Maden şehitlerini anmak için düzenlenen törenlere katılan protokole çağrıda bulunan Yiğit, “Bu işler öyle törene katılmakla olmaz” dedi, 7 Mart 1983 tarihinde Kandilli’de meydana gelen grizuda yaşamlarını yitiren maden işçilerinin çocuklarına fonda bulunan paranın dağıtılmasını istedi.

 

Dernek Başkanlığını Çetin Yiğit, Yönetim Kurulu Üyeliklerini Yılmaz Çevik, Metin Artırmak, Cefair Kocaman, Baki Tura, Rıza Kılıçarslan ve Satılmış Aydoğan’ın yaptığı Zonguldak Maden Şehitleri Yaşatma ve Geliştirme Derneği, şehit madenci çocuklarına sahip çıkmayı amaçlıyor.

 

İŞ İMKANI SAĞLANMALI

Dernek Başkanı Çetin Yiğit ve Yönetim Kurulu üyeleri düzenledikleri basın toplantısında derneğin kuruluş hedefini ve yaşadıkları sürece ilişkin açıklamalarda bulundu, kamuoyunun dikkatini çekmeye çalıştı. Tüm maden şehidi çocuklarının sivil şehitlik statüsünden yararlanabilmesi ve kamuda iş imkanı verilmesi için mücadele vereceklerini belirten Dernek Başkanı Yiğit konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

“BİZDEN SAYI İSTEDİLER”

10 Yıldan bugüne tek başımıza biz bu mücadeleyi verdik. Arkadaşlarımla çalmadık kapı bırakmadık. Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi 2014 yılında mecliste torba yasa çalışması yapıldı. Bunun adı Soma Yasası ama bizim istediğimiz gibi çıkmadı. Bizler maden şehidi yakınları olarak yasa hazırlanırken siyasi partilerin grup başkan vekilleri ile görüşmelerimiz oldu. Taleplerimizi önerge halinde hazırlayıp verdik. Daha sonra Maliye Bakan Yardımcısı ile de görüştük. Bizden sayı istediler, Ben bir çalışma yaptım ve tüm Türkiye’de maden şehidi çocuğu 750 kişiyi geçmiyor. 1980’den bugüne baz aldığımız da bunu da şunun için söylüyorum. Kamuda bir işe girme yaşı 45 olduğu için 1980 ile 2015 yılı arası rakamları çıkarttık. Şimdi kamuoyu Soma’da 301 şehidin çocuğunun işe girdiğini zannediyor. Ama sonuç öyle değil. Soma da sadece 12 kişi işe başladı. Çünkü 301 maden şehidinin işe girecek reşit çocuğu olmadığı için.

 

BİZLERİ UĞRAŞTIRMAYIN

Bu yasa anayasanın eşitlik ilkesine aykırı. Zaten bununla ilgili davayı da açtık. Bu davayı AK Parti Grup Başkanı Nurettin Canikli bizlere ‘Bizim  bu yasayı biran önce çıkartmamız lazım. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık olduğunu biliyoruz. Sizler yasa çıktıktan sonra davanızı açın’ diye bizlere söyledi. Ama bizler şehit yakınları olarak bir kez daha buradan sesleniyoruz, bizi davalarla uğraştırmayın. Devletimiz 750 kişiyi istihdam edecek güce sahiptir. Benim tek üzüldüğüm konu Soma için torba yasa düzenlenirken Zonguldak kenti maden şehitlerine yeterince sahip çıkmadı. Bizler dernek yöneticisi maden şehitlerinin yakınları olarak tüm siyasi parti milletvekili adaylarımızın bu mağduriyetin gerekli mercilere taşıyıp bu konuya seçime kadar çözüm bulunmasını takip ediyoruz.

 

“PERİŞAN DURUMDALAR”

7 Mart Kandilli, 3 Mart Kozlu ve tüm maden şehitlerini anmak için bütün yetkililer bu anma törenlerine geliyor. Törenlere katılmakla bu işler olmaz. Biz artık Zonguldak Maden Şehidi ve tüm ülke genelindeki maden şehidi çocuklarının haklarını sonuna kadar savunacağız. Maden faciası olduğunda herkes maden şehidinin yanında. Ne zaman toprağa verilinceye kadar. Ondan sonra ne oluyor o şehit yakınları kaderine terk ediliyor. Ben öyle maden şehidi çocuğu biliyorum ki perişan durumdalar.

 

BİRAN ÖNCE DAĞITILMALI

7 Mart 1983 grizusunda 103 kişi şehit olduğunda yakınları için yardım toplanmış ama dönemin Valisi bu yardımları şehit yakınlarına dağıtmamıştır. Bizler bu olayı tam 31 yıl sonra öğrendik. Yazık günah Türkiye’de insanlar yardım yaparken fon kurun diye mi yardım yapıyorlar. Toplanan yardımlar 31 yıldan bugüne fonda bekletiliyor. Bizler bu konuyla ilgili davamız devam ediyor. Bu yanlıştan biran önce dönülmelidir, fondaki paranın gerçek sahipleri grizu şehitleri yakınlarına biran önce dağıtılmalıdır”


Toplantıya Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez de katıldı. 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)