Feto operasyonu kapsamında kayyım atanan maden şirketinden 4 aydır maaş alamayan madencilerin kendilerini maden ocağına kapatarak gerçekleştirdikleri açlık grevi Zonguldak Emniyet Müdürü Orhan Ak’ın girişimleri ile sona ermişti. Madenciler eylem sonrası içerideki haklarını alabilmek için yollara düşüp Ankara’da CHP’nin konuğu oldular. Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpcu ile yaptıkları görüşmenin ardından Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile ziyaret edip verdiği destekten dolayı teşekkür ettiler.

Madencilerin ziyaretiyle ilgili yazılı bir açıklama gönderen Milletvekili Demirtaş’ın kamuoyu ile paylaştığı bilgiler şöyle:
İşçiler, TBMM'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu makamında ziyaret ederek, sorunlarını ve taleplerini anlatarak, başından itibaren kendilerine verdiği destek için CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na teşekkür ettiler. CHP lideri de işçilere; bugüne kadar hep işçilerin yanında olduklarını, bundan sonra sorunları çözülünceye kadar yanlarında olacaklarını belirterek, her aşamada işçilere destek olunması için CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpçu’ya talimat verdi.

İşçiler, Veli Ağbaba, Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpçu ile birlikte basın toplantısına katılarak, seslerini tüm Türkiye' ye duyurma fırsatı yakaladı.



VALİ EYLEM KIRICILIĞI YAPTI

Polis zorlaması sonucunda açlık grevine dönüşen işçi eyleminde; kayyumu bizzat yöneten valinin, işçilerin haklarını almasını değil eylemin bitirilmesini amaçladığını belirten Ağbaba, "İşçi arkadaşlarımızın kendi alın teriyle kazandıkları haklar hala verilmiş değil. Vali, burada eylem kırıcılığı yapmıştır. Hükümet, bu insanlara iş güvencesi sağlamak, kıdem tazminatı gibi haklarını ödemek zorundadır "dedi.

ENERJİ BAKANINA YANLIŞ BİLGİ AKTARILMIŞ

Madenci arkadaşlarımızın kavgası, her şeyden önce ekmek kavgasıdır diyen Demirtaş, eylemin amacının herhangi bir siyasi amaç taşımadığını, tek amacın yasal haklarını almak ve iş güvencesinin sağlanması olduğunu ifade etti. Demirtaş, hükümetin yanlış politikaları sonucu, işsizliğin Zonguldak'ın kronik sorunu olduğunu, Zonguldak'ın kanayan yarası olduğunu vurguladı.
Bu işçilerin hepsinin deneyimli madenciler olduğunu belirten CHP'li Demirtaş, TTK'nın 5500 işçi açığının bulunduğunu hatırlatarak, bu işçilerin TTK'ya alınarak mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Eylemi son ana kadar sürdüren 17 işçiye 6-7 bin lira, diğer 230 işçiye ise sadece 1400 lira ödeme yapıldığını belirten Demirtaş, bürokratların Enerji Bakanı'na yanlış bilgi aktardığını iddia etti. Kıdem tazminatı ve diğer hakların ödenmediğini söyleyen Demirtaş, 'Eylem bitti ama sorunlar bitmedi' dedi.



ALIN TERİMİZ KÖMÜR KARASIYSA

İşçiler adına konuşma yapan Cemal Akın, “Bizim sadaka gibi az az verilen ücretlere ihtiyacımız yok. Bizim hiçbir şekilde mağduriyetimiz giderilmedi. Alın terimiz kömür karasıysa, hakkımızı istiyoruz. Ramazana boynu bükük girdik, bayrama boynu bükük girmek istemiyoruz” açıklamasında bulundu.

Diğer işçi temsilcisi Ömer Kaplan ise, "Sayın Enerji Bakanı'ndan istediğimiz, iş güvencemizin verilmesidir" dedi.

AKP'Lİ VEKİLLER SESİMİZİ DUYMADILAR, ONLARA ULAŞAMADIK

İşçiler gazetecilerden gelen "AKP'li vekillerle de görüştünüz mü? Onlardan da randevu aldınız mı? AKP grubu ile de görüşme ayarladınız mı?" sorusuna, " İktidar vekillerimizden bir yakınlık göremedik, Zonguldak’ta sessiz kaldılar, sesimizi duymadılar, duymak istemediler. Bizim Zonguldak'ta 5 vekilimiz var. Allah razı olsun Ünal Demirtaş vekilimize, direk, araya mesafe koymadan görüştük. CHP'li milletvekillere teşekkür ediyoruz. Onlar gereğini yaptı. Biz ilk günden itibaren, AKP'li vekillere de ulaşmaya çalıştık. Fakat, danışmanlarını bir türlü aşamadık. Kendileri ile bir türlü iletişim sağlayamadık. Bizim 5 tane vekilimiz var, ikisi işte yanımızda, diğer üçüne hiç ulaşamadık. Kendi vekillerimize ulaşamadan da, grup başkanvekillerine ulaşmamız mümkün değil" cevabını verdi. 09.06.2016