11. Kalkınma Planı hazırlıkları kapsamında 7 coğrafi bölge toplantısının beşincisi Samsun’da gerçekleşti. 2019-2023 yıllarını kapsayacak olan 11. Kalkınma Planı Hazırlıkları yerel düzeyde gerçekleştirilen çalışmaların devamı niteliğinde ve yerel paydaşların görüş ve önerilerinin alınması amacıyla Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın başkanlığında yedi coğrafi bölgede il valilerinin, il belediye başkanlarının, üniversite rektörlerinin ve meslek örgütlerinin başkanlarının katılımıyla düzenlendi.

Etkinlikle ilgili Zonguldak TSO’dan gönderilen yazılı açıklama şöyle:

Toplantıda kalkınma hamlesine yapılacak katkılar görüşüldü. Programda konuşan Bakan Elvan, Türkiye’nin kalkınma hamleleriyle alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin yüzde 7,4’lük bir büyüme performansı gösterdiğini hatırlatan Bakan Elvan şöyle devam etti:

"Bu çok önemli ve ciddi bir başarıdır. Türkiye olarak biz, 2017 yılında G20 ülkeleri arasında birinci sırada yer alarak en hızlı büyüyen ülke konumuna geldik. Dünyada ise İrlanda’dan sonra ikinci sırada yer aldık. Bu şunu ifade ediyor: Oldukça sağlıklı bir büyüme gerçekleştirdiğimizi ortaya koyuyor. Bazı kesimler Türkiye’nin 2017 yılında sağlıklı büyümediğini, hatta hormonlu büyüdüğünü ifade edenlere en güzel cevap, Türkiye’nin yapmış olduğu ihracatın ve sağlamış olduğu yatırımların büyümeye katkısıdır. Yine 2017 yılımız ihracat performansı açısından önemli bir yıl oldu. İhracatımızı 157 milyar doların üzerine çıkardık. 2018’de de ihracattaki güçlü performansımız devam etti ve 2018’in ilk çeyreğinde ihracatımızda yüzde 9’luk bir artışla 160,4 milyar dolar ile rekor bir seviyeye ulaştık. Mali disiplini alsa elden bırakmadık, asla taviz vermedik. Bütçe açığımızın milli gelire oranı orta vadeli programımızda 2017 için yüzde 2’iydi. Biz yüzde 1,5’luk bir performans gerçekleştirdik. Yani beklenenden yüzde 0,5 daha düşük bir bütçe açığını 2017 yılında gerçekleştirdik. İstihdamda ise Aralık sonu itibariyle 1 milyon 635 bin kişilik ilave istihdam sağladık. İstihdam oluşturma oranında Türkiye dünyanın en başarılı ülkeleri arasında yer alıyor. Bankacılık yapısı da oldukça sağlam. Unutmayalım ki biz çok zor zamanlarda bu başarıları yaşadık. Bir taraftan terörle mücadele edeceksiniz, yedi düvele karşı mücadele edeceksiniz, bu terör örgütlerine karşı mücadele edeceksiniz ama diğer taraftan da ekonomide dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacaksınız. Bu kolay bir iş değil ama hükümetimiz bunu başardı. Cumhurbaşkanımızın kararlılığı, dik duruşu ve bu konuda oluşturduğu güçlü siyasi istikrar ülkemizin önünü daha da açmıştır. Bundan sonraki süreçte de açacaktır. İçeride ve dışarıda çok büyük mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi milletimiz için, yarınlarımız için veriyoruz. Ekonomide, diplomaside ve askeriyede de emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Şer odaklarına ve ülke düşmanlarına ve her türlü mesnetsiz iddialarla bizlere karşı taarruza geçenlere en iyi cevabı her alanda veriyoruz. Bundan sonraki süreçte de vermeye devam edeceğiz."  "TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK" Türkiye’nin içte ve dışta çok ciddi bir mücadele verdiğine dikkat çeken Elvan, "Bu mücadeleyi milletimiz için, yarınlarımız için veriyoruz. Ekonomide, diplomaside ve askeriyede de emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Şer odaklarına ve ülke düşmanlarına ve her türlü mesnetsiz iddialarla bizlere karşı taarruza geçenlere en iyi cevabı her alanda veriyoruz. Bundan sonraki süreçte de vermeye devam edeceğiz. Karamsar tablo çizenlerin beklentilerini Allah’a çok şükür boşa çıkararak ekonomik ve toplumsal istikrardan hiçbir şekilde taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Güçlü siyasi iradesi, dinamik özel sektörü ve çalışkan milletiyle Türkiye’nin aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Türkiye büyümeye ve güçlenmeye devam edecek" ifadelerini kullandı. 

11. Kalkınma Planı’na değinen Elvan, "Her alanda kaliteyi artırmak zorundayız. Bunun için insan kaynaklarını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. İnsana daha fazla odaklanmamız lazım. Sahada yaptığımız çalışmalarda 81 ilimizde birinci öncelikli alan eğitim, daha sonra ulusal güvenlik konusu, üçüncü ise tarım ve kırsal kalkınma. 74 ilimizde öncelikle alan olarak ortaya çıkıyor. Dördüncüsü istihdam, beşincisi ise teknolojiye dayalı yenilikçi ve rekabetçi üretim. Ortaya çıkan 17 öncelikten ilk 5’i bunlar" bilgilerini verdi. 

"Önümüzde mutlaka her ilimiz için bir yol haritası olmalı" diyen Bakan Elvan konuşmasını şöyle tamamladı:

Kalkınma ajanslarımız var. Kalkınma ajanslarını bu amaç doğrultusunda kullanmalıyız. Ajanslar bir anlamda önünüzdeki yol haritasının önünü açacak olan enstrümanlar olmalı. Ajansları çok daha etkin kullanmalıyız. Ajansların temel amacı bir şekilde değişik şirketlere, sivil toplum kuruluşlarına destek sağlamak değil. Ajansların amacı o yörenin, o bölgenin kalkınmasını sağlayacak bir yol haritasını ortaya koyması ve o yol haritasının gerçekleşmesi için atılması gereken adımların belirlenmesi ve gerektiği noktalarda da mali olarak bir miktar destek verilmesi. Bir anlamda ajanslar o illerde o bölgelerde şemsiye kuruluş görevi üstlenmeli ve ilgili birimleri yönlendirmeli. 

11. Kalkınma Planı Karadeniz Bölgesi İstişare Toplantısı’na Karadeniz Bölgesi'ndeki TR81 (Bartın, Zonguldak, Karabük), TR82 (Sinop, Kastamonu, Çankırı), TR83 (Samsun, Çorum, Amasya, Tokat) ve TR90 (Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin) Düzey 2 İstatistikî Bölgelerinden oluşan toplam on altı ilin valileri, rektörleri, belediye başkanları ile ticaret, sanayi, ziraat ve esnaf sanatkâr odası başkanları katılım sağladı.

Zonguldak İlini temsilen Vali Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Elif Acar ve uzmanlar katıldı.