Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda üreticideki enflasyonun, tüketicinin altında kaldığını bildirerek, “tarımda üretici fiyatlarındaki artış, Ağustos ayında yüzde 0,63 geriledi; gıda ve alkolsüz içeceklerde Ağustos enflasyonu enflasyon yüzde 0,22 düşmüş, genel TÜFE yüzde 0,52 artmıştı” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ağustos ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın aylıkta yüzde 0,52, yıllıkta yüzde 10,68 artış, gıda ve alkolsüz içeceklerde aylıkta yüzde 0,22 düşüş, yıllıkta yüzde 11,97, tarımda üretici enflasyonunun yıllıkta yüzde 10,53 olduğunu belitti.

Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, gıdadaki tüketici enflasyonunun 0,41 puan, genel TÜFE’nin 1,15 puan altında kaldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları, Haziran’da yüzde 1,46, Temmuz’da yüzde 2,28 gerilemenin ardından Ağustos ayında da yüzde 0,73 düştü. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketici fiyatlarında. Enflasyonu üretici değil, tarlada değil, markete kadar olan süreçte, ulaştırma gibi alanlarda aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor.
Her ay düzenli bir şekilde yaptığımız ve kamuoyuna duyurduğumuz üretici market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. En son, Ağustos ayında tarladan markete elma 5,6 kat, kuru kayısı 5 kat, karpuz 4,1 kat, süt 3,5 kat, domates 3,4 kat, salatalık 3,3 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 67 kuruş olan elma, markette 3 lira 76 kuruşa satıldı.”