Kdz.Ereğli TSO’nun geleneksel hale getirdiği iftar programı yoğun katılım ile gerçekleştirildi. İlçe Müftüsünün ardından başlayan ve uzun süren protokol konuşmaları salonun büyük oranda boşalmasına neden oldu.

 

TSO BAŞKANI TETİKER: Kartondan kahramanlar var, çıkar konuşurlar, ‘30-40 bin icra dosyası var’,  yalandır, hiçbirisine inanmayacaksınız. İşin enteresan tarafı yalan söyleyen kolay konuşur ama en zor tarafı yalanı dinlemektir. 2 bin 500-3 bini geçmeyen bir icra dosyası vardır, bunların da tüccar ve sanayiciyi ilgilendiren kısmı 200-250’yi geçmez. Geri kalanı telefon almış 8 tane, telefonlardan borcu var, kredi kartlarından borcu var, bunlar normal.

 

TSO BAŞKANI TETİKER: İlk 500 sanayi kuruluşuna giren Türkiye’de 3 tane kahraman sanayicimiz var. Erdemir, Çınar Boru ve Tat Metal var. Bu insanları tebrik ediyorum. Kahraman sanayicimizin sayısını 6, 10 yaparsak Ereğli’de Erdemir’e alternatif çıktı.

 

BELEDİYE BAŞKANI UYSAL: En büyük işverenimiz dünyanın her yerleşim yerinde üniversitelerdir. Eğer 3-4 bin öğrencimiz olursa bin tane öğretim üyesi veya yardımcı personel gerekiyor. Bizim sayımız 20 bin öğrenci olduğu zaman 5-6 bin tane ek personel ihtiyacı doğacak bu da şehrimize her yönden katkısı olacak.

 

BELEDİYE BAŞKANI UYSAL: Eğer biz sanayi şehri olmanın yanında yüksek öğrenim gören öğrencilerimizin şehrimizde çok olması ve hatta en büyük iş kolu olmasını istiyorsak bu BEÜ’nün Ereğli yerleşkesini bir şekilde desteklememiz lazım.

 

 

Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ilçe protokolü, işadamları ve oda üyelerine iftar verdi.

İlçedeki özel bir otelin restoranında verilen iftar programında konuşan Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker, ilçe gündemine ilişkin açıklamalarda buldu kendisi ve odaya yönelik yapılan eleştirilere yanıt verdi.

 


“570 MİLYOR DOLAR BUHAR OLMUŞ”

Kdz.Ereğli’nin birilerinin anlattığı gibi kötümser düşünülecek veya ekonomik yönden çok büyük krizler yaşayan bir yöre olmadığını anlatan başlayan Tetiker konuşmalarında şunları söyledi:

“Erdemir 2006’da özelleşmiş ama adamlar fabrikayı alıp buradan götürmemişler. Zaten sorgulanması gerekenler sorgulanmış, sorgulanır. İşçi ücretlerinden haklarından 570 milyon dolar buhar olmuş Ereğli’den çıkmış bu paranın hesabını kim verecek dedik? Bazı fincancı katırları ürküyor, ürkse de biz Ereğli halkı korumaya mecburuz, bu zaten bizim görevimiz. Kim ne derse desin o giden paraların telafisi de mümkün olmuş.

 


“BİZ EREĞLİ’DEN SORUMLUYUZ”

Bizim Erdemir ile olan iyi ilişkilerimiz ve bu ilişkilerden dolayı gelecek olan mutlu yüzler inşallah bizim tüccarımızın, sanayicimizi, nakliyeciyi rahatlatacaktır. Bizler Ereğli’den sorumluyuz, ben bu mücadeleleri verdiğime inanıyorum. Bakın ilçeleri demiyorum vilayet odalarında bizim kadar başarılı olmuş bir oda bulamazsınız.

 


“KARTONDAN KAHRAMANLAR ÇIKAR KONUŞUR”

Bakmayın o kartondan kahramanlar var çıkar konuşur. 30-40 bin icra dosyası var, yalandır, hiçbirisine inanmayacaksınız. İşin enteresan tarafı yalan söyleyen kolay konuşur ama en zor tarafı yalanı dinlemektir. Karton kahramanlar mantar gibi çıkarlar kaybolurlar ama bizim düşünmemiz gereken gerçekler vardır. 2 bin 500-3 bini geçmeyen bir icra dosyası vardır, bunların da tüccar ve sanayiciyi ilgilendiren kısmı 200-250’yi geçmez. Geri kalanı telefon almış 8 tane, telefonlardan borcu var, kredi kartlarından borcu var, bunlar normal.

 

İLK 500’DEKİ 3 KAHRAMAN SANAYİCİ

İlk 500 sanayi kuruluşuna giren Türkiye’de 3 tane kahraman sanayicimiz var. Erdemir, Çınar Boru ve Tat Metal var. Bu insanları tebrik ediyorum. Kahraman sanayicimizin sayısını 6, 10 yaparsak Ereğli’de Erdemir’e alternatif çıktı.

 

“KONUŞMALARDAN SONRA ÖĞRENCİ SAYISI 10 BİNİ BULACAKTIR”

Göreve geldiğimizde OSB’de yaptığımız rehabilitasyonlarda 400 olan işçi sayısı bin 200’lere buldu inşallah 2 bin, 5 bin olur. Öğrenci sayısında geldiğimiz nokta da iyi bir noktadır. Bin 700’lerden 5 binlere geldik. İnşallah bu konuşmalar sonucu 10 bini bulacak. Bir çay içse 10 bin çay, 1 çorap alsa 10 bin çorap yapar. En önemlisi yurt ihtiyacı var. Yurt ihtiyacını giderilmesi için yapacağımız inşaatlarda 400 kalem malzemeden o insanlar ekmek yiyecek. İnşallah aynı gücümüze kavuşacağımızın inancındayız, umudunu kaybeden insan herşeyini kaybeder.

 


“TÜRK İNSANI KAHRAMANDIR”

Tetiker, ülkede meydana gelen terör saldırıları sonucu hayatlarını kaybeden güvenlik güçleri ve vatandaşlara başsağlığı diledi. Yaşanan terör saldırılarının halkı tedirgin etmek için yapıldığını anlatan Tetiker şunları söyledi: “Bu işlerden korkup evimizin kapısını kapatmak için. Asla ve asla Türk insanı cesurdur, kahramandır. Yüzyıldır bu memleketin üzerinde oynanan oyunlara cevabını vermiştir. Allah bizle beraberdir. Allah’ın izniyle bütün bu karanlık günleri aşacağız aydınlık günler bizimdir”

Tetiker’in ardından ise Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, kürsüye geldi. Doğruyu bilmenin ve yapmanın yeterli olmadığını, artık küresel düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Uysal, ilçenin geleceğine yönelik önemli mesajlar verdi.

 

“SANAYİ ŞEHRİYİZ”

Sanayi, üniversite ve kültür şehrinin yanı sıra inanç turizmini de içerisinde barındıran Ereğli’nin coğrafi konumunun da önemli olduğuna dikkati çeken Uysal’ın konuşmaları ise şu şekilde: “Limanı ile organize sanayisi ile tersaneleri ile ve Erdemir’i ile bir sanayi şehriyiz. Bunda hemfikiriz. Çünkü şehrimizin bir kimliği, bir yolu olmalı. Önümüzdeki yıllarda nasıl bir yolculuk izlememiz lazım nasıl geleceğe yürümemiz lazım.


 

“EN BÜYÜK İŞVREN ÜNİVERSİTELERDİR”

Bütün dünyanın kabul ettiği bir şey var. Tüm dünyada geçerli olan bir iş kurumu var. En büyük işverenimiz dünyanın her yerleşim yerinde üniversitelerdir. Eğer 3-4 bin öğrencimiz olursa bin tane öğretim üyesi veya yardımcı personel gerekiyor. Bizim sayımız 20 bin öğrenci olduğu zaman 5-6 bin tane ek personel ihtiyacı doğacak bu da şehrimize her yönden katkısı olacak.

 

“YÜKSEK ÖĞRENİMİ DESTEKLEMEMİZ LAZIM”

Sanayi şehrinden sonra bizim yüksek öğrenimi desteklememiz lazım. İkinci yolculuğumuz bu olmalı. Bizlere düşen görev şu, Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı yüksek öğretimi destekleme veya eğitimi gönüllü olarak desteklemek artık buna takım mı dersiniz bir üye grubu mu dersiniz bu grubu kurmamız lazım. İleri şehirlerde bakıyoruz 4 tane üniversite var bir sürü de kampüsler var bakıyorsunuz hayırsever, hayırsever. Soruyorum rektöre diyor ki, ‘biz burada bir tane fakülte binasını bile biz yaptırmadık’ diyor. Demek ki bu işler şehrin sahiplenmesi ile oluyor. Eğer biz sanayi şehri olmanın yanında yüksek öğrenim gören öğrencilerimizin şehrimizde çok olması ve hatta en büyük iş kolu olmasını istiyorsak bu BEÜ’nün Ereğli yerleşkesini bir şekilde desteklememiz lazım, bir şekilde birilerinin öne geçip destekleme grubu yapmamız lazım.

 

“MEKAN VE İNSANI DÜŞÜNMELİYİZ”

Bir üçüncüsü Ereğli’nin yolculuğunda coğrafyamızı ve insanımızı düşünmemiz lazım. Hani deriz ya mekan ve insanı düşünmemiz lazım. Biz burada şanslıyız. Coğrafyamız güzel. Biz Kdz.Ereğli’ye tabiat güzelliği doğa güzelliği için geliriz diyorlar. Bir de bunun üzerine inanç turizmi konulduğunda iyice şekilleniyor. Kültürümüzde de belki her masada ülkemizin değişik yerlerinden gelen yerleşen insanlar var. Kültür zenginliği ile dolu bir ilçeyiz, bunun farkında da değiliz”

 

KONUŞMALAR UZUN OLUNCA SALON BOŞALDI

Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu da ilçede birlik ve beraberliğin sağlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi, programa katılanlara teşekkür etti. İftar programına Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Mustafa Gökhan Demirtaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Azar da katıldı. Öte yandan konuşmaların iftar programına katılım yüksek oldu, İlçe Müftüsü Recai Albayrak tarafından yapılan duanın ardından geçilen konuşma bölümünde salonun büyük bir bölümünün yerinden kalkarak ayrıldığı görüldü. Konuşmacılar büyük oranda boş olan salona konuştu. Etkinlikte Fiziksel Engelliler Derneği yöneticilerinin yanı sıra üyelerinden de katılımın olmadığı gözlendi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)