Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili adayı Şerafettin Turpcu, 1 Mayıs 1977 yılında Taksim meydanında yaşanan olaylar öncesi, DİSK önderliğinde yapılan etkinliklerde İlerici – Yurtsever Gençlik Hareketi ile beraber o an orada olduğunu anlattı.

Yaşanan olayları harfiyen hatırladığını ve ülke demokrasisinde kara bir leke olarak duran bu olaylarda yaklaşık 500 bin insanın rüzgar vurmuş buğday tarlasına benzer bir kaçış yaptığını söyledi.

Makineli tüfeklerle insanların üzerine ateş açıldığı anda kendilerinin zorla kaçtığını ifade eden Turpcu, 7 Haziran seçimlerinden sonra CHP iktidarı ile birlikte insanların özgürce 1 Mayıs’lar kutlayacağını ve halkın önündeki engellerin kapatılacağını da sözlerine ekledi.

Turpcu yaptığı açıklamasında, “1 Mayıs öncelikle nasıl ortaya çıktı sanayi devrimiyle birlikte hem sanayi hem de işçi birlikte olduğu için çıktı 1800’lü yıllar işçiler için çok ağırdı 18 saate yakın çalışma saatleri köle gibi çalıştırıldı. Bunlarla ilgili 1800 yılların sonuna doğru Amerika’da bir isyan başladı ve çok sayıda işçi öldü. O yıların anısına bu işçi bayramı ilan edildi. Ülkemizde 1 Mayıslar Cumhuriyetin ilk yıllarında özgürce kutlanıyordu sonra bunlar yasaklandı ve Bahar Bayramı olarak kutlandı. Bahar bayramı olmadığını çalışanlar sonradan anladılar. Bende 1976 yılında İTÜ’de öğrenime başladım ve o yıl DİSK önderliğinde bizlerde gençlik örgütleri içerisinde yer alan gençler olarak bu mücadeleye katıldık. İlk özgür 1 Mayıslar 1976 yılında kutlandı çok kitlesel bir kutlamaydı ve çok zor yıllardı. 1976 yılındaki o katılımdan korkan iç ve dış odaklar 1977 yılına girerken müthiş bir gerilim yarattılar. Sağ sol çatışmalarını hat safhaya çıkarttılar. Her gün insanlar öldürülürken 1 Mayıs 1977’ye doğru da olaylar yaşadığını anımsıyorum. Güya sol örgütler arasında çatışma çıkacak propagandası yaptılar. Bende ileri gençlik hareketinde DİSK Genel Başkanı Kemal Kükrer ile birlikte o ana katılan ilerici yurtsever gençliktik. Beşiktaş Meydanı’nda hazırlık yaptık ve başladık. O kitlelerin güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili bir görev aldık. Taksim meydanına girişimizi çok iyi hatırlıyorum. Burada o yıllara özgü sloganları her sendikaları ve örgütler haykırıyordu. DİSK Genel Başkanının konuşmasının bitmesine yakın önce 500 bine yakın o kitlenin ilk silah seslerinde nasıl sus pus olduğunu çok iyi anımsıyorum. Önce hiç ses çıkmadı sonradan makineli tüfeklerle seri silah sesleri geldi. Buğday tarlaları o an aklıma geldi. Buğday tarlasının rüzgar esmesiyle birlikte nasıl yattığını biliyorum. Oradaki 500 bin kişi buğdaylar gibi yatışlarını izledim. Biz kaçabilecek mesafedeydik, içeriden kalanlardan 35 kişinin katledildiğini öğrendik. Bunları iç ve dış odaklar tertiplediğini biliyorduk. Türkiye toplumunun ilerleyişini istemeyenlerin bir tertibiydi ve bunu sol odaklara attılar. CIA’in Türkiye uzantılarının bu tertip ettiğini düşünüyoruz. 1 Mayıs’lar halen özgürce kutlanamıyor. CHP iktidarında hem sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılacaktır. Bizim iktidarımızda hem sendikalı işçi sayısı artacak hem de özgürce Taksim’de kutlanan 1 Mayıs2ların önü açılacaktır. Her konuda CHP önderlik yaptığı gibi bu konuda da engellerin önünü kaldıracaktır. Çalışma koşulları her şekilde düzeltilecektir” dedi.