Orman Genel Müdürlüğünde, Rotasyon uygulaması adı altında yapılan tayinlerin kıyıma dönüştüğünü öne süren Türk Tarım Orman Sen. 10 nolu Şube Başkanı Plarform Sözcüsü Abdullah Umurhan “Maalesef bahse konu kurum, hukuksuz uygulamaların merkezi, kanun ve kural tanımayan idarecilerin idare ettiği ve çalışanlarına zulmeden bir kurum haline gelmiştir” dedi.

 

Umurhan açıklamasına şöyle devam etti:

 

Orman Genel Müdürlüğünde; 13/10/2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ancak Orman Mühendisleri Odası ve Ormancılık Alanında Faaliyet Gösteren Örgütlü Sendikalarca yürütmenin durdurulması ve iptali istemli, Danıştay'da davası devam eden; "Orman Genel Müdürlüğü Personelinin Atama ve Yer Değiştirme Esaslarına İlişkin Yönetmelik'''' hükümlerine dayanarak, zorunlu rotasyon uygulaması adı altında hukuka aykırı atamalarla adeta kıyım yapılmakta, binlerce çalışan ve aileleri sürgün edilerek mağdur edilmektedir. Atamaları yapan yöneticiler durumu izah edememekte, yapılan işlem için sadece; “Bakan'ın talimatı” diyebilmektedirler.

 

Orman Genel Müdürlüğü; gerçekleştirdiği atamalarda ehliyet, liyakat, mesleki deneyim ve hakkaniyet ilkelerini ihlal etmekte, hukuka aykırılığı açıkça belli olan yönetmeliğin ortaya koyduğu hükümlere dahi uyulmamaktadır.

 

Şöyle ki;

1-  Hukuksuzluk örneği olan yönetmelik hükümlerine göre, atama başvuruları Ocak ve Ağustos aylarında yapılması gerekirken buna uyulmamış, başvuruların önce 23/05/2014, daha sonra 30/05/2014 ve en son 06/06/2014 tarihine kadar yapılması istenilmiş ve böylece, yönetmeliğin süre kısıtı ihlal edilmiştir.

2-  Rotasyon  belli gruplara uygulanmış, kanunen kapsam dışı kalması gereken Orman Mühendisleri Odası ve sendika yöneticileri ile temsilcileri de kapsama dahil edilmiştir. Ayrıca özellikle platformumuza üye kuruluşların üyelerinin yapmış oldukları tercihler dikkate alınmamış, tercih etmedikleri yerlere adeta sürgün edilmiş, tercih ettikleri yerlere ise daha düşük puanlı yandaşlar atanmıştır.

3-  Yönetmenliğe göre atamaların öncelikle 4'üncü ve 3’üncü bölgelerden başlayarak yapılması gerekirken; yandaş sendikanın baskısıyla bu kural ihlal edilmiş, onurlu duruş sergileyen kıdemli personel 4'üncü bölgeye atanırken, yeni işletme müdürü olan bazı yandaşlar himaye edilerek 1 'inci bölgeye atanmıştır.

4-    Bazı çalışanlar rotasyon kapsamında olmadıkları halde, demokratik haklarını kullanırlarken onurlu duruş göstererek yandaş sendikaya üye olmadıkları için rotasyon uygulaması adı altında keyfi atamalara tabi tutulmuşlardır. Orman idaresince; bu şekilde haksızlığa uğrayan meslektaşlarımızın itirazlarına karşın "gidin hakkınızı mahkemelerde arayın' biçiminde fütursuzca cevaplar verilmekte, meslektaşlarımız ve ailelerine zulüm yapılmaktadır.

5-Orman Genel Müdürlüğünün geçmiş yönetimleri, ormanların yangınlardan olumsuz etkilenmemesi için, orman yangım mevsiminde tüm izinler dahi yazılı emir ile durdururlar iken, günümüzün yöneticileri, yangınlar açısından en kritik günlere girdiğimiz bu dönemde meslektaşlarımızın yangın tecrübesi olup olmadığına bakmaksızın atamalar yapmakta, ormanların geleceğini tehlikeye sokmakta ve adeta yangının üzerine körükle gitmektedirler. Böylece Orman idaresinin yöneticileri, kıyım derecesine varan bu atamaları ile orman yangınları açısından çok büyük risk üstlenmekte ve yangınların çıkış nedenlerini kamuoyuna açıklayamayacak biçimde vebal altında kalmaktadırlar.

6-Yapılan atamalarda uzmanlık tamamen göz ardı edilmekte (Araştırma, Silvikültür, Amenajman, Kadastro, Koruma vb.) ve farklı alanlara atama yapılarak kurumsal hafıza yok edilmektedir.

7-Orman Genel Müdürlüğü; Meslek örgütlerimizin Danıştay'da açtığı iptal davaları sonucunda yürürlükleri durdurulan atama yönetmeliklerinden kaçınmak için, yönetmelikle yapılması gereken “ilk defa işletme müdürü yardımcılığı, işletme müdürlüğü, bölge müdür yardımcılığı ve bölge müdürlüğüne yapılacak atamaları”, 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna aykırı olarak yürürlüğe koyduğu 3/1/2014 tarih ve 7 nolu Bakanlık oluru ile yapmaya başlamıştır.

 

Meslek örgütlerimiz; hukuka aykırılığı açık olan bu olurun da iptali için Danıştay 2 inci Dairesinde dava açmış ve davada verilen 17/6/2014 tarih ve E:2014/1289 sayılı kararda, "Kamu görevlilerinin atanma ve görevde yükselmelerine ilişkin koşulların kariyer ve liyakat ilkeleri ile yürütülen kamu hizmetinin niteliği, görevin önem ve özelliğinin birlikte değerlendirilerek üst hukuk kurallarına uygun olarak objektif koşullara bağlanması ve genel düzenleyici işlem olan yönetmeliklerle düzenlenmesi gerekmekte olup, yönetmelik ile düzenlenesi gereken personele ilişkin esasların YÖNERGE VE OLURLA DÜZENLENMESİNE OLANAK BULUNMAMAKTADIR:' denilerek 3/1/2014 tarihli ve 7 nolu Bakanlık olurunun yürütmesi durdurulmuştur.

 

Hukuken yok hükmünde olan bu Bakanlık oluru ve bu olurun İçinde yer alan diğer Bakanlık oluruna dayanarak; ilk defa işletme müdürü yardımcılığı, işletme müdürlüğü, bölge müdür yardımcılığı ve bölge müdürlüğüne yapılan yandaş atamaları derhal iptal edilmeli, hukuksuz düzenlemeyi çıkaranlar ile bu olura dayanarak atama yapan ilgililer hakkında soruşturma başlatılmalı, bu atamalar nedeniyle uğratılan Devlet zararları sorumlulardan tazmin edilmelidir.

Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel EROĞLU göreve geldiğinden buyana uyguladığı politikalar, ormancıların aleyhine tabloyu çok ağırlaştırmış ve ormancılık kamuoyunda ormancıları sevmeyen ve üvey evlat muamelesi yapan Bakan olarak algılanmasına sebep olmuştur. Ormancılar yersiz yurtsuz bırakılmış, ormanların aleyhine, Anayasaya aykırı birçok mevzuat çıkarılmış, çalışanların huzuru bozulmuş, meslek örgütleri ve bazı sendikalar hedef alınmıştır.

 

 

 

Tüm bu olup bitenler karşısında Sayın Bakan’a soruyoruz;

 

1-Bakanlığınıza bağlı diğer bağlı kuruluş genel müdürlüklerinde, Orman Genel Müdürlüğüne benzer rotasyon uygulaması var mıdır?

2-OGM de liyakatsiz ve yeterli bilgiye sahip bulunmayan personel yöneticilerince hazırlanan mevzuat yüzünden yıpranmanız ve ormancılık meslek kamuoyunda irtifa kaybetmeniz sizi rahatsız etmiyor mu?

3-Bu haksız ve hukuksuz personel atamaları ile kurallara uyulmadan düzenlenen hukuk dışı atama ve yer değiştirme mevzuatının gerçek uzmanların görüşlerini alarak yeniden değerlendirmeyi düşünmüyor musunuz?

 

Buradan sizler aracılığı ile tüm çalışanlarımıza ve kamuoyuna ifade etmek isteriz ki; Ormancılık Meslek ve Emek örgütleri Platformu olarak, hukuka aykırı şekilde kıyıma uğrayan meslektaşlarımızın her zaman yanındayız ve yanında olmaya devam edeceğiz. Hukuki zeminde haklarını sonuna kadar savunacağız. Bu zulmü yapanlar ve çalışanlarına yapılmasını reva görenlerle her platformda mücadele edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.