Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 75. yıldönümünde Alaplı ilçesinde düzenlenen törende Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksek Okulu'nda (MYO) okutman olarak görev yapan kişinin, Marmaray projesinden bahsetmesi CHP Alaplı İlçe Başkanlığınca kınandı.

 

Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Garnizon Komutanı Kıdemli Üsteğmen Emre Balci tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saatler 09.05'i gösterdiğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. BEÜ Alaplı MYO'da düzenlenen törende Atatürk'ün hayatı anlatılan şiirler ve Gençliğin Atatürk'e verdiği cevap öğrenciler tarafından seslendirildi. Törende konuşan BEÜ Alaplı MYO'da görevli okutman İlker Bayram, 'Atatürk'ü anlamak' konulu konferans verdi.

 

ANMA TÖRENİNDE MARMARAY'I ANLATINCA TEPKİ GÖSTERİLDİ

Bayram, konferansta yaptığı konuşmada, Marmaray projesi dünyanın en büyük projesi olduğunu söyledi. Projeyle iki kıta arasındaki mesafenin  4 dakikaya indiğini ifade eden İlker bayram, şöyle konuştu: "Atatürk kayıtsız şartsız bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak üzere ya istiklal ya ölüm ilkesiyle başlattığı Milli mücadele ve Kurtuluş savaşımızla sonlanmıştır. Bu süreç içerisinde Erzurum ve Sivas kongrelerini takiben 23 Nisan 1923'de milli iradeye dayanan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılmış ve bütün dünyaya karşı yayımladığı beyannameyle egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğunu söylemiştir. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük projelerinden biri olan Marmaray projesi açılışı gerçekleştirilmiştir. İki kıta arasındaki ulaşım 4 dakikaya inmiş olup, Londra'dan Pekine tren bağlantısı sağlanmış olmuştur. Bu proje bizim 150 yıllık hayalimizdi. Çünkü bu projenin ilki Sultan Abdulmecit zamanında 1860'da çizdirilmiş ardından 1902'de Sultan 2. Abdulhamit zamanında bir diğeri çizdirilmiştir. Ancak gerek o zamanlar bu kadar nüfusa sahip olunmaması gerek maliyetinin çok yüksek bulunması ve devletin o zamanki bütçesi bu maliyeti kaldırabilecek durumda olmaması sebebiyle gerçekleştirilmemişti. Bugün bu projenin gerçekleşmesiyle Türkiye tüm dünyaya ya gücünü hatırlatmıştır”

 

CHP KINADI

Törenin ardından CHP Alaplı İlçe Başkanı Hüseyin Tosun,  BEÜ Alaplı MYO'da görevli okutman İlker Bayram'ın yaptığı konuşmayı kınadıklarını bildirdi. Tosun, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversitede düzenlenen "Atatürk'ü anlamak" konulu konferansla ilgisi olmadığını öne sürdü.  Üniversitede görevli okutmanın maksadını aştığını iddia eden Tosun, şunları kaydetti: “Programda konuşan öğretim üyesi hiç olmaması gerektiği şekilde siyasi gösteri alanına çevirmeye çalışma gayretini CHP İlçe Yönetimi olarak şiddetle kınıyoruz. Ulusumuzun kurucu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk;2ün 75.ölüm yıl dönümünde sıfatı ve yetkisi ne olursa olsun 90 yıllık Cumhuriyetimizin 80 yalını yok sayıp sadece 10 yıllık dönemi ön plana çıkarmaya çalışma gayreti kimsenin hakkı ve haddi değildir. Her şeyden evvel böyle bile üslup Atatürk’ün 75.ölüm yıl dönümünü için organize edilen programın ruhuna ve amacına aykırıdır. Hele, hele hayatın her alanında Atatürk’ün kendisine örnek edilmiş bizleri böyle sözde birlik ve beraberlikten bahsederek anma programına davet edip fakat tarihi gerçeklere aykırı bir şekilde sunumun yapılması hiçbir haklı gerçeğe dayandırılmaz zira bu durum geleneklerimize bil aykırıdır. Cumhuriyet Halk Partisi İlçe yönetimi olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada bu tür istismarları yapan kişi ve kişileri takip edeceğimizi ve yasal tüm hakkımız sona kadar kullanacağımızı önemli ve özelikle belirtmek isteriz”