**Bizanslılar döneminden kalma olduğu öne sürülen su bentlerinin bulunduğu alanda Gazeteniz Önder’e açıklama yapan Muhtar Hüseyin Yılmaz,   Bu gördüğünüz su kemerleri yalnız bir rivayete göre de burada bir şehir varmış, bu şehrin giriş kapısı olduğu söyleniyor. Burada 4 tane kavim yaşamış bizden önce son olarak Bizanslılar varmış. Biz bunun su kemeri olduğunu biliyoruz. Çünkü Ereğli’ye Kandilli istikametinden gelen su bu kemerlerin üzerinden geçiyor. Su kemerleri Kandilli’den Ereğli’ye gidiyor. 4 kavim yaşamış, Fenikeliler, Cenevizliler, Rumlar ve Bizanslılar yaşamış”  dedi.

 

Hüseyin Yılmaz sözlerine şöyle devam etti:

 

“Belediye Başkanımız buraya yol yaptı ve burayı doğal park yapacağını söyledi, anıt yapacağını söyledi. Şimdi bizim isteğimiz buranın koruma altına alınması, defineciler buraya zarar veriyor, biz burayı koruyamıyoruz. Yani tarihimize sahip çıkamıyoruz.  Ben Anıtlar Kurumundan rica ediyorum buralara sahip çıkması için.

 

Burada 4 adet su kemeri vardı 2 tane kalmış yıkılmış zamanla. Buradan çevre yolu geçti o da biraz zarar verdi kemerlere. Çünkü hafriyatı üzerine yıkıldı. Arkasından çevre yolu geçiyor, bu gördüğünüz hafriyat yolun hafriyatı. Zonguldak’tan Balı Köyüne yapılacak yol bu. Yol zarar verdi kemerlere biz yolu durduracaktık hatta, Kaymakam beye falan ilettik ama yolun açılması için de fazla sesimizi çıkartmadık. Biz buralara sahip çıkamıyoruz.

 

Bir rivayete göre de burada Batık Şehir olduğu söyleniyor. Turan Efe var profesör bizim buralı onda daha fazla bilgiler var burayla ilgili. Onu davet ettik buralarda ilgili bizi aydınlatacak.”

 

Haber: Eyüp Bektaş