Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Yiğit, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden maden işçilerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesi kararının Türkiye'deki maden kazalarında hayatını kaybeden şehit yakınlarının hak ihlaline neden olduğuna yönelik açılan davanın işçilerin lehine sonuçlandığını bildirdi.

 

Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, Soma'daki maden kazasında hayatını kaybeden maden işçisinin yakınına kamuda iş imkanı sağlayan yasadan Türkiye'deki maden şehitlerinin yakınlarının da faydalanabilmesi için Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine açtıkları davanın olumlu sonuçlandığını açıkladı.


 

BÖLGE İDARE MAHKEMESİNDE GÖRÜŞÜLDÜ

Yiğit, dernek binasında dernek yöneticileri ile düzenlediği basın toplantısında 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü'ne karşı, "Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına kamuda sağlanan iş imkanının Türkiye genelindeki maden şehitlerinin yakınlarına da tanınması" yönünde açılan davanın Zonguldak Bölge İdare Mahkemesinde sonuçlandırıldığını bildirdi.


 

HAK İHLALİ KARARI ÇIKTI

Mahkemenin hak ihlali yapıldığına yönelik 18 Şubat tarihinde aldığı kararın kendilerine tebliğ edildiğini belirten Yiğit şunları söyledi: "Soma'da şehit olan madenci kardeşlerimizin yakınlarına kamuda iş imkanı sağlanmıştı. Bu iş imkanından tüm Türkiye'deki maden şehitlerinin yakınları faydalanamadı, mağdur edildiler. Biz yaklaşık 1.5 yıldır bakanlık nezdinde görüşmelerimiz oldu, görüşmelerimiz halen de devam ediyor. 11 Eylül 2015 tarihinde Zonguldak Bölge İdare Mahkemesine dava açtık. Dava açmamızın nedeni bu yasanın anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirttik. Zonguldak İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdi ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Bu karar bizim için son derece önemli bir gelişme. Dosyamız Anayasa Mahkemesine gitmiştir, inanıyoruz ki oradan da olumlu sonuç gelecektir" 

 

700 MADEN ŞEHİDİ YAKINI BU KARARI BEKLİYOR

Türkiye genelinde yaklaşık 700 maden şehidi yakınının Anayasa Mahkemesinden gelecek olumlu kararı umutla beklediklerini de belirten Yiğit, "Tüm Türkiye'deki ve Zonguldak'taki maden şehitlerinin yakınlarının acısı bir nebze olsun dinmiş olacaktır" dedi. 

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)