Topçalı, Göktepe ve Kocaali Köylerinin Kdz.Ereğli Belediye sınırları içerisine girmesi ile 100 bin 612 nüfusa çıkacak olan Kdz.Ereğli'de İl Genel Meclis Üyeliği ve Belediye Meclis Üye sayılarında artış yaşanacak.

Kdz.Ereğli Belediyesine İller Bankasından gelen payın artacağı belirtilirken devlet kadrolarında herhangi bir artış ise yaşanmayacak. 100 Bin nüfusu geçmiş bir belediye statüsü kazanacak olan Kdz.Ereğli'de eskiye oranla değişen pek bir şey olmayacak.

Kdz.Ereğli Belediye Meclisi Mayıs ayı ikinci toplantısında referandumla Ereğli Belediyesinin mahallesi olmak isteyen Topçalı, Göktepe ve Kocaali halkının taleplerine oy birliği ile kabul etmesinin ardından Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ilçe nüfusunun 100 bin 612'ye yükseldiğini belirterek, "100 bin nüfusunu geçtik hayırlı olsun" temennisinde bulunmuştu. Kdz.Ereğli'nin 100 bin nüfusu geçmesi ile eskiye oranla çok fark eden bir şey olmayacak. Konu ile ilgili olarak Zonguldak İl Mahalli İdareler Müdürlüğünden gazetemiz muhabirinin edindiği bilgilere göre, 100 bin nüfusu geçen Kdz.Ereğli'de nelerin olabileceğini öğrenmeye çalıştık. İlk olarak belediye meclisinin bu üç köyün Ereğli Belediyesi'nin mahallesi olması için aldığı kararın Zonguldak Valiliğine bildirilmesinin ardından Valilik konunun tescili için İçişleri Bakanlığına dosyayı gönderecek. İçişleri Bakanlığında en fazla 1 ay içerisinde söz konusu dosya inceleyerek karara bağlayacak. İçişleri Bakanlığının bu dosyayı 1 ay içerisinde tescil etmesine yüzde 100 gözü ile bakılıyor.

İL GENEL MECLİSİ SAYISI

2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetlerinin Seçim  Hakkındaki Kanun hükmü gereğince İl Genel Meclisi Üyelikleri için son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 100 Bin'den yukarı olan ilçelerde fazla her 100 bin nüfus için bir asil bir yedek üye ilave olunur. Nüfusun 100 bin'e bölünmesi hesabında artık sayı 50 binden az olursa hesaba katılmaz. 50 Binden fazla olursa artık sayıya da bir asıl bir yedek üyelik hesap edilir.

MECLİS ÜYESİ ARTIYOR

2972 Sayılı Mahalli İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetlerinin Seçim  Hakkındaki Kanun hükmü gereğince Belediye Meclisi üyelikleri için ise son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 100 bin 1'den 250 bin'e kadar olan beldelerde 31 olacak. Buna göre Kdz.Ereğli Belediyesi'nin 25 olan belediye meclis üyesi sayısı da 31'e çıkmış olacak.

BELEDİYE ENCÜMENİ

5393 Sayılı Belediyeler Kanununa gore, İl belediyelerinde ve nüfusu 100 bin'in üzerindeki belediyelerde, belediye meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği üç üye, malî hizmetler birim amiri ve belediye başkanının birim amirleri arasından bir yıl için seçeceği iki üye olmak üzere yedi kişiden oluşur.

YÜRÜRLÜK OCAK'TA

5779 Sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki Kanun hükmüne göre ise, genel bütçe vergi gelirlerinden belediye ve il özel idarelerine ayrılan payların dağıtımına esas belediye ve il nüfusları, her yılın ocak ayından geçerli olmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından, Türkiye İstatistik Kurumundan alınmak suretiyle, İller Bankası ve Maliye Bakanlığına bildirilir. Belde, köy, mahalle veya bunların bazı kısımlarının bir belediyeye katılması veya birleşmesi halinde bu belediyelerin payı, katılma veya birleşmenin fiilen gerçekleştiği tarihi takip eden Ocak ayının birinci gününden itibaren yeni nüfuslarına göre hesaplanır.

BELEDİYE PAYLARININ TAHSİSİ
Yine aynı kanunun içerisinde ise belediye payları ile ilgili de net bilgilere ulaşılabiliyor. Buna göre söz konusu düzenlemeler şu şekilde. Madde 5 - (1) Ayrılan belediye payının; yüzde 80?lik kısmı belediyelerin nüfusuna ve yüzde 20?lik kısmı gelişmişlik endeksine göre İller Bankası tarafından belediyelere dağıtılır. (2) Birinci fıkrada belirtilen gelişmişlik endeksine göre dağıtılacak miktar için Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı tarafından tespit edilen en son veriler esas alınır. Bu endeksin kullanımında, ilçeler gelişmişlik katsayılarına göre en az gelişmiş ilçeden en çok gelişmiş ilçeye doğru ve eşit sayıda ilçeyi içeren beş gruba ayrılır. Eşitliği bozan ilçe son gruba ilave edilir. Belde belediyelerine bağlı bulundukları ilçenin endeks değeri uygulanır. Birinci fıkraya göre belirlenen miktarın yüzde 23?ü birinci gruba, yüzde 21?i ikinci gruba, yüzde 20'si üçüncü gruba, yüzde 19?u dördüncü gruba ve yüzde 17'si beşinci gruba tahsis edilir. Bu tahsisat, her grup içinde, gruba giren belediyelerin nüfuslarına göre dağıtılır. (3) 2 nci maddenin ikinci fıkrasına göre ayrılan büyükşehir ilçe belediyeleri payı, nüfus esasına göre dağıtılır. Hesaplanan tutardan yüzde 30?luk büyükşehir belediyesi payı ayrıldıktan sonra kalan miktar büyükşehir ilçe belediyelerinin hesabına İller Bankası tarafından aktarılır. (4) 2 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre ayrılan büyükşehir belediye payının; yüzde 70?i doğrudan ilgili büyükşehir belediyesi hesabına aktarılır. Kalan yüzde 30?luk kısmı ise büyükşehir belediyeleri arasında nüfus esasına göre dağıtılır. (5) 2 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre ayrılan ve bu maddenin üçüncü ve dördüncü fıkralarına göre dağıtılan büyükşehir belediye paylarındaki artış, bir önceki yılın aynı ayında tahakkuk eden tutarların yüzde 20'sinden fazla olamaz. Fazla olan tutarlar, artış oranı yüzde 20?den az olan büyükşehir belediyelerine bu oranı aşmamak üzere, nüfus esasına göre dağıtılır. Bakanlar Kurulu bu oranı bir katına kadar artırmaya veya kanuni haddine indirmeye yetkilidir.

BAŞKANIN MAAŞI ARTIYOR
Kdz.Ereğli Belediye Başkanının da maaşı 100 bin nüfusu geçtiği gerekçesi ile artıyor. Belediyeler kanununa göre belediye başkanına nüfusu 50 bin 1'den 100 bin'e kadar 100 bin, 100 bin 1'den 250 bine kadar göstergede rakamın Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek ödenir.

DEĞİŞEN FAZLA BİRŞEY YOK
Gazetemiz muhabirinin edindiği bilgilere göre 100 bin nüfusu geçen belediyelerin eskiye oranla değişen pek bir etkisi olmayacak. Devlet kadrolarında da bir artış söz konusu olmayacağı belirtilirken 100 bin nüfusu geçen belediyeler, manevi yönden 100 bin nüfuslu bir kent olarak yer alacak.