Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi, Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu “Adalet ve hukuk toplumların olmazsa olmazıdır. Adalet sisteminin olmadığı ya da aksayarak işlediği bir ülkede, ne gelişmişlikten ne de kalkınmadan bahsedilemez. Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemde, ülkemizi ayakta tutabilecek tek unsur Adalettir” dedi.

Bacıoğlu yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

Ülkemiz 15 Temmuz gecesi hain bir kalkışma ile karşı karşıya kaldı. Kamuda örgütlenen FETÖ terör örgütü yüzünden, yüzlerce şehit verdik. Kamu kurumlarında yapılan atamalarda liyakat ve ehliyetin kaldırılması, kriter olarak yandaşlığın seçilmesi ülkemizi bu zor geceyle yüz yüze bıraktı.

Liyakat ve ehliyet sisteminin kaldırılması ile hukuksuzlukların yolu açıldı, adaletsizlik her kuruma sıçradı. Çeşitli kuruluşlarca yapılan “Yargıya Güven” araştırmalarının sonuçları, maalesef içler acısıdır. Ülkemizde daha önceden Hakim ve Savcıların vicdanları ile cüzdanları arasına sıkışıp kaldığı konuşulurken, şimdi; siyasi iktidar ile FETÖ arasında sıkışmaları, halen gerçekten demokrasiyi benimseyemediğimizin göstergesidir. Adalet sisteminin bağımsızlığının ve tarafsızlığının korunabilmesi için; Anayasamız ve yasalarımız, tam ve eksiksiz olarak işletilmeli, Ülkenin şartlarına göre pozisyon alan hakim ve savcılar bu yüce görevlerden derhal uzaklaştırılmalıdır. Liyakat ve ehliyet kriteri yeniden ve acil olarak hayata geçirilmelidir. Aksi durumda ülkemizdeki adalet sistemi asla düzelmeyecektir.

Her yıl adalet sistemimizin eksikliklerinin gündeme getirildiği “adli yıl” açılışlarında; Adaletin işleyişinin olmazsa olmaz unsuru, iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan, Hakim ve Savcıların mesai arkadaşları olan Adalet çalışanları, unutulmakta, sorunları dile getirilmemekte, adeta yok sayılmaktadırlar. Mesai mefhumu gözetmeden, tozlu arşivlerde dosya yığınları arasında, düşük ücretlerle iş yükünün büyük bir kısmını omuzlayan Zabıt Katipleri, Mübaşirler, Yazı İşleri Müdürleri ve Teknik Hizmetler Sınıfı çalışanları, Adalet Bakanlığınca bugüne dek bir kez bile hatırlanmanın sevincini yaşayamamıştır.

Adalet Bakanlığı, yargı sisteminin sorunlarını tamamıyla ele almalı, tüm kesimler için iyileştirme ve düzenlemeler yapmalıdır. Sürekli belirli bir kesimin taleplerinin karşılanması halinde aksaklıklar giderilemez ve gittikçe büyüyen sorunlar çözümsüz kalmaya mahkum olur.

Türk Büro-Sen olarak, kurulduğumuz 1992 yılından bu yana adalet çalışanlarının sorunlarını, gerek toplu pazarlık masalarında, gerek kurum idari kurullarında, gerekse alanlarda; kısacası tüm platformlarda dile getirmekteyiz. .Adalet Bakanlığı çalışanlarının tespit edilen ve ivedilikle çözüme kavuşturulması gereken sorunlardan bazıları şunlardı;

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36. Maddesinde düzenleme yapılarak, adalet personeli için Adalet Hizmetleri sınıfının oluşturulması, Adalet personelinin tamamına fazla mesai ücreti ödenmesi, Ulaşım ödeneğinin, tüm adliye çalışanlarına ödenmesi, Yardımcı Hizmetler sınıfında çalışan personele de ek gösterge verilmesi,

Mübaşirler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelin, Genel İdari Hizmetler Sınıfına alınması,, Adalet çalışanlarına fiili hizmet zammı getirilmesi, Adli Yıl açılış ayında tüm yargı çalışanlarına 1 maaş tutarında ikramiye verilmesi, Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile yüksek yargı organlarının tüm personeline, Hakim ve Savcılarda olduğu gibi brüt maaşlarının %10’u tutarında yargı ödeneği ödenmesi, Nöbet görevi verilen Adalet çalışanlarının, nöbet ücreti ve izinlerinde komisyonlar arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesi, Yemek, Lojman ve kreş sorunlarının çözüme kavuşturulması, Adalet çalışanlarının, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun kapsamına alınması, Adalet Bakanlığında çalışan 4/C’lilerin kadro ve ek ödeme sorunlarının çözülmesi,  Adalet personelinin gerek adliye içinde gerekse adliye dışında can güvenliğinin sağlanması gibi birçok sorunu çözüm beklemektedir.  Bugüne kadar çıkartılan yargı paketlerinde adalet çalışanları için bir iyileştirme yapılmaması on binlerce adalet çalışanını üzmüş ve Adalet Bakanlığına küstürmüştür. Adalet çalışanları, kendileri içinde bir Yargı Paketi çıkartılmasını beklemektedir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, yeni yargı yılının ülkemize ve milletimize hayırlı olması ve Adalet çalışanlarının, Hakim ve Savcılarımızın sorunların çözüldüğü, çalışanların mutlu olduğu, yargı bağımsızlığının korunduğu, başarılı bir adli yıl olmasını diliyorum.

Haber Merkezi