklifler gelmesini beklediklerini ifade eden Rektör Erdoğan, Tuzla’da 100 milyon dolarlık yatırım ile kampüsün hizmete alındığını, geçtiğimiz yıl yüzde 69 olan üniversite doluluk oranının da bu yıl yüzde 94.38’lere ulaştığını kaydetti.


“DENİZCİLİK TARİHİNDE BİR İLKE İMZA ATTIK”

“Türkiye’de denizcilik camiası olarak bir ilke imza attık” diyen Rektör Erdoğan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Üniversitemizde özellikle Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Denizcilik İşletmeciliği Yöneticiliği bölümüne girecek olanlara iş garantisi verdik.


HARAKETİN YÜZDE 85’İ DENİZDEN SAĞLANIYOR

Neden bu işe önem veriyoruz dediğimizde dünyada şuan her bir ülkenin yaptığı ihracatı toplarsanız 19 küsür trilyon dolar yapıyor. Bu kadarlık bir değer hareketlilik var. Bu hareketin, değerin yüzde 85’den fazlası da denizden yapılıyor. Takribi 86 binin üzerinde yük olmak üzere toplamda 106 bin civarında gemi var. Bu gemilerin bedeli de 1 trilyon doların üzerinde. Gemilerin alım satımı, taşıdığı yüklerin işlemleri, acentelik, sigortacılık, tedarik hizmetleri gibi bir sürü işlemi var. Bu değerleri yürütecek insanlara ihtiyaç var. Bunları yetiştiren insanlar kimler diye bakıldığında, Amerika ve Avrupa bir derece buna uzak kalmışlar ama Türkiye ise bu konuda uzman olmaya karar vermiş, hem liseler hem üniversiteler arasında eğitime ciddi yatırımlar olmuş. Çok sayıda öğrenci yetiştiriyor. Biz iki ucun arasındayız. Bir tarafta zengin ülkenin insanları çok fazla denizciliğe yönelmiyorlar diğer tarafta Filipinler, Çin gibi daha düşük kaliteli uzman yetiştiren ama çok sayıda yetiştirebilen ülkeler var. Biz kaliteli olup ucuzluk rekabeti ile bizi yenecek olanlara karşı gücümüz yüksek diyoruz. En avantajlı durumdayız. Denizciliği en iyi biz yaparız diyoruz.


ÇELİKTEKİ REKABET GÜCÜNÜN ZAYIFLIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Piri Reis’den sonra Türk denizciliği 1980’lere kadar ağır yara almış, yok gibi. Piri Reis’in anlam ve önemini tüm dünya fark etti. Piri Reis adını biz sembol olarak Türkiye dünya denizciliğinde bir numara olacaktır. Türkiye gemi inşa sanayisinde ve ona tamamlayıcı olan alanlarda çok ciddi bir uzman ülke oldu. Bu bizim rekabetçi olmamızı kısıtlayan ana faktörlerden biri çelikteki rekabet gücümüzün zayıflığıdır. Kim devreye girecekse bunu çözmeliyiz. Çin ile rekabetçi olmak istiyorsanız, Çin Devletinin çelikteki sübvansiyonunu aşmamız gerekiyor”


BİN 100 KİŞİLİK MODERN YURT

Rektör Erdoğan, geçtiğimiz Perşembe günü üniversitenin mütevelli heyetinin Tuzla’da bin 100 kişilik modern bir yurt yapımı için karar aldığını, yurdun da Eylül 2016’da tamamlanmasının hedeflendiğini de sözlerine ekledi.


ERDEM’DEN ERDEMİR’E TEŞEKKÜR

Deniz Ticaret Odası Karadeniz Bölge Başkanı İrfan Erdem de, Piri Reis Üniversitesi Eğitim Gemisi’nin Türk denizciliği açısından son derece önemli olduğunu, staj gören öğrencilerin 7 gün 24 saat eğitimden geçeceğini ifade etti. Erdem, Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan başta olmak üzere tüm yöneticilerine de sağladıkları destekten ötürü teşekkür etti.


(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)