Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde başlayan 'Kayın' da Tohum Özellikleri ve Kayın' ın Doğal Yolla Gençleştirilmesi” seminerine; Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel ve Bolu Orman Bölge Müdürü Rıfat Öztürk, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Alper Hüseyin Çolak, Yard. Doç Dr. Adil Çalışkan, Silvikültür Daire Başkanlığı Gençleştirme Şube Müdürü Serdar Özkan, Zonguldak ve Bolu Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İşletme Müdürlüklerinin Müdür Yardımcıları, Zonguldak ve Bolu Bölge Müdürlüklerinin İşletme Şefleri katıldı.



Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel, bölge ormanlarında kayın türünde ve diğer silvikültür çalışmaları hakkında sunu eşliğinde katılımcılara bilgiler verdikten sonra, bu yıl 2.465 ha. Kayın sahasında gençleştirme programı bulunduğunu ve bu konudaki çalışmaların büyük oranda tamamlandığını, özellikle tensil sahalarında hazırlama kesimlerinin çok önemli ve gerekli olduğunu ifade etti.

Bolu Orman Bölge Müdürü Rıfat Öztürk ise yaptığı konuşmada dört temel değer olan toprak, su, hava ve sıcaklığın oranlamasının çok iyi yapılması gerektiğini, bölge itibariyle hava ve suyun yeterince bulunduğunu sıcaklık ve ışığın ise iyi ayarlanması gerektiğini, fidanların yetişmesi için bu zincir halkalarının birbirine sıkıca bağlı olması gerektiğini, hangi halka kopmuş ise çalışmaların o halkaya yönelik olarak yoğunlaştırılması gerektiğini ifade etti.



Yard. Doç Dr. Adil Çalışkan’ın 'Kayın’da Doğal Gençleştirme ve Kayın’da Meyve Oluşumu ve Gelişimi' konularında sunu eşliğinde verdiği bilgilerden sonra, Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü Çaycuma ve Göldağı İşletme Şefliklerindeki tensil sahalarına gidilerek yapılan hazırlık kesimleri, boşaltma ve ışık kesimleri ile gençlik bakım çalışmaları incelendi Yapılan değerlendirmenin ardından seminer sona erdi.