Milletvekili Turpcu, şunları söyledi:

 

“Zonguldak Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün internet sayfasında, 27.09.2016 tarihinde, Kilimli İlçesi, Muslu Beldesi sınırları içerisinde yapılması planlanan 700 MW gücündeki termik santralin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı’nın gerçekleştirileceği duyurulmuştur.

 

‘Zonguldak enerji üssü olacak’ süslü bir kelime olarak çoğunun kulağına hoş geliyor ama bu durumun yaratacağı dışsal etkiler üzerine hiç düşünülmemekte, halk sağlığı ve çevresel etkiler göz ardı edilmektedir.

Mevcut kömürlü termik santrallerin olumsuz etkilerinin minimize edilmesine yönelik bir çalışma dahi yapılmadan yeni termik santrallerin yapılmasının planlanmış olması nedeniyle Zonguldak olarak geleceğe umutla bakamıyoruz.

 

İktidar tarafından ihmal edilmiş, olanakları yok edilmiş, fırsatları elinden alınmış, yoksun bırakılmak için adeta uğraşılmış bir şehir olan Zonguldak`a biçilen görev buranın bir `termik santraller` cehennemi olmasıdır. Yani, gelecek için yaşanmaz bir şehir, zehirli bir hava, su, toprak ve sağlığını kaybetmiş bir halktır. 

 

‘ÖLÜME MAHKUM EDİLMEŞ BİR ZONGULDAK’

 

Ancak biz ölüme mahkum edilmiş bir Zonguldak dayatmasını kabul etmeyeceğiz.

 

Bu konu, Zonguldak`ta yaşayan herkesin ortak sorunudur. Bu konuda hali hazırda adeta can çekişen Zonguldak’ın katlanan bir kirlilik felaketi ile de karşı karşıya kalması, yaşanmaz bir şehir haline gelmesinin son kilometre taşlarıdır.  Bu süreç böyle devam ederse, ya buralarda ölmek üzere kalacağız ya da doğduğumuz toprakları terk etmek zorunda bırakılacağız.

 

Bu konu Zonguldak’ın dünü, bugünü ve geleceğidir, bu nedenle çok ciddidir.  Konunun ciddiyetine uygun olarak, büyük ve kitlesel tepkiler vermezsek Zonguldak’ın sosyal ve ekonomik olarak ölümünü zaten kabul etmiş olacağız.

 

‘SESİMİZİ DUYURMALIYIZ’

 

Bu nedenle, bütün Zonguldaklıların, gözünün, kulağının 27.09.2016 tarihinde saat 10:00`da Ankara`da, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nda gerçekleştirilecek olan, Kilimli İlçesi Muslu Beldesi`nde yapılması planlanan 700 MW gücündeki termik santralin İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı`nda olması gerektiğini söylüyor, başta ilçedeki ve bölgedeki CHP`li Belediye Başkanlarımız olmak üzere, herkesin konuyla ilgili dikkatli olması gerektiğini hatırlatıyorum. Zonguldak olarak bir olup, bütün olarak sesimizi duyurmalıyız diyor, tüm halkımızı desteğe ve sesimizi duyurmaya davet ediyorum.”​