Türkiye Kamu-Sen İl Temsilciliği, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin  sıcak ve uzun yaz günlerine rastlayan Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar için iftar bedelini hesapladığını bildirdi.

Bacıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TUİK)  resmi verileri ile piyasa rakamlarından yola çıkılarak yapılan araştırmanın, bir vatandaşın  oruç tuttuğu süre boyunca ihtiyaç duyduğu enerji, vitamin ve minerallerin sağlanabilmesi için gerekli olan gıda ürünleri ve miktarlarının tespit edildiğini de belirttiği açıklamasında şöyle dedi:

TEK KİŞİNİN İFTAR MALİYETİ 428 LİRA

“Oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulanmıştır. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, bir ailenin günlük iftar bedelinin 59,03 TL; 29 gün sürecek olan Ramazan ayı boyunca oruç açmanın maliyetinin ise 1.711,87 TL olduğu belirtilmiş, buna göre oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 14,76 TL, aylık ise 427,97 TL olarak belirlenmiştir. 

SON BİR YILDA YÜZDE 10 ARTTI

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, aynı ürünler üzerinden 2015 yılında yaptığı araştırmada 4 kişilik bir ailenin iftar maliyetinin günlük 53,89 TL; Ramazan ayı boyunca ise 1.562,81 TL olarak hesaplamıştı. Buna göre oruç açmanın maliyetinin son bir yıl içinde %9,54 oranında yükseldiği görülmüştür.

MEMUR MAAŞLARI DÜŞTÜ

Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının %66,5’ini, yani üçte ikisini ayırmak zorunda kalmıştır. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yeterken, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıştır. Bu yıl memur maaşı ortalama 168 TL artmıştır. Bu zam zaten yıl içerisinde harcamalar karşısında erimiş ve memurun maaşı reel olarak düşmüştür.

BAYRAM İKRAMİYESİ ZARURET

Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında bile kamu çalışanlarının sofralarına koyacakları bir hurmanın hesabını yapmaları hepimizi derinden yaralamaktadır. Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği gibi kamu çalışanları ve emeklilere bayram ikramiyesi verilmesi artık bir zaruret haline gelmiştir.