Ocak 1993 yılında alçakça katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu Kdz. Ereğli’de de anıldı. Kdz. Ereğli’deki anma töreni yoğun kar yağışı altında yapıldı.

Saat 13.00 deki anma töreni saygı duruşunun ardından istiklal marşı okunarak başladı. Siyasi partiler CHP, DSP ve VP, Hukukçular Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Eğitim-İş, Gazeteciler Derneği, Ereğli Lisesi Mezunları Derneği ve Atatürkçü Düşünce Derneğinin imza koyduğu açıklama okundu. Açıklamayı ADD Kdz. Ereğli Şube Başkanı Fatih Erdem okurken, Mumcu’nun kalemini kimsenin önünde eğmediğine vurgu yaptıktan sonra “Her zaman Cumhuriyet’e ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerine sahip çıktı. Atatürk çizgisinde sömürgeci güçlere karşı yaşamı boyunca mücadele eti” dedi.

Fatih Erdem sözlerine şöyle devam etti:

“Uğur Mumcu, ulusalcı ve devrimciydi.

Uğur Mumcu, halkçıydı, işçiden, emekçiden halktan ve dürüst çalışan sanayiciden yanaydı.

Uğur Mumcu, bölücü teröre  de dinci teröre de, ırkçı teröre de karşıydı.

Uğur Mumcu, ülkemizin bütünlüğünden, ulusumuzun birliğinden, laik, çağdaş, demokratik düzenden yanaydı.

Uğur Mumcu, darbelere, çetelere, işkenceye, işkencecilere, insan hakları ihlallerine karşıydı.

Uğur Mumcu, soygun ve sömürüye, bozuk ve çarpık ekonomik düzene, özelleştirmelere, vatan topraklarının satılmasına sonuna kadar karşıydı.

Uğur Mumcu, Nato’ya, ABD üslerine,  AB ve ABD ile yapılan gizli kölelik anlaşmalarına karşıydı.

Uğur Mumcu, dinin ve kutsal din duygularının siyasette, ticarette kullanılmasına kesin olarak karşıydı ve bunun mücadelesini veriyordu.

Çünkü, ülkemizin dört bir yanında olduğu gibi ulusu ve vatanı için canını hiçe sayacak yüksek karakterli Atatürk kuşağı yetişmektedir. Genlerimizin hepsi birer Atatürk’tür, birer Uğur Mumcu’dur, birer Muammer Aksoy’dur, birer Bahriye Üçoktur, birer Ahmet Taner Kışlalı’dır, birer Kemal Türkler’dir  birer Gaffar Okkan’dır.

Onun gibi Cumhuriyet ve vatan için şehit olanlar hiçbir zaman yok edilemeyecektir, onlar halkın yüreğinde hep yaşayacaklar.”

DSP Zonguldak il Başkanı Nedim Ünal'ın da bulunduğu törene katılanlar daha sonra Atatürk Anıtı'ndaki Uğur Mumcu'nun fotoğrafına karanfiller bıraktı. 











Uğur Mumcu'nun ölümünün 23. yılı dolayısı ile Alaplı'da da tören düzenlendi

Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, öldürülüşünün 23. yılında Alaplı ilçesinde anıldı.
Atatürkçü Düşünce Derneği Alaplı Şube Başkanı Saliha Sanlı, Atatürk Anıtı önünde yaptığı açıklamada, araştırmacı gazeteciliğin çağdaş ve laik düşüncenin Atatürkçülüğün sembol isimlerinden Uğur Mumcu'yu saygıyla andıklarını söyledi.
“Uğur Mumcu cinayeti sadece bir komplonun önemli bir parçası değildi" diyen Sanlı, "Çünkü Uğur Mumcu başlı başına bir kurum, Atatürkçülük, demokratiklik, laiklik, özgürlük ve dürüstlük abidesiydi" ifadelerine yer verdi.