Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yaparak Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 93. Yılını ve Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.

Ahmet Demirci “Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak yaktığı meşalenin ateşi, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanıyla geleceğimizi aydınlatmaya başlamıştır.TBMM’nin tam bağımsızlığımızı pekiştirdiği, devletimizin yönetim biçimini belirlediği tarih 29 Ekim 1923 tarihidir. Bu tarih, ardından yapılan devrimlerle Anadolu’nun aydınlanma ışığının yakıldığı tarihtir.” Dedi.

 

Demirci açıklamasına şöyle devam etti:

 

“Kurtuluş Savaşı ile birlikte Zonguldak Kömür Havzası’na büyük ilgi gösteren ve havzadaki yabancı şirketleri denetim altına alan, 1921 yılında 151 Sayılı Ereğli Havza-i Fahmiyesi Maden Amelesi’nin Hukukuna Müteallik Kanun ile maden işçisinin haklarını teminat altına alan Mustafa Kemal ve arkadaşları, Ankara’nın Başkent yapılmasının ardından 14 Mayıs 1924 tarihinde Zonguldak’ı il yapmışlardır. Böylece Zonguldak, bağımsızlığımızın ve Cumhuriyetin ilanı ile öne çıkan illerimizden biri olmuştur.

Bugün ülkemizin taşkömürüne olan ihtiyacı yıllık 30 milyon tondur. Her yıl milyarlarca dolarımızı taşkömürü ithalatı için dışarıya akıtıyoruz. Oysa Zonguldak Kömür Havzası’nın 1 milyar 300 milyon ton belirlenmiş rezervi bulunuyor. 168 yıllık taşkömürü üretim kültürüne sahip bir bölgenin, ülkemize hizmet etmiş ve etmeye devam eden çok önemli kurumları var.

Tam bağımsızlığımızın simgesi Cumhuriyetimizi yaratan ve yaşatan kurumlarımıza sahip çıkmak hepimizin görevidir.

Cumhuriyetimizin 93. yılını kutluyoruz. Tam bağımsızlığın ne demek olduğunu öğrendiğimiz şanlı bir tarihimiz var. Ve bu tarihin ışık tuttuğu aydınlık bir geleceğimiz olduğu umudumuz var.

Cumhuriyetimize ve onun temel kurumlarına sahip çıkarak geleceğimizin daha aydınlık olacağına inanıyor, tüm halkımızın Cumhuriyet Bayranımı’nı kutluyoruz”.