Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile Şubeler Başkan ve Yöneticileri 27 Nisan 2009 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’ni ziyaret etti.

Madencileri Mart ayında başlanan toplu sözleşme görüşmeleri, Zonguldak’ta da miting düzenlenerek kutlanacak olan 1 Mayıs Uluslar arası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü ile ilgili bilgilendiren Muslu, madencilerin çeşitli sorularına da cevap verdi.

1 MAYIS’TA MADENCİ ANITI’NDA MİTİNG DÜZENLENECEK

1 Mayıs’ı Zonguldak Demokrasi Platformu’yla birlikte Zonguldak’ta, Madenci Anıtı’nda düzenlenecek bir mitingle kutlayacaklarını belirten Muslu, “1 Mayıs tatil ilan edildi. Türk-İş 1 Mayıs’ı Kadıköy’de kutlayacak. Biz ise 1 Mayıs’ı Zonguldak’ta kutlayarak sesimizi Zonguldak’tan duyurma kararı aldık. 1 Mayıs günü İstasyon Alanı’nda Saat: 15.00’te toplanarak Madenci Anıtı’na yürüyeceğiz. Burada düzenlenecek mitingle 1 Mayıs’ı coşkuyla kutlayacağız. Hepinizi kutlamalara bekliyoruz. Çünkü birliğimizi, dayanışmamızı göstereceğiz. Biz ne kadar birlik ve dayanışma içinde olursak o kadar güçlü oluruz. Bu güçle de her sorunu aşarız” dedi.

TÜRK-İŞ, KAMU İŞÇİSİNE YÜZDE 20 ZAM İSTEDİ

TTK ve MTA Toplu iş Sözleşmesi Görüşmelerini sürdürdüklerini ve ücretlerle ilgili maddelerde Türk-İş’in teklifine karşılık Hükümetin önerisini beklediklerini belirten Muslu, “300 bin civarında kamu çalışanının sözleşme görüşmelerini bir koordinasyon içinde sürdürüyoruz. Türk-İş bünyesinde oluşturulan Koordinasyon Kurulu olarak çok sayıda toplantının ardından Türk-İş’in teklifini Hükümete ilettik. İlk yıl için yüzde 20, ikinci yıl için gerçekleşen enflasyon ve yüzde 4 ücret artışı istedik. Aynı zamanda sosyal yardımlarda yüzde 40 artış talebinde bulunduk. Hükümet henüz karşı teklifini vermedi. Büyük olasılıkla 1 Mayıs’ın hemen ardından Hükümet de teklifini verecek” dedi.

BAKAN GÜLER, ZONGULDAK’A GELECEK

Genel Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’i makamında ziyaret ettiklerini, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri hakkında bilgi aktardıklarını, TTK ve MTA’da yaşanan sorunlarla ilgili çözüm önerilerini sunduklarını belirten Muslu, “Kendisini Zonguldak’a davet ettik. Özellikle yeni işçi arkadaşlarımızın işbaşı yapmasından sonra TTK’nın durumunu yerinde görmek istediğini belirtti. Gündemde olan kabine revizyonunun ardından Bakan Güler’in Zonguldak’a gelmesini ve birkaç gün kalarak TTK’da incelemelerde bulunmasını bekliyoruz ” dedi.

Muslu şöyle devam etti;

SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ

“TTK’da farklı ücret uygulamasıyla 2006 yılında işe alımlarda karşılaştık. 2006 girişli arkadaşlarımızın bu sorununu Türk-İş’ten de güç alarak çözmek için bütün girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu sorun kamuda örgütlü tüm sendikalarda var. Aynı şekilde 2009 girişli arkadaşlarımıza da farklı ücret uygulanması ile işbaşı yaptılar. Sayın Başbakanımız Zonguldak’a gelerek burada, Kozlu’da ocağa girmiş, ocaktan çıkışında da 3 bin işçi alınacağı müjdesini vermişti. İşçi alımı aşamasında arkadaşlarımız için önerilen günlük ücret 21 TL’ydi. Elbette kabul etmedik. Bu ücretin asgari ücret düzeyinde olduğunu ve yeraltı şartlarında bu ücretin kabul edilemez olduğunu ifade ettik. Uzun uğraşlar sonucu bu ücreti 32 TL’ye yükselttik. Elbette bu ücreti de yeterli görmüyoruz. Ancak arkadaşlarımız A ve B grubu olarak işe başlayacaklardı. Yani Yıl içinde 6 ay çalışacak 6 ay çalışmayacaklardı. Girişimlerimizle grup sayısının A, B ve C olarak üçe çıkarılmasını sağladık. Böylece arkadaşlarımız 2 ay çalışacak 1 ay izin yapacaklar. Hem Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası hem de bakanlık ile sürdürdüğümüz görüşmelerle bu sorunu da aşmaya çalışıyoruz.

KÖMÜR İSTİHKAKINDAN VAZGEÇMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL

Öte yandan kömür istihkakının kaldırılması konusu geçmiş toplu sözleşmelerde olduğu gibi bu dönemde karşımıza çıkarıldı. İşçimize verilen kömür istihkakı toplamı 30 bin ton civarındadır. TTK’nın toplam üretimi içinde ciddi bir rakam oluşturmuyor. Biz, bu kömürü yerüstüne çıkarıp ülkemiz ekonomisine katmak için kolumuzu, bacağımızı kaybediyor, canımızı veriyoruz. 30 bin ton kömür bize çok görülemez. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum;: Kömür istihkakından vazgeçmemiz mümkün değildir”.

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, konuşmasının ardından madencilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. Muslu, servis şefliklerini ziyaret ederek işyeri sorunları hakkında bilgi aldı. Muslu ve GMİS Heyeti, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, İhsaniye-İncirharmanı İşletme Müdürü Niyat Kayabalı ile de görüş alışverişinde bulundu.