Eğitim Sen Zonguldak Şubesi Kadın Sekreteri Meral Küçükyılmaz kız öğrenci yurdunda yaşananlarıkızlarımızın henüz inşaat halinde olan bir yurda yerleştirilmeleri ve yurt inşaatında kalanlarla birlikte ikame ettirilmeleri ve soruna davetiye çıkaran yöneticilerin ise bu durumu “asparagas” olarak nitelendirmesi gençlerimizi kimlere emanet ettiğimizin tipik örneğidir” dedi.

Küçükyılmaz, Rektörlük, KYK ve Yetkililerin  Öğrencilerin Güvenli Bir Şekilde Yurdu Kullanmalarını ve Okullarına Gidip Gelmelerini Sağlayacak Önlemleri Almaları gerektiğine vurgu yaptığı açıklamasında olayı şöyle değerlendirdi:

 

TACİZE UĞRAMAYA DAVETİYE

 

Gün geçmiyor ki katledilen ya da saldırıya uğrayıp darp edilen bir kadın haberi olmasın. Bir zamanlar gazetelerin sekiz sütuna manşetten verdiği kadına yönelik şiddet haberleri artık sıradanlaşmakta, yetkililer önlem almak yerine kendi sıradanlıklarını sergilercesine şiddete, tacize uğrayan kadınlar için “Kim bilir ne yaptı” suçlaması ile kadının şiddet görmesine, tacize uğramasına adeta davetiye çıkarmaktadırlar.  

 

ASLA SAVSAKLANAMAZ

 

Kadını, erkekten çok sonra gelen ve yalnızca erkeğin ihtiyaçlarının giderilmesinde bir araç olan ideoloji sahipleri, kendilerini de bir ananın doğurduğunu, eşinin, çocuklarının annesinin bir kadın olduğunu unutmakta, toplumsal eşitliğin başladığı yer olan kadın erkek eşitliğini reddetmektedirler. Böylesi bir durumda işyerinde, sokakta, okulda ve yurtlarda kalan kadınların yaşadıkları çevrelerin özgül koşullarına bağlı olarak sorunları da çeşitlenmektedir. Yükseköğrenim gençliğinin yurt ve beslenme gibi sorunlarının çözümü ilgililerin asla savsaklayacağı konuların başında gelmektedir.

 

SORUNA DAVETİYE ÇIKARMA

 

Zonguldak’ta geçtiğimiz günlerde yaşandığı gibi öğrenci yurdunda kalan kızlarımızın henüz inşaat halinde olan bir yurda yerleştirilmeleri ve yurt inşaatında kalanlarla birlikte ikame ettirilmeleri ve soruna davetiye çıkaran yöneticilerin ise bu durumu “asparagas” olarak nitelendirmesi gençlerimizi kimlere emanet ettiğimizin tipik örneğidir. Benzer şekilde bir başka kentin yurdunda inşaatın bitmeden yurda yerleştirilen öğrencilere “Şikâyet etmeyin, sizin ekonomik durumunuz nedeniyle buraya yerleştirildiniz” diyen görevlinin yaklaşımı AKP’nin insana olan yaklaşımını özetlemektedir.

 

ACİL ÇÖZÜM

 

Öğrencilerin endişelerini giderecek adımlar atılmalıdır. Öğrencilerin, “Üniversiteli arkadaşımızın akıbetini öğrenmek istiyoruz. Taleplerimiz yurdun güvenli bir şekilde düzenlenmesidir. Işıksız ve güvenli olmayan bir yurtta kalıyoruz. Bunların düzenlenmesini istiyoruz” talepleri dikkate alınıp acilen çözüme kavuşturulmalıdır. Rektörlük, KYK ve yetkililer öğrencilerin güvenli bir şekilde yurdu kullanmalarını ve okullarına gidip gelmelerini sağlayacak önlemleri almalıdır. Önlemler sorunların çözümlenmesi odaklı olmalıdır. Yoksa yurt müdürünün “asparagas” haber olarak nitelendirdiği korkular önlem adı altında yapılanlarla beslenmeye devam edecektir.