10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle kutlama mesajları yayımlandı. Mesajlar şu şekilde:

ENGELLEMEYE DEVAM EDİYOR

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı;
“10 Ocak 1961 yılında ilk kez gazetecilerin haklarını koruyan, 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana 63 yıl geçti.
Yasanın varlığı bir güvence olsa da uygulamada gazetecilerin çalışma koşullarına yönelik haksızlıklar devam ediyor. İktidar baskısıyla kapatılan yayın organlarının, kadrolarını azaltan medya kuruluşlarının sayısı hızla artıyor.
Medyanın yüzde 95’inin iktidar kontrolünde olduğu ülkemizde, her üç gazeteciden biri işsiz bırakılmış durumda. Gazetecilerin çoğunluğu Basın İş Yasası ile çalıştırılmıyor.
Basın İş Yasası uygulanan birçok kurumda ise işten çıkarmalar söz konusu olduğunda gazetecilerin kıdem tazminatları ödenmiyor. Sendikalı olan gazetecilerin ise grev hakkı engelleniyor.
Gazetecilerin gerçekleri halka iletmesinin engellenmesi için sürekli suç uyduruluyor, haksız gözaltı ve tutuklamalarla gazeteciler baskı altına alınmaya çalışılıyor.
Radyo Televizyon Üst Kurulu, Basın İlan Kurumu ise yayın durdurma, resmi ilan kesintileri ve para cezalarıyla yurttaşların haber alma, gerçeğe erişim ve bilgilenme hakkını engellemeye devam ediyor
2024 yılına girerken RTÜK’ün Fox TV, Halk TV, Sözcü TV,  Tele 1, KRT ve TGRT’de yayınlanan haber, program ve dizi için verdiği cezalar durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
RTÜK tarafından 2023 yılında eleştirel yayın yapan Tele 1’e 20, Halk TV’ye 17, Flash Haber’e 8, Fox TV’ye 8, KRT’ye 5, Sözcü TV’ye 1 olmak üzere toplam 59 kere 67 milyon 850 bin liralık ceza verildi. Beyaz TV ve TGRT Haber’e ise toplam 2 milyon 147 bin lira ceza kesildi.
Tablo karanlık olsa bile umudumuzu yitirmiyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak; çalışan, işsiz bırakılarak mesleğini yapması engellenen tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.
Gazetecilerin çalışmasının ve örgütlenmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını, cezaevindeki gazetecilerin tutuksuz yargılanmasını istiyoruz.”

'ENSEYİ KARARTMADAN''
”Çalışan Gazeteciler Günü'' olarak kutlanan ancak son yıllarda çalıştırılmayan gazetecilerin, 63 yıl önce kazanılan haklarına yeniden kavuşması için mücadele ettiğimiz 10 Ocak’ları, 2024’te de anmak, hatırlatmak istiyoruz. Birçok alanda olduğu gibi, yasaların koruyamadığı medya sektöründe de siyasi anlayışın derin izleri gazetecilik faaliyetinin sürdürülememesinde egemen. Yüzde 95'i İktidarın kontrolünde olan basın, ne yazık ki az sayıda yayın organı ve gazetecisiyle halka haberi, gerçeği iletmeye çalışıyor. On bini aşkın işsiz gazeteci, kıdem tazminatını bile alamadan işinden olurken, grev hakkından yoksun kalırken, haber peşinde tutuklanırken, yayınlara hatta dizilere dahi erişim engelleri çıkartılırken, bir avuçluk basın grubuna 59 kez, 68 milyonluk para ve yayın durdurma cezaları gelirken, cezaevlerinde onlarca gazeteci tutsakken, haberciye gözaltı, yurtdışı çıkış yasakları yağarken, bunca sindirme, caydırma gayretkeşliği içinde, hangi gazetecilik hakkından söz edilebilir ki. Abdi İpekçilerin basınından, halkın aydınlatıldığı, bilgilendirildiği özgür medyadan, havuz sistemine atılan taraflı haberler çağına gelindiği apaçık. Biz, yine de 'enseyi karartmadan'', 63 yıl önce kazanılan hakların peşinde, çağdaş batı standartlarında haber yapılacak günlerin özlemiyle, diyoruz ki:10 ocaklar bizimdir.
 

BASIN KONSEYİ

VALİ OSMAN HACIBEKTAŞOĞLU’NUN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI

10 Ocak, kaleminden düşen her kelimeyle toplumu aydınlatan ve kamerasıyla gerçeği yansıtan gazetecilerin özverili ve kutsal görevini kutlama günüdür. Bu özel gün, demokrasinin ve basın özgürlüğünün korunmasında kilit bir rol oynayan gazetecilere teşekkür etmek ve onların çabalarını takdir etmek için bir önemli bir fırsattır.

Gazetecilik, demokrasinin temel taşlarından biridir çünkü güçlü bir demokrasi, özgür ve adil bir basınla mümkündür. Toplumun nabzını tutan, gerçekleri araştıran ve halkı bilgilendiren gazeteciler; objektiflik, doğruluk ve tarafsızlık ilkelerini benimseyerek güvenilir bilgi kaynakları olma yolunda önemli bir görev üstlenirler. Ancak, bu görevin altında pek çok zorluklar yatar. Gerçekleri araştırmak, nesnel bir bakış açısıyla olayları sunmak ve kamusal çıkarları korumak, gazetecilerin titizlikle öncelemeleri gereken sorumluluklarıdır.

Dijitalleşmenin hız kazandığı, bilgiye ulaşmanın kolaylaştığı günümüz dünyasında, gazetecilik mesleği yeni dinamiklere ayak uydurmak zorundadır. Sosyal medyanın etkisi, hızlı haber akışı ve çeşitlenen iletişim araçları, gazetecilerin işini daha karmaşık hale getirirken, aynı zamanda daha etkileyici olma potansiyeli sunmaktadır. Bu değişimlere uyum sağlayarak haber yapmak, gazetecilik mesleğinin ruhunda olan yenilikçi bakış açısıyla öne çıkmaktadır.

Zonguldaklı gazeteciler, sadece haber yapmakla kalmayıp aynı zamanda kentin kalp atışlarını da yakalamaktadırlar. Bu güzide kalemler, klavyelere dokunan parmaklar; maden ocaklarından çıkan sesleri, kömür tozundan sıyrılan umutları ve Zonguldak'ın renkli hikâyelerini sayfalarına taşıyan, bu şehrin tanığı, tarihinin kaydedeni ve geleceğin yolunu aydınlatan kılavuzlarıdır. Tarihi, kültürel zenginlikleri ve endüstri mirasıyla öne çıkan bu şehrin gerçek güzellikleri; yerel gazetelerde, haber sitelerinde ve sosyal medya platformlarında, Zonguldak'ın yaşamına dair bir kesit sunan kıymetli gazetecilerin çabaları sayesinde gün yüzüne çıkarken özverili çalışmaları sayesinde daha geniş kitlelere ulaşarak kentin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle; toplumun gözü, kulağı, sesi, vicdanı olan; kentin sosyal, ekonomik ve kültürel dinamiklerini derinlemesine anlayarak sundukları yerel bakış açısıyla kent sakinlerinin daha kapsamlı ve bilinçli bir perspektife sahip olmalarına ve şehrin kalkınmasına katkıda bulunan tüm basın çalışanlarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü en kalbi duygularımla kutluyor, meslek hayatlarında kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

BOZKURT, “10OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ”NÜ KUTLADI

Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, 10Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başkan Bozkurt, gece gündüz demeden halkın haber alma hakkı için fedakarca çalışan basın emekçilerinin‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Başkan Bozkurt, mesajında şu ifadelere yer verdi:

 “Vatandaşlarımızın ilçemizde, ilimizde, ülkemizde ve dünyada meydana gelen olaylardan, yaşanan gelişmelerden haberdar olması için çalışan basın emekçilerimiz, kardeşlerimiz bizlere doğru bilgileri, teknolojinin gerektirdiği hızda ulaştırmaya çalışmaktadır. Toplumların bilgilenmesinde önemli bir rol üstlenen basın, teknolojinin olanaklarından  yararlanarak internet medyası ve sosyal medya ile yelpazesini genişletmiş,  eş zamanlı bilgi paylaşımına ulaşmıştır. Unutulmamalıdır ki, Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Basın bir milletin müşterek sesidir’. Toplumumuzun sesi, gözü, kulağı olan basın emekçilerimizin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun.

Bu vesileyle gece gündüz demeden, halkın haber alma hakkı için fedakarca çalışan basın emekçilerimizin bir kez daha 10Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum. Ebediyete intikal eden basın mensuplarını da rahmetle anıyorum."

GENEL MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI YÖNETİM KURULU;

“ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Yönetim Kurulu adına bir mesaj yayınlayarak 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Mesaj şöyle;

 “10 Ocak tarihi, gazetecilerin sadece kendi özlük haklarının ve basın özgürlüğünün mücadelesini değil aynı zamanda demokrasimiz için verdikleri mücadeleyi simgeleyen bir tarihtir.

1961 yılında gazetecileri geniş özlük haklarına kavuşturan 212 sayılı yasanın çıkmasını protesto etmek isteyen gazete patronlarının gazetelerini 3 gün süreyle yayınlamama kararı almasına karşılık gazeteciler, Sendikalarının öncülüğünde 10-11-12 Ocak 1961 tarihlerinde BASIN adıyla kendi gazetelerini yayınlamışlar, hem kendi özlük haklarına, hem basın özgürlüğüne, hem de demokrasimize sahip çıktıklarını göstermişlerdir.

Basınımızın; her şart altında evrensel çalışma ilkelerinden vazgeçmeyeceğine yürekten inanıyoruz.

Zor şartlar altında çalışan basın mensuplarına en iyi çalışma şartlarının sağlanmasını temenni ediyor, gazetecilik mesleğini özveriyle yürüten basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz”.

İŞYERİ KURŞUNLAMA VE SİLAHLI TEHDİT İŞYERİ KURŞUNLAMA VE SİLAHLI TEHDİT