Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi konulu program düzenlendi.

 

Alaplı Belediyesi Kültür salonunda düzenlenen programda konuşan Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Zonguldak’taki yatırımcıların tarıma dayalı ekonomik yatırımlar konusundaki hibe desteğinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bilimsel teknolojiye uygun üretimler yapılabilmesi için birçok konuda hibe destekleri yaptığını vurgulayarak şöyle dedi:

 

3 MİLYONA KADAR MÜRACAAT

“Türkiye'de 42 ilin AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) projeleri kapsamında idi. Bakanlığımız Avrupa Birliğini ikna edemediği için 39 ilimiz ise bu programın dışında kalmıştı. Bakanlığımız pozitif ayrımcılık yaparak IPARD’a verilen bütün desteklere Kırsal Kanma adı altında aynısını 39 ilimize vermeye başladı. Çok güzel bir yatırım ilimizde bunun uygulanmasını çok arzu ediyorum. Şu anda 3 milyon liraya kadar üst sınır bir proje hazırlayabiliyoruz. Bu tüzel kişilik veya birlik, şirket de olsa 3 milyona kadar müracaatını yapabiliyor. O zaman bunun yüzde 50'sini yani 1 milyon 500 bin lirasını hibe olarak alabiliyor. Bu zamana kadar bize gelen hiçbir proje Ankara’dan geri dönmedi. Gecen yıl 5 projemiz Ankara’da onaylandı. Ne kadar çok işletme kurulursa o kadar çok istihdam demektir, milli ekonomiye katkı demek.

 

DESTEKLER VAR

Yatırım yapmak isteyenler kendilerine göre, İlçelerine göre girişimde bulunsunlar 24 Aralık 2014 tarihine proje teslimlerini son tarihidir. Arıcılık, küçük ve büyükbaş hayvancılık, kanatlı ve bitkisel üretim her alanında yatırıma yönelik hibe destekleri var. Bu bölgede tavuk çiftlikleri var. Burada en büyük tehlike tavuk gübrelerinin kullanımıdır. Çevreyi rahatsız ediyor ve kirletiyor. Bunun önlemenin yolu gübreleri geri dönüşüme ve enerjiye dönüştürmek için yatırım yapmaktır. Devlet bu yatırımlara da hibe veriyor. Alaplı ve Ereğli’nin yüzde 94’ü fındıkla uğraşıyor. Biz sadece fındığı üretiyoruz. Tüccara satıyoruz. Bizim ürünü işlememiz lazım artık. Çikolata yapalım, fındık kırma paketleme yapalım. Alaplı’nın da bir markası olsun. Bu Proje bunları yapmamız için tam bir fırsattır. Biz her zaman üreticimize, çiftlimize destek vermeye hazırız”

 

(Haber: Cem Sürmeneli)