Denizleri ve deniz yaşamını tehdit eden plastik mikro taneciklere karşı sen de kampanyaya katıl.




Geçtiğimiz 10 yılda, önceki 100 yılın toplamından daha fazla plastik üretildi ve plastik kirliliği okyanuslar için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Denizlerimizin karşı karşıya olduğu bu tehdit karşısında bir şeyler yapmanın zamanı geldi ve atılması gereken adımlardan biri de plastik mikro taneciklerin kullanımını sonlandırmak.

Bir tür mikro-plastik olan “mikro tanecikler” yüz ve vücut temizleme ürünleri, diş macunları, temizlik ürünleri ve deterjanların da dahil olduğu geniş bir ürün yelpazesinde giderek artan bir şekilde kullanılıyor. Bu küçük plastik tanecikler, giderler yoluyla kanalizasyon sistemlerine, oradan da denizlere karışıyor.

Çok küçük boyutlarda olan bu plastik tanecikler filtrelenemiyor ve denizlere karıştığı zaman temizlenemiyor.

Avrupa’da kozmetik sektöründe kullanılan mikro tanecikler denizlere her yıl 8627 ton plastik ekliyor olabilir. Ayrıca Yapılan bir araştırma, Avrupa’da kabuklu deniz canlılarını (midye ve istiridye) tüketenlerin yılda 1.800 ila 11.000 mikro-plastik parçası tüketiyor olabileceğini ortaya koydu.

Denizlerimiz için büyük tehdit oluşturan bu plastik mikro taneciklerin üretimi ve satışına getirilecek yasaklar, denizlere karışan plastiklerin azaltılmasında çok önemli bir adım olacaktır. Sen de bugün harekete geç, bu bağlantıyı tıklayarak başlattığımız kampanyaya katıl.

Amerika’da ve Kanada’da, yok edici etkileri olan plastik mikro taneciklerin kullanımı yasaklandı. Türkiye’de de bu zararlı plastiklerin kullanımı yasaklanmalı. Gerek olmadığı halde kozmetik sektöründe kullanılan mikro tanecikler, denizlerimize ve denizlerde yaşayan canlılara zarar veriyor.

Her gün kullandığımız diş macunu ve yüz yıkama jellerine, gerek olmadığı halde zararlı plastik "mikro tanecikler" ekleniyor. Bu tanecikler filtrelenemeyecek kadar küçük oldukları için denizlere akıyor, deniz canlıları bu plastikleri yiyor.

Amerika ve Kanada, şirketlerin bu gereksiz plastiği kullanmasını yasakladı. Denizlerimiz ve deniz canlıları için, tüm dünyada mikro plastiklerin kullanımı yasaklanmalı.

KAMPANYAYA KATILMAK İÇİN TIKLAYIN:
http://imza.greenpeace.org/mikrotanecikler?utm_source=mailing&utm_medium=email&utm_campaign=160809-mb-launch