Kdz. Ereğli Gülşen Utku Anaokulu öğrencileri ve velileri kendi tasarladıkları bilyeli arabalar ile sokak arasında oluşturulan parkurda yarıştı.

Gülşen Utku Anaokulu'nun bulunduğu Bağlık Mahallesi Hatip Sokağın bir bölümü trafiğe kapatılırken çok sayıda veli ve öğrenci özel oluşturulan parkurda renkli görüntüler verdi.

Anaokulu Müdürü Miray Demirhan Döl, yarışlar öncesi yaptığı konuşmasında, eğitime iyi örnekler projesi doğrultusunda çocukları bilgisayar ortamında uzaklaştırmak ve geçmişte yaşanılan oyuncaklar ile tanıştırmak adına etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Çocukların, köylerde, mahallelerde ve sokaklarda daha az oyunlar oynadığını hatırlatan Döl, şu ifadelere yer verdi:

"Oyuncaklar eğlenceli oldukları kadar çocukların kendilerini ve çevrelerini tanımalarına da yardımcı olmaktadır. Oyuncakların çocukların yaşlarına ve becerilerine uygun olarak seçildiklerinde çocukların gelişimleri üzerindeki etkileri de net bir biçimde görülmektedir. Çocukta oyun oynarken zamanla bağımsızlık duygusu, kendi kendine yetebilme ve sebat etme becerisi gelişir. Oyun çocukların sağlıklı gelişimleri için ayrılmaz bir unsurdur. Çocuklar oyun oynadıkça problem çözme becerileri gelişir, motor becerileri ve fiziksel gelişimleri olumlu etkilenir. Apartman hayatının sıkışıklığının yanında gelişen teknolojiler çocuklara aynı zaman geleneksel oyunları da unutturdu. Bunun sonucu olarak zamanlarının büyük kısmını bilgisayar ve televizyon başında geçiriyorlar. Artık onların arkadaşları ruhsuz ve soğuk ekranlar. Onları bu soğuk zararlı ekran bağımlılığından nasıl kurtarabiliriz? Gelecek nesillere miras olarak bırakacağımız geleneksel oyuncaklarımızı nasıl onlara tekrar hatırlatabiliriz. Bu düşüncelerle unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyuncaklarını tekrar gün yüzüne çıkarmak, onları hatırlamak istedik"

Ana sınıfı öğrencileri ve velileri tarafından tasarlanan zaman zaman ilginç görüntüler oluşturan bilyeli arabalarla yaklaşık 200 metrelik parkurda 2 saat süren program büyük ilgi gördü.

Yarışları öğretmen, öğrenci, velilerin yanı sıra çevredeki binalarda bulunan vatandaşlar da cam ve balkonlara çıkarak izledi.

Ana sınıfında okuyan kızı ile yarışlara gelen Hüseyin Ernak da projenin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Çocukların bilgisayar başından kurtulması, sokaklarda oynaması çok önemli. Çocuklarımız güzel vakit geçirdi, birlikte araba yaptık, yarıştık" dedi.



(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)