Aman bir namusluyuz, aman bir ahlaklıyız ki!

Hele de “namus” deyince mangalda kül bırakmıyoruz…

Namus, namus illa da namus… Pek çok aile, özellikle de erkekler bu kelimeyi hiç ağızlarından düşürmezler…

Güya, artık güya diyoruz; bazı erkekler kendi karısına, kızına gelince bir namus abidesi kesilirler ki, başkasının karısına, kızına gelince ise sarkmaktan geri durmazlar…

Ancak Prof. Dr. Şahika Yüksel’in de dediği gibi “Pandoranın kutusu” açıldı artık… Bazı ahlaksız erkeklerin sadece başkasının karısına, kızana sarkmakla kalmadıklarına da tanık oluyoruz sık sık… Evlerdeki, eğitim kurumlarındaki, yurtlardaki yaşanan pislikler ortalığa saçıldı…

Kötü mü oldu?

Bizce iyi de oldu…

Hemen her gün yaşanan ve ortaya çıkan “çocuklara cinsel taciz, tecavüz” skandalıyla sarsılıyor ülkemiz, toplumumuz… Sokağa çıktığında, topluma girdiğinde “namus” havarisi kesilen öz be öz babaları, ağabeyileri, dayıları, amcaları, enişteleri bile çocuklara, çocuklarımıza tecavüz ediyorlar…

Yani en başta onu koruması gereken insanlar!

1100393_620x410

Özgecan’ın katillerinin cezaevinde öldürüldükleri haberini gazetelerde okurken bir yandan da Karaman’da 45 öğrenciye tecavüz skandalıyla başlayan ve hemen her gün kamuoyuna yansıyan bu tiksindirici haberler midemizi bulandırıyor. Hatırlar mısınız bilemiyoruz geçen yıl Temmuz sonuydu, Kütahya’nın Domaniç ilçesindeki 22 yaşındaki Aysun Altay, erkek arkadaşının tabancasıyla kalbine ateş ederek intihar etmişti. Sonradan genç kızın memleketi Manisa’da ağabeyinin tecavüzüne uğradığı ve bu nedenle bunalıma girdiği ortaya çıkmıştı. Keza Antalya’da öz kızına 6 yıl boyunca tecavüz eden ve doğan iki bebeği öldüren babayı unuttunuz mu? O da daha geçen yıl ortaya çıkmış ve iğrenç babanın yargılanmasına başlanmıştı. Hamilelere bile tecavüz eden bir iğrenç insan topluluğunu maalesef içimizde barındırıyoruz. Yine 2014 yılında töre cinayetine kurban giden ve Şanlıurfa’da 30 metre derinliğindeki bir kuyuda cesedi bulunan 19 yaşındaki, 8.5 aylık hamile Hacire Göv’ün ölmeden önce tecavüze uğradığı ortaya çıkmıştı geçen yıl süren davada. 8.5 aylık kadını öldürmeden önce kim mi tecavüz etmişti?

Dayısının oğlu. Kadın hem tecavüze uğruyor, hem de tecavüze uğradığı için suçlu olup töre cinayetine gidiyor! Tecavüz eden mi? Kan davasına dönüşmesin diye o, yaşadığı o toplumun gözünde suçsuz. Nasıl bir mantıksa hem tecavüz ediyor, hem de namus temizliyor!..

O kadar çok çocukların, “kendini en güvende hissetmesi gereken aile içi ve eğitim kurumlarında”taciz ve tecavüz yaşanıyor ki, inanılmaz.

İşte bu utanç tablomuzdan sadece son dönemde yaşananlardan ve medyaya yansıyanlardan birkaç örnek:kocaeli-1-696x464

  • Konya’da ortaokul öğrencisi 12 yaşındaki AG.’nin rehber öğretmene, ağabeyi HG. (20) ile eniştesiHP.’nin (35) kendisine tecavüz ettiğini söylemesiyle olay ortaya çıktı. Ağabey ile enişte tutuklandı, kız öğrenci devlet korumasına alındı. (4.4.2016-gazeteler)
  • Öz babasından hamile kaldı. Çorum’un Büyükdüvenci beldesinde geçen Ekim ayında 13 yaşındaki . adlı kıza babası, amcası ve ağabeyi tecavüz etti. 8. sınıf öğrencisi kız öğretmenine anlatınca olay ortaya çıktı. Birinci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması dün gerçekleşti. Adli Tıp Kurumu’ndan gelen sağlık raporunda, kızın 2 aylık gebe olduğu ve bebeğin kızın babası OŞ’den olduğu  belirtildi. (Milliyet, 31.3.2016)
  • Artvin’in Yusufeli ilçesi İmam Hatip Lisesi’nde meslek lisesi öğretmeni RA. küçük yaştaki erkek çocuklarına cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklandı. RA.’nın cinsel istismarına uğrayan bir çocuk, daha sonra üniversiteyi bitirerek öğretmen oldu. 14 yıl sonra ziyaret için geldiği memleketi Yusufeli’nde uğradığı İmam Hatip Lisesi’nde RA.’nın hala öğretmen olduğunu gördü ve okulda yaptığı araştırmada bu kişinin çocuklara yönelik cinsel taciz tavrının değişmediğini öğrendi. Başbakanlık İletişim Merkezi’ne yaptığı başvuru sonucu soruşturma açıldı ve tacize uğrayan 15 yaşındaki iki erkek çocuk savcılıkta ifade verdi. Playstation oyunları oynatmak vaadiyle evine götürdüğü çocuklara cinsel istismarda bulunduğu belirtilen RA. önceki gün mahkemece tutuklandı… (Cumhuriyet, 25.3.2016)
  • Evli kızına tecavüz eden babaya 20 yıl. Diyarbakır’da dini nikahla evli olan 16 yaşındaki kızı ZK.’ye tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan 36 yaşındaki baba NK. beş kez ceza artırımı uygulanarak 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. (Milliyet, 24.3.2016)
  • Diyarbakır Lice’de fen öğretmeni . (37) okulda yaşları 12 ile 14 arasında değişen altı kız öğrenciye cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı. (1.4.2016 Hürriyet)
  • Niğde’nin Çiftlik ilçesinde bir ortaokulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan İG. (43) 12 kız öğrenciyi taciz ettiği suçlamasıyla tutuklandı. (1.4.2016 Hürriyet)
  • Bingöl’de 16 yaşındaki erkek çocuğa 3 yıl boyunca tecavüz eden dört kişi çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Tecavüzcülerin mahalle esnafı olduğu ve başka çocuklara da cinsel istismarda bulunduğu ileri sürüldü. (4.4.2016-Birgün)
  • Nazilli’de okul hizmetlisi, altı kız öğrenciyi istismar ettiği iddiasıyla tutuklandı. (17.3.3016)
  • Kayseri’de zeka geriliği olduğu belirtilen FS’yi (23) arabasına alarak cinsel saldırıda bulunan Mehmet G. gözaltına alındı. (Cumhuriyet, 17.3.2016)
  • Tekirdağ’da 15 yaşındaki kızın intihar girişimi çifte tecavüzü ortaya çıkardı. İntihar girişiminde bulunanZA. ve 13 yaşındaki kardeşi EA. da tecavüze uğradığını söyleyince iki kişi tutuklandı. (21.3.2016, Vatan)
  • Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2013 yılında, 9 yaşındaki öz yeğeni MO.’ya aracında cinsel istismarda bulunurken polis tarafından “suçüstü” yakalanan BO. (36) mahkemede suçlamaları reddetti. Küçük kızın babası da polislerin kardeşine iftira attığını öne sürdü… (Milliyet,17.03.2016)
  • Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde akrabasının tecavüzüne uğrayarak hamile kalan AS. (16) ilaç içerek intihara kalkıştı. (Akşam, 6.4.2016)
  • Bolu’da kendisini aldattığından şüphelendiği eşiyle tartıştı. ZG. Baba evine gitti. Karısıyla barışmak için kayınpederinin evine giden EG. barışmasına engel olduğunu düşündüğü kayınvalidesini pompalı tüfekle öldürdü. Adam öldürmekten EG’nin yargılandığı davada eşini aldatmakla suçlanan gelin ZG., 16 yaşındayken evlendiğini, evliyken başkasıyla ilişkisinin olmadığını, tersine 16 yıl süren evliliği boyunca kayınpederinin kendisine tecavüz ettiğini söyledi. ZG., “Çocuk yaşta gelin gittiğim için çok korkuyordum kayınpederimden” dedi… (18.3.2016)

İnanılmaz, ama o kadar çok ki örnekler… Bir de basına yansımayanları düşünün…

Son bir olayı yazarak bitirelim bu utanılacak örnekleri… En iğrençlerinden biri biliyoruz, duyunca hepinizin yüreklerinden feryatlar yükseldi. Ama bunlar ortalığa saçılmalı ki, geç kalmadan önlemler alalım, acımasız, ahlaksız anne ve babalarından bile çocukları, çocuklarımızı koruyalım:

  • Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde GK., 3 yaşındaki oğlu Arda’yı merdivenden düştüğünü iddia ederek hastaneye getirdi. Çocuğu muayene eden doktorlar, çocuğun vücudundaki morluklar ve bağırsaklarındaki yırtılma nedeniyle şüphelenerek durumu polise haber verdi. Annesinin birlikte yaşadığı adamın küçük çocuğa tecavüz ettiği ortaya çıkarken yoğun bakımdaki küçük Arda 10 gün sonra hastanede öldü… (6.4.2016, gazeteler)

Evet sizlerde medyayı izliyorsunuz her konuda olduğu gibi maalesef bu konuda da toplum ikiye bölünmüş durumda. Bütün mesele bu olayları saklamak ve saklamamak üzere…

Umut Vakfı olarak deriz ki;

bazılarının dediği gibi bunları saklamak yerine, “kol kırılır yen içinde kalır” demek yerine kesinlikle ortalığa dökmeliyiz, tartışmalıyız, konuşmalıyız ki, çocuklarımızın, genç kızlarımızın, kadınlarımızın her gün, en korunacakları yer olduğunu düşündüğümüz aile içinde bile tacize, tecavüze uğramalarının önüne geçebilelim…

Bakın Gazi Üniversitesi İletişim öğrencileri bu süreçte bir araştırma yaptılar ve “kadın ve çocuklara şiddet” olaylarıyla ilgili bu araştırmada çok çarpıca veriler ortaya koydular:

“Çocuklara cinsel saldırıda dünya ikincisiyiz…”

Keşke başka şeylerde dünya ikincisi, birincisi olabilsek…

Araştırmaya göre, son 15 yılda 241 polis, 91 asker, 17 özel timci, 15 korucu, 45 gardiyan da tecavüzden yargılandı ve hiçbir ceza almadı… Son 5 yılda çocuk tacizleri yüzde 847, çocuk tecavüzleri yüzde 1400 arttı…

Duyarlı insanların içlerinin nasıl cız ettiğini hissediyoruz…

Ama bu aysbergin görünen yüzü… Bir de görünmeyen yüzü var!

Onu da daha iki gün önce İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, partisi CHP’nin Kayseri İl Başkanlığı’nı ziyaretinde dile getirdi. Aynı zamanda Genel Başkan Yardımcısı olan Erdal Aksünger, son günlerde sıkça yaşanan çocuklara taciz ve kadına şiddet skandallarına, olaylarına değinerek “Bizim toplum daha kapalı bir toplumdur. Hele cinsel tacizler konusunda kendisini çok ortaya atmaz. Çocuklara tacizler, kadına şiddet ve kadın cinayetleri konusunda iş, görünenin 20 katıdır ve maalesef her geçen gün çığ gibi büyüyor” dedi…

İyi ki; bu gerçekler, içimizi derinden yaralayan dramlar ortaya çıkıyor… Çıkmalı da… Lütfen şu parti, bu parti demeyelim, bu iğrenç olayların üstünü örteme çalışmayalım, birbirimize kara atmak yerine önceliğimiz toplumsal geleceğimiz olan çocuklarımız olsun… Çocuklarımızı, kızlarımızı, oğullarımızı, kadınlarımızı yakınlarından ve herkesten gelen, gelebilecek saldırılardan, şiddetten koruyacak düzenlemeler yapmak için elele verelim, eğitim sistemimizi yobazlaşmaktan kurtaralım, tartışmak yerine güç birliği yapalım ki, güzel ülkemizi “dünya ikinciliğine yükselten” utanç tablosundan kurtaralım…

çocuk1

İyi haftalar

Umut Vakfı