Devrek'te Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından desteklenen "Doğanın Özünden, Kadının Elinden" projesini Vali Ali Kaban başlattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje BAKKA tarafından finanse edildi. Projeye ayrıca Köylere Hizmet Götürme Birliği, Devrek Merkez Çolakpehlivan ve Dedeoğlu Köyleri Kalkınma Kooperatifleri de iştirakçi. Proje kapsamında eski okul lojmanına tadilattan yapılarak, makine ve ekipman alımının ardından reçel üretim tesisi işletmeye alındı.  Proje kapsamında da Devrek merkezde kadınlara hem teorik hem de uygulamalı eğitimler verildi. Projenin en önemli ayağını üyelerinin tamamı kadın olan kooperatif oluşturuyor. Kooperatif üyeleri burada yöresel ürünleri üretip ve pazarlayıp, bu alanda uzmanlaşacaklar. Sosyal ve ekonomik hayata katılımları artıp ekonomide katma değer oluşturacaklar.​ 



Dedeoğlu köyünde eski köy okulunun tadilat yapılarak atölye haline getirilmesi ile hayata geçen projede, köy kadınları reçel ve marmelat üretmeye başladı. Devrek İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen proje BAKKA tarafından da destekleniyor.

Projenin açılış törenine Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın yanı sıra Devrek Kaymakamı Yakup Güney, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, İl Jandarma Komutanı Albay Haluk Selvi, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik'in yanı sıra davetliler katıldı.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, "Kızılcık'ı, kirazı, vişneyi ve her şeyi artık üretime dönüştürerek hem ilçemize hem de ülkemize katkıda bulunacağımıza inanıyorum, Valimiz Ali Kaban’ın katıldığı ve kızılcık fidanı diktiği  2014 yılında 10 çiftçimize kapama bahçe yaptık. Yaptığımız kapama bahçemize kızılcık fidanı diktik. Diktiğimiz fidanlar şimdi meyve vermeye başladı. Bu meyvelerin ve ilimizdeki diğer meyvelerin değerlendirilmesi açısından çok önemli bir tesis emeği geçen herkese teşekkür ederim " diye konuştu.

Vali Ali Kaban ve beraberindekiler üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Tesisi gezen Kaban ve beraberindekiler, kazanda kaynayan çilek reçelini tahta kaşık ile karıştırdı.  Vali Kaban şöyle konuştu:



"BAKKA'nın yönetim kurulu başkanlığı bu dönem başkanlığı Zonguldak'ta ve onu temsilen başkan olarak bu görevi ifa ediyorum. BAKKA'nın hakikaten bu tip yerel inisiyatifi destekleyen çalışmaları büyük önem taşıyor. Onlardan biri de bu projedir. Burada birkaç şeyi iç içe düşünmek gerekiyor. Özellikle bir baston çarşısı ve müzesi başlattık. Orası sadece onunla sınırlı olmayacak. Aynı zamanda yerel ürünlerin de satılacağı bir merkez olacak. Önemli olan her yıl Amasra'ya giden 700 bin aracın baston çarşısının olduğu mesire alanında durdurabilmemizdir. Bunun için arkadaşlar her türlü çalışmayı yapıyorlar. Orada satılacak yerel ürünlerden hazırlıklı olmalıyız ki yarın böyle bir ihtiyaç olduğunda, gayet hijyenli bir ortamda yapılan bu ürünleri orada insanımıza sunabilelim."