Konuya ilişkin gönderilen yazılı açıklama şu şekilde: Seçim gezilerinde insan odaklı bir yapı içerisinde olduklarını ve insana değer veren projeler ile vatandaşların karşısına çıktıklarını dile getiren milletvekili adayı Yusuf Çetin, Türkiye’nin kanayan yarası olan asgari ücret uygulaması yeniden ele alınarak,  işçinin yüzü tıpkı Refah-Yol hükümetinde olduğu gibi güleceğini söyledi. 

“HERKES İŞİNİ SERBESTÇE SEÇECEK”
Herkesin adil ve uygun çalışma koşullarına sahip olacağını belirten Çetin konuşmasında, “Çalışma hayatında barış, kardeşlik, işbirliği ve karşılıklı hakların korunması ve verimlilik esastır. İşyeri çalışma koşulları ve ücretler uluslararası normlara uygun hale getirilecektir. Sağlıklı yaşam bakımından işyerlerinin koşulları uygun hale getirilecektir. Herkesin işini serbestçe seçeceği, gerekli imkân ve ortam hazırlanacaktır. Herkes adil ve uygun çalışma koşullarına sahip olacaktır. Herkese eşit çalışma karşılığında eşit ücret verilecektir. Çalışanın hakkı alnının teri kurumadan verilecektir. İş hayatında taciz, baskı uygulama, ayrımcılık ve mağdur edici davranışlara izin verilmeyecektir. Bütün diğer hak ve özgürlüklerde olduğu gibi, sendikal haklar alanında da çağın çok gerisinde uygulamalar yaşanmaktadır. İktidarımızda, adalet, güvenlik, temsili görevler ve idarenin üst düzey görevlileri hariç, işçi memur ayırımı yapılmadan, tüm kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grevli sendika kurma hakkı verilmesini sağlayan düzenlemeler yapılacaktır. Türkiye’de sendikacılık gözden geçirilecek ve işler hale getirilecektir. 


ÖNCE İNSAN ANLAYIŞI
Sendikalar üyelerinin sorunlarının çözümünde aktif rol alan, çatışma aracı değil, çalışanları eğiten, dayanışma ve yardımlaşmayı artıran kurumlar haline getirilecektir. Çalışma hayatında kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve su istimale açık gruplar için özel tedbirler alınacaktır. Kamuda hizmet alımlarındaki taşeron işçilik işlemlerine son verilecek, mevcut taşeron işçileri kadroya alınacaktır. Hizmet satın alma yoluyla çalıştırılanların ve tarımda mevsimlik işçilerin çalışma şartları, sosyal güvenlikleri gözden geçirilecektir. Mevsimlik işçilere asgari ücretin altında ücret ödenmeyecektir; bu hususta, istihdam sağlayan tarım üreticilerine/işverenlerine gerekli destek ve teşvikler sağlanacaktır. Yönetimimizde, Türkiye’nin kanayan yarası olan asgari ücret uygulaması yeniden ele alınacak, işçinin yüzü tıpkı Refah-Yol hükümetinde olduğu gibi gülecektir. İş barışı sağlanacak ve asgari ücretten vergi alınmayacaktır. 

İŞÇİ VE EMEKLİYE YÜZDE 50 ZAM
İşçi, memur ve emekliye % 50 zam yapılacaktır. Er ve erbaşlara askeri ücret verilecektir. İşveren ve işçi hukuku Çalışma Bakanlığı’nın yanı sıra oluşturulacak uzman kurullar tarafından denetlenecektir. Kurulacak olan İl Çalışma Merkezleri ile işçilerin çalışma ortamları, standartlar ve baskıya maruz kalma gibi işçileri doğrudan ilgilendiren alanlarda gözetleme ve denetleme yapılacaktır. Çalışanların kıdem tazminatları korunacak, karşılaşılan sorunlar ve buna yönelik çözümler tüm tarafların katılımı ile değerlendirilecektir. Bu şekilde, en uygun çözümler üretilecektir. Çıraklık ve staj sigortasının emeklilik için başlangıç sayılmaması yaklaşık 2 milyon kişinin geç emekli olmasına yol açmaktadır. 2 milyon insanımızın bu hakları kendilerine teslim edilecektir.” dedi.

(Haber Merkezi)