Düzce Üniversitesi (DÜ)  Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Onur Eşbah, "1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı" dolayısıyla açıklamada bulundu. 

Eşbah, yaptığı açıklamada, meme kanserinin, tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu belirtti.

Günümüzde her sekiz kadından birinde meme kanseri görüldüğünü vurgulayan Eşbah, "Meme kanseri kesin nedeninin tam olarak bilinmiyor. Ancak riski arttıran en önemli faktörün cinsiyet ve yaş. Yaş ilerledikçe meme kanserine yakalanma riskinin arttıyor. Daha önce bir memede kanser gelişmiş olması ya da memede kansere öncü sayılabilecek bir lezyonun bulunmuş olması, genetik olarak meme kanseri gelişimine yatkın genlerin taşınması, ailesinde veya akrabalarında meme kanseri gelişmiş olması gibi faktörlerin de kanser oluşumunda etkili oluyor." ifadesini kullandı.

Eşbah, meme kanserinde ilk belirtinin çoğunlukla memede ele gelen kitleler olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Meme başında akıntı, çökme, kabuklanma, soyulma, meme derisinde kızarıklık, portakal kabuğu görünümü, ödem oluşması ve şekil bozukluğu gibi değişikliklerin de görülebilir. Erken teşhis ile daha erken evrede yakalanan bir meme kanseri olgusunun daha az agresif cerrahi, daha az agresif kemoterapiler ya da sadece hormonoterapi ile tedavi edilebilir. Erken teşhis için izlenecek yollar, 20 yaşından itibaren aylık, kendi kendine meme muayenesi, 20 yaşından sonra 1 ila 3 yılda bir, 40 yaşından sonra ise yıllık doktor muayenesi ile birlikte mamografi yapılması gerekmekte." 

 
(AA)