“Buraya hiçbir şey yapmadılar, işçileri kaderine terk ettiler. Bu bölgeden geçerken eskiden gurur duyuyorduk şimdi üzüntü duyuyoruz. Kaynak seslerini kestiler. Başbakan Zonguldak’a geldiğinde tersaneler ile ilgili tek bir kelime dahi söylemedi, burayı gözden çıkarmışlar. Köylerimizde mezar kazacak gencimiz kalmadı çünkü herkes göç ediyor. Tuzla, İstanbul, Bursa’da bakıyorsunuz hep Ereğlili ve Alaplılı var. Bu göçü durdurmalıyız, 10 bin kişinin çalışacağı tersane üretim merkezi kurmamız gerekiyor. Biz hep size sahip çıktık, destek olduk, bu kez rica ediyoruz siz de bizim yanımızda olun”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Adayı Avukat Ünal Demirtaş, tersaneler bölgesinde çalışan işçiler ile öğlen yemeğinde bir araya geldi, yeni sürece ilişkin düşüncelerini aktardı, destek istedi. Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Mustafa Gökhan Demirtaş, CHP Kdz.Ereğli ve Alaplı İlçe Başkanları ile ilçe yöneticileri, milletvekili aday adaylarının yanı sıra kalabalık partili topluluğu ile tersaneler bölgesinde çalışan işçilere seslenen Demirtaş, tersaneler bölgesinin gözden çıkarıldığını vurguladı, bölgenin CHP iktidarı durumunda 10 bin kişinin çalıştığı tersane üretim alanına çevirmek istediklerini ifade etti. Tersanelerde kaynak sesinin susmasından büyük üzüntü duyduklarına dikkati çeken Demirtaş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 


TERSANELERDE HUKUKİ SÜREÇ YÜRÜTTÜM

Tersaneci arkadaşlarımız beni iyi tanırlar. İşçilerimiz adına dava açtım, hukuki süreci yürüttüm. O günler geride kaldı işvereni de düşündük onu da ayakta tutmanın yollarını aradık. Şuanda 100 işçi çalışıyor taşeronlar ile birlikte biz tabiki 2009 yılında buraya geldiğimizde bu tersanede bin 700 kişi ekmek yiyordu, bir kriz çıktı bu kriz sonucunda şuanda tersaneler bölgesinde 200 kişi kaldı.

 

“GURUR DUYDUĞUMUZ BİR BÖLGE İDİ”

Tersaneler bölgesi bizim gurur duyduğumuz bir bölge idi. 2008 Yılında gemi ihracatında Türkiye ikincisi idik. Hollanda, Almanya, İngiltere, Amerika’ya gemi gönderiyorduk. Bunu bizim işçilerimiz yapıyordu. Türkiye’nin en iyi kaynak ustaları, montajcıları, taşlamacısı Alaplı, Gülüç, Ereğli’den çıktı. Burada işçilerin yaptığı gemileri İngilizler, Hollandalılar kullandı.

 


KRİZ İYİ YÖNETİLEMEDİ, TERSANELER İFLAS ETTİ

Kriz çıktı bu krizi AKP iktidarı yönetemedi ve tersanelerimizin büyük bir çoğunluğu iflas etti. Şuan 2 tersane ayakta 7 binlerden çalışan sayısı 200’lere düşmüş durumda. Aradan 6 sene geçti, şuan buralarda kaynakçılık yapan arkadaşlarımız ya kahve köşelerinde çay getiriyorlar ya inşaatçılık yapıyorlar ya da başka işler ile uğraşıyorlar. Buradaki işçiler şuan şanslı, ekmeğinizi alıyor, çıkartıyorsunuz.

 

10 BİN KİŞİLİK KAPASİTE VAR

Bu yetmez ama burada 10 bin kişiye yetecek kapasite var. Yeniden buradan canlandırılması gerekiyor. Tersanecilik sektörü işsizliği en fazla yok edecek sektör, emek yoğunu bir sektör. İş, emek olmadan tersaneler ayağa kalkmaz. İşverenin sipariş alabilmesi gerekiyor öncelikle, bunun da olması için Güney Kore, Çinli tersaneciler ile rekabet edebilecek koşullar oluşması gerekir.

 

“TERSANELERİ DE İŞÇİLERİ DE KADERLERİNE TERK ETTİLER”

6 Senedir işçilerimizi rekabet edebilecek hale getirmediler, buraya hiçbirşey yapmadılar, işçileri kaderine terk ettiler. Buradan geçerken eskiden gurur duyuyorduk şimdi üzüntü duyuyoruz. Kaynak sesleri burada kesildiler. Buralarda 10 bin kişinin ekmek yediği alanlar oluşturmak istiyoruz. İşçiler Türkiye’nin en iyi işçileri, tesisler Türkiye’nin en iyi tesisleri, işadamlarımız da aynı ancak siyasi irade yok. İşçi ve işverene destek çıkacak siyasi irade yok. Biz bu konuda son derece hazırlığımızı yaptık.

 

“BAŞBAKAN TERSANELER İLE İLGİLİ HİÇBİRŞEY SÖYLEMEDİ”

2 Gün önce Başbakan geldi Zonguldak’a. Bekledik ki tersaneler ile ilgili birşeyler söylesin. Burada çalışanları aileleri ile değerlendirdiğinde 30-40 bin kişiyi ilgilendiren bir sorun ama Başbakan burası ile ilgili tek bir kelime dahi etmedi. Başbakan burayı gözden çıkarmış demektir. 2009 Yılından bu yana işçilerin yanında idim, eylemlerinize katıldım. İş varsa işçi vardır, işyeri varsa iş vardır bizim de anlayışımız budur.

 

ÇATUROĞLU, 2009 YILINDAN BU YANA NEREDE?

Bizim siyasi rakiplerimize bakıyoruz sayın Faruk Çaturoğlu, Alaplı’nın evladı, yıllardır siyasetin içerisinde. Biz tersane işçileri ile ön safhada her türlü eylemin içerisinde işçinin hakkını savunurken, işçilerin yanında iken Faruk Çaturoğlu nerede idi? Ben onu buralarda görmedim hiçbir açıklamasına da şahit olmadım.

 

“ÇAKAN BURADAN GEÇERKEN SELAM MI VERDİ?”

Zeki Çakan buradan geçerken bir selam vermiş mi? Tersaneciler ile ilgili bir kelam etmiş mi? Çıt çıkmamış, kendileri Türkiye’deki taşeronları getiren, Zonguldak’taki madencinin büyük yürüyüşünü Mengen’de engelleyen maden işçisinin önüne dozerleri koyan kişidir. Biz CHP olarak işçinin yanında olduk, yanında olmaya da devam edeceğiz. İşverenin de yanında olacağız yanlış anlaşılma da çıkmasın. Burada herşey var, un, şeker, helva var usta yok o usta da Cumhuriyet Halk Partisidir. Burada rekabeti arttırmamız gerekiyor.

 

“YENİ SİPARİŞLER MUTLAKA ALINMALI”

Tuzla’daki tersaneler çalışıyor ama burası çalışmıyor. 2 Römorkör yapılıyor sonra ne olacak? İşsiz kalacaksınız arkadaşlar. Buraya yeni iş siparişleri verebilecek duruma gelmelidir. Sadece Tuza değil, Güney Kore, Çin’deki tersaneler de krize yakalandı ama devlet onlara destek veriyor. Büyük şirketlerimizin önünü açmamız için küresel rekabet gücünü arttırabilmek için gerekli önlemleri alacağız. Enerji ve vergi girdileri yüksek, işveren bu işi alırken bu gerçekleri düşünmek zorunda.

 

“YÜZDE 18 KDV’NİN KALDIRILMASI”

İşverenlerin talebi yüzde 18 KDV alınıyor gemi ihracatından. Eğer bu KDV’yi devlet almaz ise yüzde 18’lik kdv desteği de işadamına sağlanırsa dünyadaki tersaneciler ile rekabet edebiliriz. Genel Başkanımıza bunu ileteceğiz, bunun sözünü de almaya çalışacağız. Yüzde 18 KDV destek primi çok önemlidir. Tersanecilik sektörüne özel bir teşvik getireceğiz. Hatta ve hatta firma bazında bin kişiye, 500 kişiye iş verenlere özel teşvikler vereceğiz. Başka alanlarda da burada iş yapılabilir, bir vagon üretilebilir bir liman projesi vardı o yapılabilir. İstihdamı arttırmamız gerekiyor.

 

“KÖYLERDE MEZAR KAZACAK GENÇ YOK”

Bir çok işçimiz köylerimizden geliyor, köylerimizde mezar kazacak gencimiz kalmadı çünkü herkes göç ediyor. Tuzla, İstanbul, Bursa’da bakıyorsunuz hep Ereğlili ve Alaplılı var. Bu göçü durdurmalıyız, 10 bin kişinin çalışacağı tersane üretim merkezi kurmamız gerekiyor. Biz hep size sahip çıktık, destek olduk, bu kez rica ediyoruz siz de bizim yanımızda olun. Geçmişte hangi partiye oy verdi iseniz hiç önemli değil önümüzde çok önemli bir seçim var bu seçimi iyi değerlendirelim. İşçinin, emeğin, işverenin yanında olan bize oy verin. Çünkü biz üreten çalışan hakça paylaşan mutlu bir Zonguldak, mutlu bir Ereğli, Alaplı, Gülüç hedefliyoruz”

Konuşması uzun süre alkışlanan Demirtaş daha sonra işçiler ile sohbet etti, sofralarına oturdu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)