İş Güvenliği Uzmanı Faruk Çilingir, 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İşçi Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile ilgili yeni düzenlemelerin işverenlere yeni yükümlülükler getirdiğini açıkladı. İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her kişi için 5 bin 390 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene de 2 bin 695 TL cezai işlem uygulanacağını belirten Çilingir, işverenleri uyardı.

KANUN AĞIRLAŞTI
Çilingir konuya ilişkin yaptığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi: 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile konuyla ilgili mevzuat yeniden düzenlenerek işverenlere bazı yeni yükümlülükler getirilmiştir.
Anılan Kanuna istinaden; 26 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazete'de; İş Sağlığı Ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği, 26 Aralık 2012 Tarihli Resmi Gazete'de ise; İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği, İş Sağlığı Ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır.Söz konusu Kanun, tebliğ ve yönetmeliklere; http://www.resmigazete.gov.tr/default.aspx adresinden ulaşılabilir. 6331 sayılı Kanunun 6/b Maddesi uyarınca işverenler; Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir.
Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir.

KENDİSİ ÜSTLENEBİLİR
Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. Tam süreli işyeri hekimi görevlendirilen işyerlerinde, diğer sağlık personeli görevlendirilmesi zorunlu değildir. Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar bu Kanun kapsamı dışında tutulmuştur.
Kanun maddesinde belirtilen görevlendirmelerle ilgili zorunluluklar: 1) Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren 30 Haziran 2014 de, 2) 50'den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren 30 Haziran 2013 de, 3) Diğer işyerleri (50 ve fazla işçi çalıştıranlar) için yayımı tarihinden itibaren 30 Aralık 2012 de başlamaktadır.

İŞTE O CEZALAR
İş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için 5.390 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2.695 TL, aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktar ceza kesilecektir. 6331 sayılı Kanunla işverenlere başka yükümlülükler de getirilmiş olup, bu konuda anılan Kanuna bakılmalıdır. Kanundaki yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde uygulanacak idari para cezalarının yer aldığı 26. Maddeye özellikle dikkat edilmelidir.
İşverenin tedbir alma yükümlülüğünü yerine getirmemesi sonucu 2156 TL/her yükümlülük için risk değerlendirmesi yapılmaması veya yaptırılmaması 3234TL ve 4841 TL/her ay (Aykırılığın devamı halinde) Çalışanlar için sağlık raporunun alınmaması 1078 TL/her çalışan için. 
Çalışanlara eğitim verilmemesi 1078TL/her çalışan için ceza uygulanacaktır.